Derulăm câteva ore și ne dăm seama că băiatul de mai devreme care mergea nestingherit era doar liniștea dinaintea furtunii. Traficul – infernal. Trotuarele – pline. Atmosfera – sufocantă. Soarele a apus de mult dar peste oraș domnește în locul lui noul „Ion Oblemenco”, pregătit să fie scena unei mari bătălii.

Craiova - FCSB

Credit imagine: Eurosport

Mai e doar o oră până începe meciul și tribunele încep, încet încet, să se umple. Știam deja că vor fi pline. „Muicăăă, rămăsei fără bilet”, anunța contul de Facebook al clubului joi. Pe măsură ce oamenii pătrund în tribune, instrucțiunile pentru marea coregrafie apar pe tabelă. Din difuzoarele stadionului se aude „Au înnebunit salcâmii”. Oltenia e altceva.
Romanian Liga I
Andrei Ivan poate ajunge într-un campionat de top! Unde este dorit atacantul Craiovei
ACUM 38 MINUTE
După niște huiduieli sănătoase pentru echipa FCSB-ului aflată la încălzire, liderul de galerie din Peluza Nord a început lecția de coregrafie la portavoce. Urma o coregrafie la care participa întreg stadionul și niciun detaliu nu trebuia ignorat.
„Băi, vă rog, frumos, NU ridicați pancartele decât când vă spunem, da?”, a zis el. Și încă o dată. Și i-a mai rugat o dată. Ba chiar și a șaptea oară. Greu. Entuziasmul era prea mare – oamenii voiau pur și simplu să ridice pancartele și nimic nu putea să-i oprească.
„Haideți să facem o repetiție, mâinile sus, pancartele jos!”, s-a auzit iar din portavoce. Efectul? Toată lumea pancartele sus. Domn profesor era deja obosit, dar nu se lăsa.
„Pancartele joooos, haideți să facem cea mai tare coregrafie!”. Niciodată nu trebuie să renunți. După câteva repetiții, reușite sau mai puțin reușite, s-a apropiat ora începerii meciului. Forfota din tribune se intensifica. Era o ocazie mare, se simțea în aer.
Momentul adevărului: iese coregrafia sau nu? Rezultatul, mai jos:

Craiova - FCSB

Credit imagine: Eurosport

„ ... Cine a avut norocul de prieteni buni să bea. Cine știe ce-i iubirea, lângă noi, cântând, să stea”. Le-a ieșit. Totul pe fondul Odei Bucuriei. Un stadion întreg, venit pentru Craiova și doar Craiova. Nu ca-n vremurile vechi, când la Bistrița se umplea stadionul când veneau Dinamo sau Steaua iar majoritatea oamenilor aveau suflet de bucureșteni. Nu. În Oltenia, Craiova contează și asta s-a văzut duminică seară.
Numai că povestea este una reală și nu un basm. Iar realitatea e că toată emulația și entuziasmul de dinainte de meci, coregrafia superbă de la începutul partidei, pasiunea din inimile suporterilor – toate astea au dispărut după ce Kovacs a fluierat începutul partidei. Din 30.000 de oameni prezenți, 300 din Peluza Nord au ales să cânte tot meciul. În rest, în afară de huiduieli puternice în primele minute în care jucătorii lui FCSB au atins mingea, liniște.

Craiova - FCSB

Credit imagine: Eurosport

Dar nu liniște totală. „Luptă Steaua!”, mi s-a părut că aud. Am crezut că-i o greșeală. Sigur e. Într-un stadion arhiplin, să se audă vreo 60 de băieți de la București? ... „Luptă Steaua!” din nou. Dar da, cam așa s-a întâmplat. A fost un duel al galeriilor mult mai echilibrat decât m-aș fi așteptat și, sincer, decât ar fi trebuit să fie.
Craiovenii își iubesc echipa și asta e evident pentru oricine ajunge în „inima Olteniei” dar trebuie să demonstreze asta și în timpul meciului și nu doar prin huiduieli. Băieții din galerie nu pot duce greul singuri.
Dar nu e ca și cum Craiova n-ar fi încercat. Fan Zone înainte de meci. Concurs cu suporteri la pauză. Chiar și o tabelă în care apare pe fundal un leu albastru, pe modelul lunii albastre de pe tabela de la Manchester City. Suporterii au avut toate motivele să își susțină echipa. Ar fi putut la fel de bine să ia exemplu de la Pițurcă.

Craiova - FCSB

Credit imagine: Eurosport

Vechiul-nou antrenor al Craiovei a fost un pachet de nervi tot meciul. Mi-a fost sincer frică pentru el pentru că ori că va avea probleme cu inima, ori își va scăpa și călca ochelarii la cum sărea și gesticula. Putem să spunem ce vrem despre el – inclusiv că e Satana?! – dar n-ai cum să zici că Piți nu mai are pasiune. Sau dorință de a câștiga. Sau dorința de a câștiga în mod deosebit în fața FCSB-ului. Oricum, pasiunea e acolo. Poate n-ar fi rău ca unii suporteri să se inspire de la el.
Realitatea i-a lovit pe olteni și pe teren. După un meci anost, în care rolul principal a fost jucat de un gazon deplorabil – felul în care sărea pământul la fiecare degajare te făcea să crezi că se joacă pe câmp – totul indica către un egal onest. 0-0. Numai că Pigliacelli n-a fost de acord și a scăpat mingea la o respingere, Tsoumou a profitat și FCSB a plecat cu victoria. Era minutul 88 și mulți craioveni au ales să plece – nu mai aveau nimic de văzut. Și așa a fost. S-au mai jucat șase minute, dar doar fiindcă trebuia.
Galeria Craiovei însă nu a plecat. Băieții care au cântat 90 de minute au înțeles că jurămintele de la nuntă nu-s valabile doar pentru nunți. Și la bine și la rău.
În timp ce jucătorii lui Pițurcă salutau timizi galeria, în capătul opus al stadionului atmosfera nu putea fi mai diferită: băieții lui Vintilă săreau, dansau și cântau în sincron cu alți 60 de indivizi situați mult mai sus și mult mai departe de ei decât ar fi vrut. Până la urmă, a fost începutul unei noi ere. Dar poate nu doar la Craiova.
Fotbal
#BuniȘiRăi | Radiografia etapei a 22-a din Liga 1! Cine a impresionat și cine a dezamăgit
26/01/2022 LA 11:28
Romanian Liga I
CSU Craiova - Rapid 1-0 | Oltenii au obținut o victorie mare în primul deby din Liga 1 al anului
22/01/2022 LA 20:02