"Bursucul" nu a fost deloc încântat în momentul în care a aflat că în Liga 1 vor evolua 16 echipe începând din sezonul 2020/2021. Mai mult, tehnicianul din Gruia a luat peste picior decizia Federației, oferind o alternativă ironică - câștigătoarea din Liga a 2-a să evolueze direct în Champions League.
În același timp, Dan Petrescu a declarat că prima ligă a României era mult mai interesantă pe vremea când existau 18 echipe:
"Să joace în Europa League o echipă din play-out? Doamne ferește! Așa ceva? Hai să ne lăsăm de fotbal! Doamne ferește! De ce nu face cu echipa din Divizia B barajul? Ne facem de râs cu doi jucători U21, cu toate astea. Doamne ferește! De ce facem noi play-off și mi se iau puncte?
Romanian Liga I
O nouă plecare de la FCSB! Legia, ofertă pentru un jucător al lui Petrea
29/06/2022 LA 08:40
Să facă 18 echipe ca pe vremea noastră. 17 cu 17, 34 de meciuri, și care e mai bună ia campionatul. Așa vindem noi produsele? Că luăm punctele echipelor? Cine a luat Liga 2 să meargă direct în Champions League. Nu e mai bine așa?
Mi se pare penibil. Numai în România se poate întâmpla așa ceva. Only in Romania. Made in Romania!", a declarat Dan Petrescu, pentru DigiSport.

6 echipe în playoff și 10 în playout, în sezonul 2020/2021 din Liga 1

Sezonul regulat se va desfășura normal, cu meciuri între toate cele 16 echipe, pe sistem tur-retur. Ca urmare prima parte a sezonului va avea 30 de etape în loc de 26 cum se întâmpla până acum.
La finele sezonului regulat, primele 6 echipe clasate vor intra în play-off și vor juca între ele de câte 2 ori, la fel ca și până acum. Astfel, echipele din play-off vor disputa 40 de partide pe parcursul unui sezon în Liga 1, cu 4 mai multe decât în vechiul format.
Schimbarea majoră apare în cazul play-out-ului. Ar fi imposibil ca cele 10 echipe din play-out să joace între ele tur-retur (ar însemna 18 etape) și ca atare s-a hotărât ca acestea să se întâlnească o singură dată una cu alta. Acest lucru înseamnă că în play-out vor fi 9 etape, urmând a se stabili o grilă privind modul în care se vor alege echipele gazdă.

Miză mare pentru câștigătoarea playout-ului

Pentru a evita speculațiile privind lipsa de interes a echipelor din play-out care nu au emoții cu retrogradarea s-a decis ca echipelor care vor termina pe primele 2 locuri în play-out să li se dea o șansă de a participa în cupele europene.
Mai exact, acestea va disputa un meci de baraj între ele, pe terenul celei mai bine clasate, iar apoi câștigătoarea va juca un nou meci cu ocupanta ultimului loc care duce în cupele europene din play-off (în contextul actual, locul 3), pe terenul acesteia din urmă.
În ceea ce privește promovarea și retrogradarea lucrurile suferă și aici modificări. Locurile 15 și 16 vor retrograda direct, iar locurile 13 și 14 vor disputa un baraj cu ocupantele locurilor 3 și 4 din Liga a 2-a. Acest lucru înseamnă că la finalul unui sezon 4 echipe ar putea retrograda din prima ligă.
S-a mai vehiculat o variantă, conform căreia locurile 13-14 să dispute ele mai întâi un meci de baraj, iar echipa care pierde să dea piept cu locul 3 din Liga a 2-a, dar acest scenariu a căzut.
Romanian Liga I
Valentin Gheorghe, adio FCSB! Atacantul de bandă, spre Turcia. Detaliile mutării
28/06/2022 LA 08:07
Romanian Liga I
CFR are oferte pentru 4 jucători de bază, cotați la 9 milioane €. Anunțul clujenilor
18/06/2022 LA 20:11