Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

ANALIZĂ EUROSPORT | Exodul spaniolilor în Liga 1. 16 iberici evoluează în campionatul României

Ion Alexandru

Actualizat 22/11/2020 la 10:09 GMT+2

România înregistrează un procent de aproape 32% de jucători străini legitimați la cluburile din Liga 1. Dintre aceștia, nu mai puțin de 10% sunt spanioli.

Aleix Garcia, Dinamo. Sursa foto: Mediafax

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Alex Ivan
Pandemia de coronavirus a lovit puternic majoritatea campionatelor din Europa. Ca un rezultat imediat, multe cluburi de pe continent s-au confruntat cu probleme financiare serioase. Spania este unul dintre statele cele mai grav afectate de impactul crizei sanitare și economice, iar fotbalul a avut și el de suferit în consecință. Mai multe formații din ligile a doua și a treia din Spania au renuntat la serviciile unor jucatori importanți, din lipsă de finanțare, sau chiar s-au desființat. Jucătorii care s-au despărțit de echipele lor anterioare au căutat să obțină noi contracte în afara Spaniei, pentru a prinde cât mai multe minute în teren.
Una dintre destinațiile favorite ale spaniolilor s-a dovediat a fi chiar România. În acest moment, 16 jucători spanioli sunt legitimați la cinci cluburi diferite din Liga 1. Acestora li se adaugă alți trei jucători cu dublă-cetățenie, dintre care una spaniolă, care evoluează pentru alte trei echipe. Acest exod al spaniolilor către campionatul nostru a adus în România jucători formați la cluburi de prestigiu precum Real Madrid sau Barcelona, dar care nu se ridică peste nivelul mediu al Ligii 1.
picture

Borja Valle (Dinamo) a reușit un gol superb cu FC Botoșani

Credit imagine: Eurosport

Primul XI al spaniolilor din Liga 1

  • Portar: Tomas Mejias (Dinamo)
  • Fundași: Angel Bastos (Hermannstadt), Angel Martinez (Viitorul), Isma Lopez (Dinamo)
  • Mijlocași: Pablo de Lucas (FC Voluntari), Aleix Garcia (Dinamo), Ion Gaztanaga (Viitorul), David Mayoral (Hermannstadt), Juan Camara (Dinamo)
  • Atacanți: Borja Valle (Dinamo), Jefte Betancor (Voluntari)
Acest prim XI alcătuit exclusiv din spaniolii ce evoluează în Liga 1 valorează, conform Transfermarkt, 7,5 milioane de euro. Dacă sunt adăugați și restul jucatorilor iberici pentru a completa banca de rezerve, atunci valoarea totală a formației se ridică la 8,3 milioane de euro. Această echipă a fotbaliștilor spanioli ar ocupa poziția a 10-a în ierarhia celor mai valoroase loturi din Liga 1, fiind depășită de Sepsi OSK (8,7 milioane euro) și urmată de Hermannstadt (7 milioane euro). În comparație, cea mai valoroasă echipă din întrecerea internă, FCSB, este cotată la 28,5 milioane de euro.
Cel mai important nume din acest prim XI special este de departe cel al lui Aleix Garcia. Fostul mijlocaș de la Manchester City reprezintă aproape jumătate din valoarea totală a întregii echipe, fiind cotat la 3,2 milioane de euro. Acesta ocupă poziția a patra în clasamentul celor mai scumpi jucatori din Liga 1, ierarhie în care lider este extrema celor de la FCSB, Florinel Coman (5,5 milioane de euro).
picture

Florinel Coman este jucătorul din Liga 1 cu cea mai ridicată cotă

Credit imagine: Getty Images

Liga 1, într-un regres îngrijorător

Nivelul întrecerii interne din România nu este foarte ridicat. De altfel, Liga 1 se află doar pe locul 25 în clasamentul coeficienților UEFA și nu a mai dat o echipă în Champions League din sezonul 2013/14. De atunci, doar FCSB și CFR Cluj au mai reușit să se califice în grupele Europa League, de câte trei, respectiv, două ori. În acest context, cluburilor românești le este tot mai greu să atragă nume importante care să se alăture campionatului nostru.
Doar o singură echipă din Liga 1 care a luat startul preliminarilor pentru cupele europene în acest sezon a reușit accederea în grupele competiției. Este vorba despre CFR Cluj, care a început în Champions League, dar a fost învinsă în turul doi preliminar de către Dinamo Zagreb la penalty-uri. Restul reprezentantelor României și-au încheiat devreme “aventura europeană”. Craiova, vice-campiona din Liga 1, a pierdut rușinos încă din primul tur preliminar al Europa League, în deplasarea de la Lokomotiv Tbilisi. FCSB, câștigătoarea Cupei României, și-a început campania în Europa League în al doilea tur preliminar, unde a învins-o la penalty-uri pe Backa Topola după un spectaculos 6-6. Echipa bucureșteană a fost eliminată în următoarea rundă a competiției de către Slovan Liberec. FC Botoșani a fost învinsă în al doilea tur preliminar al Europa League, de către Shkendija.
De asemenea, în sezoanele 2015/16 și 2018/19, Liga 1 nu a trimis nicio echipă în grupele vreunei competiții europene. În aceste condiții, performanțe precum cea a CFR-ului din sezonul trecut de Europa League vor fi tot mai greu de repetat.

Cei mai importanți jucători spanioli din Liga 1

Aleix Garcia este omul cu cel mai impresionant CV din Liga 1 și cel mai valoros jucător străin din campionatul nostru. Acesta a crescut în academia celor de la Villareal, de unde a fost cumpărat de către Manchester City pentru 4 milioane de euro. Garcia a jucat doar nouă partide pentru echipa de seniori a cetățenilor și a fost împrumutat ulterior la Girona. În cele două sezoane petrecute în La Liga, spaniolul a evoluat în 52 de meciuri de campionat, reușind trei goluri și o pasă decisivă. Acesta a fost împrumutat stagiunea precedentă în Belgia la Royal Mouscron, unde nu a reușit să impresioneze și a înregistrat doar cinci goluri și trei assist-uri in 25 de meciuri. În vara acestui an, Aleix Garcia și-a încheiat contractul cu Manchester City și a semnat gratis cu Dinamo.
picture

Aleix Garcia, fostul mijlocaș al lui Manchester City este jucătorul lui Dinamo pentru un an

Credit imagine: Getty Images

Borja Valle a reușit un gol fantastic din propria jumătate de teren chiar la debutul pentru Dinamo, împotriva lui FC Botoșani. De atunci, spaniolul și-a trecut în cont alte patru reușite și un assist în Liga 1. Valle și-a petrecut mai toată cariera în eșalonul secund din Spania, la echipe precum Elche, SD Ponferradina sau Real Oviedo. Acesta a evoluat cea mai lungă perioadă de timp pentru Deportivo La Coruna, formație în tricoul căreia a strâns 87 de apariții, dintre care 24 au fost bifate în La Liga. Borja Valle este cotat la 800.000 de euro și a ajuns gratis la Dinamo la începutul acestui sezon.
Pablo de Lucas este unul dintre străinii familiarizați cu campionatul nostru. Acesta a ajuns prima dată în România în anul 2013, când a semnat cu Petrolul Ploiești. După două sezoane în care a adunat 71 de jocuri pentru “Lupii Galbeni”, în care a reușit cinci goluri și șapte assist-uri, spaniolul s-a transferat la Beitar Jerusalim. A revenit ulterior pentru o scurtă perioadă de timp în Liga 1 și a evoluat șase luni pentru Viitorul. S-a alăturat în 2016 proiectului lui Răzvan Lucescu de la Xhanthi, iar din această stagiune evoluează pentru FC Voluntari. În prezent, Pablo de Lucas Valorează 300.000 de euro.
Ion Gaztanaga a ajuns Viitorul în urmă cu doar două luni. Mijlocașul cu un profil mai degrabă defensiv a crescut în academia celor de la Real Sociedad și a prins 18 partide în echipa mare a bascilor. Acesta a fost împrumat la Numancia și ulterior transferat de către Gimnastic, dar nu a reușit să impresioneze pentru niciuna dintre ele. A semnat apoi cu AEL Limassol, iar acum îmbracă tricoul Viitorului. Gaztanaga a înregistrat un gol în șase partide pentru Constănțeni. Acesta este cotat la 450.000 de euro.
Juan Camara a fost format în celebra La Masia și a prins două meciuri pentru echipa mare a Barcelonei. De asemenea, mijlocașul de bandă stânga a evoluat și pentru echipele de juniori ale lui Villareal. Juan Camara a fost împrumutat în două rânduri de către catalani în liga a doua din Spania, La Girona și Reus Deportiu. În 2018, spaniolul a hotărât să-și închidă conturile cu țara natală și s-a transferat în campionatul Poloniei, la Miedz Legnica. După doar un sezon, acesta a ajuns la Jagiellonie, pentru 200.000 euro. În total, Camara are 54 de partide în campionatul polonez, unde a reușit să înscrie cinci goluri și să ofere patru pase decisive. Mijlocașul lui Dinamo este cotat la 400.000 euro.
Juan Camara, mijlocașul lui Dinamo

Lista tuturor spaniolilor din Liga 1

  • Tomas Mejias, portar, 400.000 de euro, Dinamo
  • Rene Hinojo, portar, 100.000 de euro, Dinamo
  • Isma Lopez, fundaș stânga, 475.000 de euro, Dinamo
  • Aleix Garcia, mijlocaș, 3.2 milioane de euro, Dinamo
  • Borja Valle, atacant, 800.000 de euro, Dinamo
  • Juan Camara, mijlocaș stânga, 400.000 euro, Dinamo
  • Marcos Lavin, portar, 200.000 de euro, FC Voluntari
  • Pablo de Lucas, mijlocaș, 300.000 de euro, FC Voluntari
  • Jefte Betancor, atacant, 350.000 de euro, FC Voluntari
  • Angel Martinez, fundaș stânga, 300.000 de euro, Viitorul
  • Ion Gaztanaga, mijlocaș, 475.000 de euro, Viitorul
  • Josemi Castaneda, mijlocaș, 300.000 euro, Viitorul
  • Victor Fernandez, mijlocaș de bandă, 50.000 de euro, Viitorul
  • Angel Bastos, fundaș dreapta, 475.000 de euro, Hermannstadt
  • David Mayoral, mijlocaș de bandă, 250.000 de euro, Hermannstadt
  • Jesus Fernandez, portar, 150.000 de euro, Sepsi OSK
Acestora li se adaugă Gai Assulin (Poli Iași, mijlocaș de bandă, 50.000 de euro), David Babunski (Botoșani, mijlocaș, 350.000 de euro) și Tomas Diaz (Chindia Târgoviște, mijlocaș dreapta, 200.000 de euro), jucatori care dețin cetățenie spaniolă pe lângă cea principală.
De asemenea, se regăsesc doi antrenori spnioli pe băncile echipelor din Liga 1. Ruben Albes (35 ani) o pregătește pe Hermannstadt, în timp ce Ruben de la Barrera (35 ani) o antrenează pe Viitorul.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo