Regula U21 implementată de FRF, în urma căreia toate echipele din Liga 1 trebuie să aibă în primul "11" minimum doi jucători eligibili pentru naționala de tineret, a împărțit fotbalul românesc în două tabere: una care o consideră utilă și alta care o contestă.
Principala "armă" folosită de echipele care nu susțin regula U21 este reprezentată de înlocuirea jucătorilor tineri încă din primele minute ale meciurilor.
Unul dintre oamenii aflați în cea de-a doua categorie este Justin Ștefan, secretarul general al LPF. Oficialul Ligii consideră că regula U21 nu și-a demonstrat eficiența până la ora actuală și crede că aceasta s-ar aplica mai bine în ligile inferioare.
Romanian Liga I
Drumul CFR-ului spre grupele Champions League. Misiune mult mai ușoară decât în alți ani
IERI LA 05:08

LPF, împotriva regulii U21! Alternativa propusă celor de la FRF

Justin Ștefan a oferit și o alternativă prin care echipele din Liga 1 să fie stimulate să folosească în primul "11" jucători tineri: oferirea unor bonusuri financiare.
"Regula a fost impusă de FRF, iar eu sunt unul dintre contestatarii acelei reguli. Nu i s-a dovedit eficiența și nici nu îi putem stabili eficiența decât după un interval destul de lung, iar în fotbalul profesionist trebuie să bagi în teren cel mai bun 11, nu cel mai bun 10 sau cel mai bun 9. De aceea se face acea schimbare, ca să se ocolească acea regulă.
Astfel de reguli s-ar potrivi mult mai bine la Liga 2, la Liga 3, iar la Liga 1 putem să vorbim de o anumită formă de premiere pentru cluburile care formează jucători tineri și îi folosesc în meciurile oficiale.
Această regulă ar trebui, mai devreme sau mai târziu, să dispară. Știu că se face un PR bun cu ea, dar ne interesează să avem echipe puternice în Liga 1. Dacă tu mergi în cupele europene cu o echipă, iar în România ești obligat să bagi unul sau doi jucători U21, lucrurile sunt altfel", a declarat Justin Ștefan, pentru pagina de Facebook a LPF.

LPF anunță implementarea tehnologiei VAR în Liga 1 începând din sezonul următor

Justin Ștefan a vorbit și despre implementarea sistemului VAR în Liga 1, lucru solicitat de multe echipe în ultima perioadă.
Secretarul general al LPF a anunțat că VAR-ul va putea fi utilizat de arbitri la meciurile din prima ligă începând din sezonul următor, cel mai probabil din perioada octombrie - noiembrie 2021:
"Vom avea VAR în 2021 în România. Va fi la începutul ediţiei următoare de campionat, fie puţin mai târziu. Noi ne-am dori să avem VAR de la 1 iulie, deci de la începerea sezonului următor. Vom vedea dacă se poate, pentru că durata pregătirii arbitrilor este de aproximativ 6 luni.
Este posibil ca sistemul VAR să devină operaţional în Liga I undeva în octombrie – noiembrie 2021. Nu se poate mai repede, pentru că există un regulament care stabileşte nişte termene clare. Şi nu am făcut-o mai devreme pentru că nu a existat finanţare", a mai spus Justin Ștefan.
Justin Ștefan a confirmat că echipamentul necesar tehnologiei VAR a fost deja achiziționat de compania deținătoare de drepturi, iar în scurt timp va fi demarat procesul de instruire a arbitrilor:
"Ei au achiziţionat deja două maşini VAR, asta înseamnă că sunt pregătiţi pentru a începe testele şi a demara partea de pregătire a arbitrilor. Iar săptămâna viitoare ne vom întâlni cu reprezentanţii FRF pentru a detalia tot ce înseamnă acordul FIFA, FRF, LPF şi cei care vor oferi din punct de vedere tehnic acest serviciu.
După aceea va demara pregătirea arbitrilor, care va dura undeva la 6 luni. Vor fi nişte teste, după care vom avea primele meciuri cu VAR în Liga I. Va fi un meci de Liga I sau unul de Cupa României, nu contează", a încheiat secretarul general al LPF.
https://i.eurosport.com/2021/01/22/2976126.jpg
Romanian Liga I
CFR, transferuri stelare, după ce a ieșit campioană! 4 "Lacina Traore", ca și rezolvați
IERI LA 04:41
Romanian Liga I
Super-derby pe piaţa transferurilor pentru semnătura lui Octavian Popescu
13/05/2022 LA 06:16