Articol scris de Tibi Munteanu
Miercuri după-amiază au avut loc meciurile retur din barajul de promovare în Liga 2. Câștigătoarele locurilor de ligă secundă pe criterii sportive sunt Oțelul Galați, Progresul Spartac, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița și Minaur Baia Mare.
După 1-1 în tur, pe Municipalul din Botoșani, ASC Oțelul Galați a câștigat returul cu Dante Botoșani cu scorul de 3-0 și a obținut astfel o revenire atât de așteptată în fotbalul care contează, având pe banca tehnică un nume important, Dorinel Munteanu. Clubul a fost reînființat în 2016 de asociația suporterilor gălățeni, în continuarea fostei echipe care are în palmares titlul din 2011, o Supercupă a României, dar și Cupa UEFA Intertoto.
Fotbal
Nume mari la inaugurarea stadionului din Pomârla! Ce jucători vor evolua pe noua arenă
22/06/2022 LA 15:18
Progresul Spartac, de asemenea, a obținut biletele de Liga 2 încă din turul cu CS Tunari, câștigând pe terenul ilfovenilor cu 4-0. În retur, bucureștenii s-au impus cu 3-1 și vor evolua pentru prima dată în Liga a doua de la reînființarea din 2014.
Echipa fostului fundaș Ovidiu Burcă, CSM Slatina, a terminat la egalitate pe teren prorpiu în prima manșă, iar în deplasarea de la AFC Odorheiu Secuiesc a făcut tot egal și s-a ajuns la loviturile de departajare, unde a izbutit să se impună la limită, grație a două parade ale propriului portar. Oltenii și-au câștigat astfel revenirea în eșalonul secund, la doar un an după ce retrogradase.
În urma unui scor nul în prima manșă, CSM Reșița și CSC Dumbrăvița au terminat tot la egalitate și în retur, ajungând la penalty-uri, acolo unde echipa comunei din Timiș s-a impus și a obținut o promovare nesperată în Liga a doua. Dan Alexa este antrenorul care a pierdut acest baraj pe banca Reșiței.
În cadrul ultimului duel de la baraj, Minaur Baia Mare a dominat și a câștigat cu 4-1 returul cu CS Hunedoara, promovând datorită succesului la general cu 5-3, după ce în partida tur a pierdut cu 2-1. Hunedorenii au rămas cu un gust amar și, în mod normal, vor juca încă un an în al treilea eșalon.
Citește și:

Semne de întrebare pentru formațiile retrogradate din Liga 1

Gaz Metan Mediaș, Academica Clinceni și Dinamo București sunt echipele care au retrogradat la finalul sezonului 2021/22 al Ligii 1 și ar trebui să evolueze în liga secundă în sezonul 2022/23, însă există o mare probabilitate ca o parte din acestea, sau chiar toate trei, să nu reușească să se organizeze corespunzător din punct de vedere financiar, falimentul fiind aproape.
La Dinamo se fac eforturi pentru a se găsi surse de finanțare astfel încât echipa să se înscrie în Liga a doua și să își formeze un lot competitiv de jucători, pentru că, de curând, a fost un val de plecări din tabăra "câinilor", începând de la fotbaliștii care au arătat poate cel mai bine, Cosmin Matei și Gabi Torje, și până la antrenorul Dusan Uhrin, care a decis că e momentul să plece de la cârma unei corabii aflate în derivă, la un pas de a se scufunda.
De asemenea, dinamoviștii se vor confrunta și cu plecările unor sponsori, dar și cu membri ai DDB care nu mai doresc să cotizeze și, nu în ultimul rând, vor trebui să gestioneze și un conflict legat de dreptul de folosință a brandului, un subiect controversat și tot mai popular în România, din păcate.
În cazul echipei din comuna Clinceni, aceasta are nevoie să-i fie aprobată intrarea în insolvență pentru a-și putea reeșalona datoriile existente, altfel va continua, cel mai probabil, să primească depunctări, asta în cazul în care se va înscrie în eșalonul secund.
La Mediaș sunt cele mai mari probleme, iar suporterii sunt aproape convinși că vor susține în viitorul apropiat o formație care va începe din Liga a patra.
Citește și:

Cum ar trebui să arate viitorul sezon?

Alături de formațiile care și-au câștigat, la barajul de promovare, locul în eșalonul secund și cele trei cluburi care au retrogradat din prima ligă, vom regăsi și echipele care fie au atacat promovarea în sezonul precedent, fie și-au îndeplinit obiectivul de rămânere în Liga a doua.
Este vorba despre Concordia Chiajna, CSA Steaua, Unirea Slobozia, FK Csikszereda, FC Buzău, Unirea Dej, CS Comuna Șelimbăr, Metaloglobus București, Politehnica Iași, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Ripensia Timișoara și FC Brașov, în ordinea punctelor obținute în sezonul regular și, mai apoi, în play-off, respectiv play-out.
Formatul se păstrează același, cu 20 de echipe, iar la finalul sezonului regular primele 6 clasate se vor lupta pentru promovare într-un play-off, iar următoarele 14 vor fi repartizate în două grupe de play-out.
Noutatea este că, din viitorul sezon, inclusiv echipele din play-out vor juca în sistem tur-retur, regulă care s-a aplicat până acum doar în cazul play-off-ului.

Cum ar putea arăta în realitate?

Din motive de organizare și, mai ales, de ordin financiar, se iau în calcul mai multe scenarii pentru componența Ligii a doua în anul competițional 2022/23. În situația în care o parte dintre cele 20 de cluburi eligibile nu se vor înscrie în competiție, alte echipe, care n-au îndeplinit până la capăt meritul sportiv, vor "câștiga" participarea.
Situația este una destul de probabilă, având în vedere că, la Mediaș cel puțin, se anunță crearea unei echipe care să înceapă de jos, din Liga a 4-a, care urmează a fi condusă de o parte din fostele glorii ale clubului sibian, dar și susținută de suporterii din oraș. Cazuri asemănătoare s-ar putea întâmpla și la celelalte două cluburi retrogradate din Liga 1, Academica Clinceni și Dinamo București. Automat ar rămâne locuri vacante în liga secundă, iar Federația Română de Fotbal este conștientă că scenariul este previzibil, astfel că a venit cu precizări și criterii suplimentare.
Concret, dacă rămân locuri libere, primele echipe care beneficiază sunt cele care au retrogradat în Liga a treia, în ordinea punctajelor obținute: Poli Timișoara (36 puncte), Unirea Constanța (18 puncte), Dunărea Călărași (7 puncte), Dacia Unirea Brăila (5 puncte), Astra Giurgiu (-1 punct), însă doar cu condiția de a deține licența pentru eșalonul al doilea.
În cazul în care nici așa nu se vor ocupa toate cele 20 de locuri disponibile, FRF a introdus criterii suplimentare. În cel mai pesimist scenariu, în care nu se vor înscrie 20 de cluburi în Liga a doua nici după ce se aplică prevederile articolului 18 din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice, vor urma să aibă prioritate echipele care au pierdut barajul de promovare din Liga a treia, adică Dante Botoșani, CS Tunari, AFC Odorheiu Secuiesc, CSM Reșița și CS Hunedoara.
Dintre acestea, criteriile de departajare vor fi următoarele:
1. Numărul de puncte obținute în runda finală a jocurilor de baraj;
2. Golaverajul general rezultat din participarea la runda finală a jocurilor de baraj;
3. Numărul de goluri marcate în runda finală a jocurilor de baraj;
4. Dacă și după aplicarea criteriilor de mai sus, două sau mai multe echipe se află la egalitate, se vor aplica cele 3 criterii de mai sus, în aceeași ordine, cu privire la toate jocurile de baraj pentru promovare în Liga a doua (respectiv se vor avea în vedere atât jocurile din runda finală cât și cele din runda semifinală);
5. Dacă după aplicarea tuturor criteriilor menționate la punctele 1-4 de mai sus, două sau mai multe echipe se vor afla la egalitate, departajarea se va efectua prin desfășurarea unui joc de baraj desfășurat pe teren neutru, într-o singură manșă (dacă două echipe se află la egalitate) sau printr-un baraj desfășurat pe teren neutru între toate echipele aflate la egalitate (fiecare echipă va disputa un joc cu fiecare dintre celelalte echipe cu care se află la egalitate). În situația în care va fi necesară aplicarea acestui criteriu de departajare, Departamentul Competiții al FRF va stabili datele și locul de desfășurare.
Așadar, rămâne de văzut în perioada următoare care va fi cu exactitate componența Ligii a doua, pentru că termenul de depunere a dosarelor de înscriere este de 15 iulie, conform ROAF în vigoare.
Noul sezon va avea startul în mai puțin de două luni, pe data de 6 august.
Fotbal
Cum arată echipa ideală all-time a României! Hagi a primit cele mai multe voturi din partea fanilor
12/06/2022 LA 14:16
Fotbal
Edi Iordănescu a anunțat convocările preliminare pentru partidele cu Grecia și Israel
04/03/2022 LA 13:39