Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Liga 1, gata să voteze varianta cu 16 echipe! Anunț de ultim moment al lui Răzvan Burleanu

Irina Aldea

Actualizat 28/07/2020 la 17:43 GMT+3

Cluburile din Liga 1 traversează o perioadă incertă. Multe dintre echipe au înregistrat mai multe cazuri de coronavirus, iar programul partidelor a fost dat peste cap.

Razvan Burleanu, președintele FRF

Credit imagine: Eurosport

Joi, la Adunarea Generală a LPF vom afla un deznodământ privind situația actuală neclară din Liga 1. La întâlnirea de joi se vor discuta scenariile posibile privind suspendarea campionatului fără a se disputa toate meciurile, însă se anunță o variantă care ar conveni mai multor cluburi din Liga 1: 16 echipe în prima divizie din România.
Există și o problemă privind această variantă: echipele din subsolul clasamentului vor avea probleme de natură financiară. Totuși, principala variantă luată în calcul este ca Liga 1 să se încheie cu toate meciurile disputate, însă este greu de crezut ca se va putea duce la capăt, asta pentru că totul trebuie finalizat până pe 5 august, iar Dinamo mai are 7 meciuri de jucat.

Liga 1 este gata să adopte varianta cu 16 echipe în Liga 1

Potrivit Digi Sport, la Adunarea Generală a LPF cea mai mare șansă de aprobare o are varianta cu 16 echipe în Liga 1 în sezonul viitor. Asta înseamnă că nimeni nu retrogradează, iar din liga secundă ar intra primele două clasate, iar locul 3 ar urma să dispute un baraj cu ultima clasată din prima divizie.
Ecistă totuși o problemă la această variantă. Majoritatea echipelor nu sunt de acord ca banii din drepturile TV să se împartă la 16 în loc de 14, iar asta înseamnă că ultimele două clasate ar urma să nu primească niciun ban de la TV. În condiţiile în care pentru multe dintre echipe aceste sume reprezintă între 60 şi 80 la sută din buget, este evident că le va fi foarte greu să-şi facă un lot competitiv pentru sezonul viitor fără să aibă noi surse de finanţare.

Răzvan Burleanu a spus că FRF va aproba mărirea numărului de echipe din Liga 1 dacă Liga va propune

Propunerea va fi înaintată de LPF către FRF, iar federaţia va lua în discuţie varianta în Comitetul Executiv din 3 august, iar şansele să fie aprobată sunt extrem de mari câtă vreme inclusiv preşedintele Răzvan Burleanu a lăsat de înţeles acest lucru.
"Noi, ca federaţie, am înaintat acum doi ani o propunere de creştere a numărului de echipe de la 14 la 16 în Liga 1. În spatele acestei propuneri stă un studiu realizat de federaţie împreună cu UEFA şi cu o companie internaţională de prestigiu în acest domeniu, care a analizat toate aspectele. Cum ar fi audienţele TV, incertitudinea rezultatului unui meci, numărul de spectatori, infrastructură, stabilitate financiară.
Deja, când discuţi despre schimbarea sistemului competiţional, obiectivul pe care noi, ca federaţie, ni l-am asumat încă din 2014, a fost acela de a dezvolta sustenabil fotbalul din România. De aceea, astăzi, considerăm că cel mai bun sistem competiţional din Liga 1 ar fi cel cu 16 echipe, sistem play-off - play-out, şi cu un meci de baraj între cea mai bună echipă din play-out şi ultimul loc calificabil în Europa din play-off.
Această schimbare am fi văzut-o oportună pentru sezonul 2021-2022, dar dacă cluburile, LPF şi deţinătorii de drepturi consideră că poate fi implementată încă de acum, cu siguranţă Federaţia va susţine acest demers. O decizie în acest sens putem să luăm abia în şedinţa din 3 august, când vom avea o întâlnire de Comitet Executiv, iar pe agenda de lucru a acestui Comitet Executiv se află şi dezbaterea despre sistemul competiţional la nivelul Ligii 1", a spus Răzvan Burleanu pentru Digi24.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo