FCSB nu a mai luat titlul sau cupa din 2015 iar în ultimii patru ani au fost schimbați opt antrenori și cel mai probabil urmează să fie numit al nouălea. Sigur, o perioadă fără trofee nu e neapărat ceva unic. Imediat după campionatul luat în 2006, Mihai Stoica, președintele de la acea vreme al clubului, anunța că „a început hegemonia”. N-a fost să fie, urmând o secetă de șase sezoane fără campionat. N-a fost un capăt de lume însă, urmând o serie de trei campionate luate la rând cu Reghecampf și Constantin Gâlcă pe bancă. Așadar, cine știe, FCSB ar putea oricând reîncepe să câștige trofee. Până la urmă, transferă în continuare cei mai buni fotbaliști din țară.
Dar cât de relevant este având în vedere distanța creată între fani și echipă? Cine o să fie acolo când căpitanul echipei, oricine ar fi el, o să ridice trofeul? Cine o să cânte 90 de minute în meciul în care se va celebra titlul? Și dacă nu o să fie nimeni, care mai e scopul până la urmă al acestui club? Să facă profit? Să fie jucăria patronului?

FOTBALIȘTII VIN, REZULTATELE LIPSESC

Romanian Liga I
FCSB, remiză cu Mioveni, într-un amical. CFR a avut viaţă grea cu o echipă de liga a 4-a spaniolă
15/01/2022 LA 13:09
Patru sezoane consecutive fără niciun trofeu și există riscul să urmeze și al cincilea. FCSB este în continuare clubul care investește cel mai mult, aducând, în mare parte, cam tot ce e mai bun de pe piața fotbaliștilor români în campionatul intern. Cum se explică atunci lipsa performanțelor?
Ne-am putea face o idee, poate, dacă ne uităm la rulajul antrenorilor. Niciunul dintre cei opt care au stat pe banca FCSB, deși au avut parte de loturi bune, nu au beneficiat de anumite elemente care câteodată pot fi la fel de importante: independență și liniște. Gigi Becali a căutat întotdeauna să se implice la echipă, dar pare că în ultimii ani a trecut la un alt nivel. Antrenor după antrenor au părăsit clubul.
Degeaba investești sume importante dacă nu îi lași pe oamenii pe care chiar tu i-ai angajat să își facă treaba. Dar Gigi Becali e departe de așa ceva, el făcând tactica echipei uneori direct la televizor. Vergil Andronache, actualul antrenor interimar, află de transferuri din ziare. Lipsa de comunicare, un stil mai degrabă dictatorial de a gestiona clubul și declarații nepotrivite – toate aceste elemente au creat din FCSB un mediu de lucru foarte dificil atât pentru jucători cât și pentru antrenor.
Fotbaliștii sunt acuzați că „se dau loviți ca să forțeze transferul” iar înainte de meci apare Mircea Lucescu în vestiar „cu un discurs motivațional”. Becali a fost chiar și mai clar: „Eu cred că le-a spus ceva și de tactică”. Să fie foarte clar: Mircea Lucescu nu are nicio intenție de a fi antrenorul FCSB iar la acel moment, omul de pe bancă era Vergil Andronache. Ce să mai înțeleagă fotbaliștii de aici? În mâinile cui e de fapt autoritatea?
La momentul actual, FCSB, echipa cu cele mai multe titluri din istoria România, este încă în căutare de antrenor, Becali fiind refuzat, se zice, deja de opt persoane. Pare că nimeni nu pare dispus să își asume un astfel de rol. Deja antrenorii ezită să vină. Fotbaliștii încă vin pentru că salariile sunt bune, dar nu va dura la infinit și vor începe să își pună întrebări înainte să accepte oferte de la clubul lui Becali.

UN CLUB FĂRĂ ANTRENOR, FĂRĂ STADION, FĂRĂ SUPORTERI

Pentru că pe Ghencea nu mai pot juca iar pe Arena Națională se mai fac concerte, FCSB și-a jucat meciurile de acasă la Giurgiu și Pitești. Se vor întoarce probabil în București odată cu venirea toamnei, dar vorbim de un club care nu are propriul stadion. Nu are un antrenor. Nu mai are numele pe care îl recunoșteau milioane de oameni.
În aceste condiții, nu mai miră pe nimeni că fanii s-au îndepărtat de club. Ultrașii s-au împărțit – cei din Peluza Sud s-au dus la clubul armatei iar Peluza Nord, în cea mai mare parte s-a desființat. De la o medie de 9900 de oameni în 2017-2018, FCSB a ajuns sezonul trecut la media de 6000 de spectatori pe meci. La meciul cu Dunărea Călărași, în septembrie 2018, au venit 700 de oameni.
Un titlu însemna sărbătoarea pe vremea când la stadion veneau cel puțin 20.000 de oameni. Acum, când majoritatea meciurilor se joacă într-o atmosferă dezolantă, cât ar mai însemna de fapt un campionat câștigat? Pentru cine ar mai fi aceeași bucurie? Toți fanii par într-o stare de nemulțumire mai mare decât niciodată.
Pare un clișeu, dar uneori uităm. Fotbalul se joacă exclusiv pentru suporteri. Dacă suporterii nu sunt, dinamica se schimbă totul. Se pierde esența. Așadar, fără o casă, fără un nume, fără suporteri, cine este de fapt FCSB? La această întrebare ne poate răspunde doar George Becali, care a ales, treptat, să îndepărteze de la club toți oamenii care au îndrăznit să îl contrazică sau îi conteste metodele.
Ce rezervă viitorul celui mai prestigios club din România e foarte greu de anticipat, având în vedere însăși natura imprevizibilă a celui mai puternic om de la club. Dar toate indiciile arată că dacă Becali nu va alege să își schimbe modul de a conduce, eventualele viitoare performanțe vor fi departe de a avea strălucirea celor din trecut.
Romanian Liga I
Hagi speră să fi dat lovitura! Farul l-a transferat pe cel mai bun dribler din Liga 1
05/01/2022 LA 09:26
Romanian Liga I
FCSB a făcut vizita medicală. Un copil de 14 ani, în lotul roş-albaştrilor
05/01/2022 LA 09:20