Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Astăzi începe SuperLiga! Statistici despre cele 16 echipe din campionat. Programul primei etape

Bianca Dumitru

Publicat 15/07/2022 la 11:31 GMT+3

Astăzi, de la ora 18:30, debutează sezonul 2022/23 al SuperLigii. 16 echipe se află la startul campionatului, care se va desfășura după un format similar stagiunii precedente.

Noua minge care va fi folosită în SuperLigă

Credit imagine: facebook

Astăzi începe noul sezon al campionatului României, care se numește începând din această vară SuperLiga. Aceasta va fi a 105-a stagiune a competiției, prima care va beneficia de sistemul de arbitraj video.
Tehnologia, a cărei implementare a fost îndelung așteptată în țara noastră, a fost inaugurată în România pe 9 iulie, în meciul dintre CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe din Supercupă.
Lupta pentru titlu se va da între 16 echipe, acesta fiind al 8-lea an consecutiv în care, la finalul celor 30 de etape ale sezonului regulat, formațiile se vor califica în play-off sau play-out.
Calendarul Ligii 1 va fi afectat în această toamnă de turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Qatar. Astfel, competiția națională se va întrerupe pe 13 noiembrie, urmând a fi reluată pe 3 decembrie, după ce la Cupa Mondială se vor încheia meciurile din faza grupelor.
În prima etapă a SuperLigii, sunt programate câteva dueluri foarte interesante, cum ar fi CFR Cluj - Rapid sau Universitatea Craiova - Sepsi Sf. Gheorghe, toate aceste echipe având pretenții mari la startul noii stagiuni.
Cine va câștiga titlul în sezonul 2022/23 al Superligii?
Înainte de debutul competiției, oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal au prezentat câteva statistici interesante despre fiecare formație care va evolua pe prima scenă a fotbalului din România.
Citește și:

Statistici despre echipele care se luptă la titlu în SuperLigă

CFR Cluj: Mario Camora este jucătorul activ cu cele mai multe sezoane consecutive în SuperLiga României în tricoul unei singure echipe. Pentru portughezul naturalizat, ediția 2022/23 va fi a 12-a pe prima scenă, toate în tricoul aceleași echipe CFR Cluj.
FCSB: 138 de goluri a produs Florin Tănase în cele 266 de partide disputate pe prima scenă, 97 înscrise și 41 de pase decisive. Astfel, decarul roș-albaștrilor bucureșteni are o medie formidabilă de 0,52 goluri/meci.
Universitatea Craiova: Mirko Pigliacelli este singurul portar activ în SuperLiga României care are în palmares un gol marcat (ediția 2018/19). De asemenea, este doar al doilea goalkeeper străin după 1990 care reușește o asemenea performanță, celălalt fiind Khalid Fouhami (Dinamo 1998/99).
FC Voluntari: Adam Nemec este un veritabil număr 9, iar o dovadă o reprezintă și faptul că 12 dintre cele 28 de goluri înscrise în SuperLiga României au fost reușite cu capul.
Farul Constanța: La 16 ani distanță de la debutul din 2006, Gabriel Torje revine sub comanda lui Gheorghe Hagi, cel care l-a trimis pentru prima oară în teren într-o partidă din SuperLiga României.
FC Argeș: Marius Constantin, noua achiziție a piteștenilor, va porni la drum în cel de-al 21-lea sezon pe prima scenă din România, o performanță atinsă de-a lungul timpului doar de Nicolae Dobrin, Iosif Cavai și Ionel Dănciulescu.
Sepsi Sf. Gheorghe: 30 de goluri a reușit Bogdan Mitrea pe prima scenă, el fiind fundașul activ cu cele mai multe reușite în SuperLiga României.
FC Botoșani: Mihai Alexandru Roman II a strâns minute în principala competiție internă pentru nu mai puțin de nouă echipe: FC U Craiova, Petrolul, Universitatea Cluj, CS Severin, Săgeata Năvodari, Pandurii, Universitatea Craiova, ACS Poli și FC Botoșani.
FC Rapid: 26 de pase decisive a strâns Junior Morais în cele 10 sezoane de SuperLiga României, el fiind cel mai bun din lotul giuleștenilor la acest capitol.
FC U Craiova 1948: 12 goluri a marcat Andrea Compagno în ediția trecută, el fiind singurul străin care a reușit să înscrie de cel puțin 10 ori în sezonul de debut.
UTA Arad: Claudiu Keșeru este ultimul jucător care a înscris șase goluri într-un meci din SuperLiga României. A reușit această performanță pe 15 august 2014, în FCSB - Pandurii Tg. Jiu (6-0).
CS Mioveni: 426 de meciuri au strâns împreună cei doi fundași din lotul argeșenilor, Ionuț Balaur - 229 jocuri și Adrian Scarlatache - 197 prezențe, ei fiind și cei mai experimentați din formația antrenată de Alexandru Pelici.
Chindia Târgoviște: Doi străini din lotul dâmbovițenilor au peste 100 de prezențe în SuperLiga României: Nasser Chamed - 150 de jocuri și Pablo Passaglia - 103 meciuri.
Petrolul Ploiești: 20 de ani se vor împlini pe 27 august, ziua când Gabriel Tamaș a debutat pe prima scenă din România în partida Dinamo - Ceahlăul 5-0 (27.08.2002).
FC Hermannstadt: 103 meciuri a strâns Plamen Iliev în SuperLiga României, el fiind unul dintre cei 10 portari străini care au depășit bariera celor 100 de prezențe.
Universitatea Cluj: 4 jucători din lotul antrenat de Erik Lincar se pot lăuda cu cel puțin un titlu, având în sezoanele respective și contribuții importante la câștigarea acestora: Paul Pîrvulescu, Alexandru Chipciu, Ioan Filip și Florin Purece.

Programul primei etape a SuperLigii

Vineri, 15 iulie
  • FC Hermannstadt - CS Mioveni (ora 18:30)
  • Universitatea Craiova - Sepsi Sf. Gheorghe (ora 21:30)
Sâmbătă, 16 iulie
  • FC Argeș - UTA Arad (ora 18:30)
  • CFR Cluj - Rapid (ora 21:30)
Duminică, 17 iulie
  • Farul - FC U Craiova 1948 (ora 18:30)
  • FCSB - Universitatea Cluj (ora 21:30)
Luni, 18 iulie
  • FC Botoșani - Chindia Târgoviște (ora 18:30)
  • Petrolul Ploiești - FC Voluntari (ora 21:30)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo