Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Liga 1 pornește azi la un nou drum. Care sunt noutățile, favoritele sau incertitudinele noului sezon

Nicu Savin

Actualizat 21/08/2020 la 14:45 GMT+3

Sezonul precedent din Liga 1 a fost dus cu dificultate la final, chiar dacă nu s-au disputat toate meciurile pe teren. Astăzi începe noul sezon din Liga 1, dar incertitudinea planează în continuare din cauza problemelor create de pandemie. Este cea de-a 103-a ediție a campionatului românesc de fotbal și cea de-a 83-a de când acesta se dispută după sistem divizonar.

Universitatea Craiova și CFR Cluj sunt marile favorite la câștigarea noului sezon din Liga 1

Credit imagine: Eurosport

Cu 16 echipe la start în loc de 14, cu un nou sistem de desfășurare, cu aceleași favorite ca și în anii precedenți, cu 2 echipe de tradiție care au revenit pe prima scenă, cu Dinamo resuscitată, cu Viitorul fără Hagi pe bancă, cu destule echipe care nu au loturile complete sau nici măcar antrenor, cam acestea sunt circumstanțele în care Liga 1 începe o nouă aventură.

Sistem nou în Liga 1

Conducătorii fotbalului românesc au hotărât, constrânși fiind de situația inedită de la finalul stagiunii trecute, ca numărul echipelor să fie mărit de la 14 la 16. Chiar și așa, sistemul cu play-off și play-out rămâne în continuare, cu diferența că în play-off vor fi 6 echipe la fel ca și până acum (vor juca între ele tur-retur), dar în play-out vor fi 10 echipe (vor juca între ele o singură dată).
S-au făcut modificări și la felul în care echipele se vor califica pentru cupele europene, dar și la retrogradare. Astfel, primele 2 echipe clasate la finalul play-out-ului, vor juca între ele un meci de baraj, iar câștigătoarea va juca un alt baraj contra locului 3 sau 4 (în funcție de câștigătoarea Cupei României) din play-off. Așa se va stabili ultima reprezentantă a României în ediția 2021-2022 a cupelor europene.
Multe modificări vor apărea și la acest capitol, al competițiilor europene. Campiona va juca normal, în preliminariile Champions League, dar celelalte 3 echipe nu vor mai participa în preliminariile Europa League, ci în noua competiție intercluburi, Confference League.
Și în ceea ce privește promovarea/retrogradarea vor apărea noutăți: locurile 9 și 10 din play-out vor retrograda în Liga a 2-a, locul lor urmând să fie luat de primele 2 clasate din play-off-ul celui de-al 2-lea eșalon. În schimb, locurile 7 și 8 din play-out-ul Ligii 1 vor juca meciuri de baraj, tur-retur, cu ocupantele locurilor 3 și 4 din Liga a 2-a.
CFR Cluj a cucerit al treilea titlu de campioană a României consecutiv

CFR și Craiova, mari favorite, dar FCSB, Viitorul sau Botoșani pot produce surprize

Principala favorită la câștigarea Ligii 1 este și de a această dată CFR Cluj. Ardelenii au demonstrat în finalul sezonului trecut că experiența contează cel mai mult în competiția internă și faptul că Dan Petrescu este în continuare antrenorul echipei reprezintă o garanție a succesului. Chiar dacă lotul este momentan slăbit din cauza unor plecări sau accidentări, clujenii au timp suficient să se întărească și oricum punctele din prima parte a sezonului vor fi înjumătățite, deci nici în iarnă nu ar fi prea târziu să fie aduși jucători.
CS Universitatea Craiova a progresat de la an la an în ultima vreme și a fost la un pas să câștige titlul în sezunul trecut, deci cu siguranță va încerca să o facă în acest an. Echipa e din ce în ce mai omogenă, Bergodi va avea mai mult timp pentru a-și pune amprenta pe evoluțiile oltenilor, iar dacă jucătorii importanți (Cicâldău, Mihăilă) vor putea fi păstrați, Craiova se va lupta cu siguranță la titlu.
FCSB pare scoasă din această luptă, în special din cauza degringoladei și amatorismului de la club. Noul antrenor nu are experiență, iar motodele de conducere a echipei au demonstrat în ultimii ani că nu pot duce la succes. În schimb, lotul este destul de puternic, mai ales dacă jucătorii importanți din față nu vor fi vânduți, în special Coman și Man.
Gheorge Hagi s-a retras de pe banca tehnică a Viitorului după 6 ani, iar echipa de la malul mării va fi condusă de spaniolul Ruben Alfonso. Chiar dacă acest nume nu spune prea multe, faptul că a fost ales de Hagi și Popescu este suficient pentru a ne face să credem că este o soluție potrivită. Un alt atu al echipei de la Ovidiu este lipsa presiunii, chiar dacă în acest nou sezon conducătorii Viitorului nu se vor mai mulțumi cu un loc de play-out.
O altă echipă care ar putea produce o surpriză plăcută este FC Botoșani. Moldovenii au stabilitate financiară și continuitate pe banca tehnică, lucruri foarte greu de întâlnit la o echipă din Liga 1. Patronul echipei a anunțat că lotul va fi întărit, iar plecări prea multe nu vor exista, astfel că există toate premisele pentru care FC Botoșani să își propună mai mult în noul sezon.
Suporterii celor de la UTA Arad, după promovarea în Liga 1

Mai multe echipe de tradiție în Liga 1

Faptul că Dinamo s-a salvat de la retrogradare este o veste excelentă pentru toată lumea. Dispariția "câinilor" de pe prima scenă ar fi făcut și mai puțin atractivă competiția internă, privată oricum de multe nume importante.
Mai mult, UTA Arad și FC Argeș îngroașă numărul echipelor cu o tradiție bogată în fotbalul românesc, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru imagine. În ultima vreme, multă lume era indignată din cauza faptului că pe prima scenă au ajuns echipe fără tradiție, fără suporteri, care nu contribuie cu nimic la dezvoltarea fenomenului fotbalistic.
Ei bine, lucrurile reintră încet încet în normal din acest puncte de vedere. La Arad este un proiect serios, echipa beneficiind și de un stadion nou-nouț construit în locul vechii arene. La FC Argeș s-a arătat că se dorește din nou performanță, astfel că sunt șanse mari ca derby-urile adevărate din trecut să aibă din nou loc pe prima scenă.
Sergiu Buș, Gaz Metan Mediaș

Multe echipe din Liga 1 sunt în haos

În noul sezon, lupta fa fi dură și în partea de jos a clasamentului, dar există deja câteva echipe care par condamnate la retrogradare, dacă nu vor reuși să se restructureze prea curând.
Gaz Metan Mediaș, echipă calificată în play-off sezonul trecut, a pierdut foarte mulți jucători și nu a adus mai nimic în loc. Mai mult, medieșenii nu au deocamdată nici antrenor, iar situația pare una destul de complicată.
La Iași situația e similară, există multe datorii față de jucători, iar debutul lui Pancu ca antrenor în prima ligă va fi unul foarte dificil. Chindia Târgoviște a rămas în Liga 1 doar pentru că așa au decis comisiile și pentru că a câștigat barajul cu CS Mioveni, dar viitorul nu prea are cum să fie unul roz pentru trupa lui Săndoi, din cauza subțirimii lotului.
Celelalte echipe par a avea mai multă stabilitate, dar lucrurile vor putea lua o turnură diferită în toamnă. Majoritatea echipelor sunt susținute de autoritățile locale, iar după alegerile din septembrie vor putea apărea modificări.
Sepsi SF.Gheorghe, FC Hermannstadt și Astra Giurgiu sunt echipe care ar putea face lucruri frumoase în noul sezon dacă vor avea liniște, iar echipele ilfovene FC Voluntari și Academica Clinceni vor reprezenta în continuare niște formații parcă nedorite de nimeni pe prima scenă.
Cam așa arată lucrurile înainte de startul noi competiții interne, iar oficialii ligii au un singur scop: să ducă la bun sfârșit sezonul care începe azi. Cu siguranță pandemia de coronavirus va da mari bătăi de cap în continuare, regulamentele vor fi modificate probabil din nou din mers, iar fanii nu vor putea reveni pe stadioane mult timp de acum înainte, dar cel mai important lucru este că se dorește ca în România fotbalul să continue, chiar și în aceste condiții precare.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo