Gheorghe Dungu este cel mai vârstnic fost jucător al Rapidului, împlinind 93 de ani pe 5 aprilie. Cu doar câteva zile înainte, fostul fotbalist și antrenor participase la inaugurarea noului stadion din Giulești, bucurându-se de câteva momente în prezența suporterilor echipei pentru care a evoluat timp de aproximativ 15 ani, în perioada 1948-1963.
Fostul portar a început să joace fotbal la vârsta de 15-16 ani, evoluând inițial pe postul de atacant. Ulterior, a fost remarcat de antrenorul Andrei Sepci, care, extrem de inspirat, l-a mutat între buturi.
Gheorghe Dungu își amintește de modul în care a ajuns să joace în tricoul giuleștenilor, povestindu-ne că a fost nevoit să treacă printr-un trial la care veniseră peste 40 de fotbaliști.
Romanian Liga I
Gabi Tamaș pleacă de la FC Voluntari la finalul sezonului! Cu ce echipă din Liga 1 ar putea semna
29/04/2022 LA 04:36
"Am început ca atacant. Pe la 15-16 ani, la un meci între Nitramonia și Metrom Brașov, s-a accidentat portarul și am intrat eu în poartă. Am și apărat un penalty, mi-a plăcut, iar antrenorul mi-a zis că gata, ăsta e postul meu.
După ce am ajuns în echipă la Făgăraș, la un meci, m-a văzut Ghiurițan (n.r. fundaș al Rapidului) și m-a recomandat la echipă. Au venit oameni să mă urmărească și m-au chemat la un trial în București, unde erau 44 de jucători. După trei meciuri în care n-am luat gol, am rămas la echipă, eu și alți trei.
Am avut noroc de antrenori buni, de oameni deosebiți. Valentin Stănescu, care apăra la Rapid, a fost mentorul meu. Eu am debutat într-un meci cu Reșița, pe care l-am câștigat cu 3-0", a declarat fostul portar, care a adunat 200 de apariții în tricoul giuleștenilor în Divizia A.

#AiNoștri | "Portarul este un artist!"

Gheorghe Dungu a spus că a adunat foarte multe amintiri în cariera de fotbalist pe care și-a încheiat-o în 1963, precizând care sunt provocările pe care le-a întâmpinat în poartă.
"Am multe amintiri din carieră, dar cel mai mult mi-au rămas accidentările. Ca portar, era foarte ușor să te accidentezi pe vremea aia. Mingile erau grele, mai grele ca cele de astăzi, nu aveam mănuși... Dar dragostea de sport, de afirmare, era atât de mare, încât treceam peste acest lucru.
Eu cred că o echipă de fotbal este formată din 10 jucători și un artist. Portarul este un artist pentru că face multe lucruri pe care un jucător de câmp nu le face. Mi-a plăcut să fiu portar pentru că aveam mai multe de făcut, iar șansa de a-l avea antrenor pe fostul portar al României, Andrei Sepci, m-a ajutat", a explicat fostul fotbalist.
https://i.eurosport.com/2022/04/14/3355461.jpg
Bărbatul în vârstă de 93 de ani a punctat că în prezent jucătorii sunt mai superficiali și că nu se mai apucă de fotbal din pasiune, ci doar pentru bani.
"Sunt mai superficiali, îi interesează numai prima de joc. Nu mai au chemarea pe care o aveau fotbaliștii pe vremea mea. Era mai multă pasiune, mai multă dragoste. Plus că prietenia între jucători la acea vreme era mai mare, iar datorită acestei legături de prietenie câștigam mai ușor meciurile.
Acum nu mai este empatie, este ceva diferit, 'să joc și să-mi iau banii și gata'. Noi rămâneam la un șpriț, la ceva. Nu eram bețivi, dar petreceam timp împreună, iar asta ne ajuta.
Când jucam noi, nu erau condițiile de acum. Uneori jucam pe un teren unde nu erau tribune, lumea trebuia să stea în picioare. Acum nu trebuie să mai faci niciun efort și te trezești mare jucător de fotbal", a adăugat Gheorghe Dungu.
Citește și:

#AiNoștri | "Nu poți să faci fotbal doar de dragul tricoului"

Fostul fotbalist și antrenor, care le-a pregătit printre altele pe Progresul Alexandria, Chimia Făgăraș, Oțelul Galați, Electroputere Craiova și centrul de copii și juniori Rapid București, și-a amintit și cum era pe vremea lui atunci când mergeau reporterii să îi intervieveze sau când apăreau la televizor.
"Era un mare eveniment să ne filmeze și să ne dea la televizor. Mergeam prin oraș două săptămâni cu pieptul de parcă am fi câștigat la Oituz. Era așa de preocupat reporterul de starea jucătorilor, a echipei, venea, se uita... Nu erau articole pompoase, se spunea adevărul. Se crea o legătură mai strânsă între reporteri și sportivi. Erau și mai puține echipe în Divizia A și suporterii erau mai înfocați.
După ce am ieșit la pensie, m-am cam rupt de fotbal, n-am mai fost la un meci de ani de zile, dar Rapidul rămâne echipa mea de suflet", a punctat bărbatul.
Gheorghe Dungu a vorbit și despre numirea lui Adrian Mutu pe banca tehnică a giuleștenilor și le-a oferit un sfat tinerilor fotbaliști, atrăgând atenția asupra importanței unui antrenament complex.
"Nu este obligatoriu să fii un bun antrenor dacă ai fost un jucător bun. Au fost antrenori foarte buni care au jucat la un nivel foarte scăzut. Probabil le-a insuflat dorința de a se afirma prin fotbal. Mutu este simpatic, agreabil, și probabil jucătorilor le e drag să meargă la drum cu el.
Sigur, în fotbal contează mult antrenamentele, permanentizarea, participarea serioasă la fiecare antrenament. Îi sfătuiesc să fie prezenți la antrenamente! Antrenamentul este mama științei. Acum ei nu mai fac 5 ture de stadion, fac numai 3, joacă tenis cu piciorul...
Acum e mai slabă dorința de a deveni mai bun. De-aia unii se ridică peste ceilalți, cum sunt englezii, spaniolii... Datorită tenacității. Nu poți să faci fotbal numai de dragul sportului sau pentru că îți place să fii fotbalist, că vrei să îmbraci un tricou frumos. E mai mult de atât, trebuie să ai ceva real, ceva special", a conchis fostul portar.
Turneul ATP de la Monte Carlo e în direct, în fiecare zi, pe Eurosport 2 și Eurosport Player.
Romanian Liga I
Rapid, prima victorie pe noua arenă din Giulești! Echipa lui Mutu a ajuns la 3 victorii consecutive
02/04/2022 LA 19:49
Romanian Liga I
De ce nu a reușit Rapid să înscrie decât un gol contra Clinceniului! "Vântul nu ne avantajează"
19/03/2022 LA 18:19