Poate pentru mulți pare ceva nesemnificativ sau chiar penibil, dar oare câte echipe din Liga 1 se mai strâng în jurul unei mese și petrec câteva ore împreună, în timpul liber? Până la urmă, grătarul este un pretext. Ceea ce contează cu adevărat este faptul că jucătorii sunt uniți, discută, schimbă păreri și se simt ca în familie.
"Probabil că miercuri, când ne vom reuni, voi da şi cealaltă jumătate de grătar, aducem şi carnea. Jucătorii nici nu știu încă!", adăuga entuziasmat Bogdan Andone, antrenorul Astrei. Avea vocea unui tată bucuros că a venit weekendul și că poate să petreacă timp cu băieții săi. În cazul de față, majoritatea băieților este trecută de prima tinerețe, iar weekendul este din ce în ce mai scurt. Fără performanțe orbitoare în cariera de antrenor, fără pretenții uriașe și cu o atitudine mai mult decât modestă, tehnicianul de 44 de ani a transformat o echipă fără obiective mărețe într-una care acum se bate la titlu.
https://i.eurosport.com/2019/12/09/2733039.jpg
Romanian Liga I
Răsturnare de situație! Astra speră să profite de problemele de la UTA și să rămână în Liga 1
23/05/2021 LA 03:20
"Meritul este doar al acestor băieți minunați!", continua fostul campion cu Rapid în 1999. "Doar ei au muncit ca să fie aici!". Cu siguranță, Budescu și colegii săi se află într-o formă extraordinară, dar singuri n-ar fi reușit să câștige opt meciuri consecutive. Oricât de umil și altruist ar fi Bogdan Andone, nu poate "scăpa" de laudele pe care le merită cu vârf și îndesat. Să iei o echipă care sezonul trecut termina pe locul cinci și să o duci în vârful clasamentului, peste FCSB, CFR și Craiova, este 100% și meritul său.
De câțiva ani, Astra s-a transformat în bine. Mai întâi a fost sezonul 2013/2014, când Isăilă ducea formația giurgiveană până pe locul doi, la numai cinci puncte în spatele campioanei Steaua/FCSB. Apoi, peste numai doi ani, venea rândul echipei patronate de Ioan Nicuale să ridice trofeul. Pentru prima dată în istorie. Cu Marius Șumudică pe bancă și cu jucători experimentați în primul 11, printre care se numărau Daniel Niculae, Filipe Teixeira și Geraldo Alves, Astra încheia campionatul pe primul loc, cu 21 de victorii înregistrate. Din echipă făceau parte și cei doi oameni care astăzi marchează pe bandă rulantă și se distrează pe teren: Constantin Budescu și Denis Alibec, cuplul care sperie orice apărare din Liga 1.
https://i.eurosport.com/2019/12/09/2733040.jpg
Au tot existat voci care au criticat capacitatea lor redusă la efort, faptul că nu aleargă când pierd mingea sau că uneori sunt prea lenți. Dar, cum spune și clasicul proverb, să privim și partea plină a paharului. Pasele pe care le reușeșe Budescu sunt din ce în ce mai rare pe stadioanele din România. Driblingurile lui Alibec și ruperea de ritm spre poartă au făcut de atâtea și atâtea ori diferența. Chiar dacă n-are o greutate constantă și, din când în când, se mai abate pe la grătare, Alibec este un jucător unic în România. Pe teren, nu grătarele vorbesc, ci modul în care fotbaliștii abordează partida. Fără discuții, Alibec și Budescu dau tot ce au mai bun în fiecare etapă, iar asta se vede cel mai bine prin cifrele lor din acest sezon: 14 goluri și 11 assist-uri.
https://i.eurosport.com/2019/12/09/2733038.jpg
Mai trebuie remarcat un aspect, pe lângă performața din teren a celor de la Astra: modul în care trăiesc fotbalul. Parcă ar fi în curtea școlii, într-o pauză de prânz. Fără stres, cu fente spectaculoase și cu zâmbetul pe buze atât după un gol, cât și după o ratare imensă. Totul pare ușor la Astra, pornind de la Gabi Tamaș care la 36 de ani oferă mult calm și siguranță colegilor săi din atac. În contrast cu fostul internațional, apare numele lui Valentin Gheorghe. Extrema stânga a Astrei, în vârstă de numai 22 de ani, a devenit un jucător indispensabil pentru Bogdan Andone. De 8 ori a înscris acesta în 20 de meciuri, la fel ca și colegul său mai experimentat din atac, Alibec. Denis, la fel ca și Budescu, funcționează ca un ceas elvețian când se află în același timp pe teren. Se găsesc ușor, se sincronizează ideal și se înțeleg din priviri. Golul de aseară împotriva Craiovei este exemplul perfect. După ce a recuperat mingea, Budescu i-a pasat imediat colegului său, exact înainte ca Alibec să intre în offside.
https://i.eurosport.com/2019/12/09/2733036.jpg
30 de goluri înscrise, 18 primite (a doua cea mai bună apărare) și doi jucători în topul marcatorilor din Liga 1. Cam așa arată Astra, la finalul celor 20 de etape. Cu siguranță, drumul până la finalul sezonului va fi lung și anevoios. Și, cel mai probabil, Budescu și colegii săi sunt conștienți de acest lucru. La fel și Bogdan Andone, care îi laudă ca pe copiii săi și le promite grătarul mult așteptat. Jumătate de grătar, mai exact.
Urmează de văzut cât va rezista Astra pe primul loc și cum se va termina aventura din Liga 1. A tot plouat la Astra în ultima vreme, din cauza unor salarii restante și a unor condiții prea sărace în comparație cu spiritul de luptă al echipei. Se pare că norii s-au risipit și a ieșit soarele pe strada din Giurgiu. Băieții s-au pus la masă acum, să vină grătarul. Sau să vină titlul?
Romanian Liga I
U Craiova 1948 chiar se transformă într-o forță! Alte două transferuri de marcă pregătite de olteni
20/05/2021 LA 06:10
Romanian Liga I
Eugen Neagoe, out de la Astra. Clubul a anunţat deja noul antrenor
09/05/2021 LA 18:19