La capătul unui sezon dezastruos, Dinamo a retrogradat în Liga 2, fiind învinsă de Universitatea Cluj, cu scorul general de 3-1, la barajul de menținere / promovare în Liga 1.
Echipa lui Dusan Uhrin a pierdut în manșa tur, la Cluj, cu 2-0, iar pe teren propriu, la ultimul meci pe stadionul Ștefan cel Mare, "câinii roșii" nu au reușit decât o remiză, scor 1-1, rezultatul nefiind suficient pentru menținerea în primul eșalon.
Astfel, Dinamo a bifat cea mai mare contraperformanță din istoria de 74 de ani a clubului, părăsind pentru prima dată Liga 1.
Romanian Liga I
Dusan Uhrin și-a găsit echipă la nici două săptămâni după ce a retrogradat cu Dinamo în Liga 2
07/06/2022 LA 11:16

Dinamo, în cădere liberă în ultimii ani

Dinamo este un club fondat în 1948, iar de-a lungul timpului, în palmaresul alb-roșiilor, s-au adunat 18 titluri de campioană, 13 Cupe și două Supercupe ale României. În plus, dinamoviștii au jucat, în sezonul 1983/84, în semifinalele Cupei Campionilor Europeni.
Cea mai recentă perioadă bună din istoria clubului a avut loc între anii 2000-2010, când Dinamo a câștigat 4 titluri și 5 Cupe ale României, evoluând și în cupele europene, unde le-au înfruntat, printre altele, pe Manchester United, Everton, Liverpool și Olympique Marseille.
Ulterior, "câinii roșii" și-au pierdut strălucirea, iar situația echipei s-a degradat tot mai mult cu fiecare an care a trecut. În ultimele sezoane, Dinamo nu a mai reușit nici să se califice în play-off-ul Ligii 1. În stagiunea 2019/20, echipa din Ștefan cel Mare a fost foarte aproape de retrogradare, dar FRF a decis atunci creșterea numărului de echipe din Liga 1, de la 14 la 16, iar Dinamo s-a salvat.
Dacă sezonul trecut "câinii roșii" a fost în afara zonei periculoase a clasamentului, în acest an nu s-au putut desprinde de partea inferioară a ierarhiei. După cele 30 de etape ale sezonului regulat, dinamoviștii aveau doar 17 puncte, înregistrând 4 victorii, 5 remize și 21 de înfrângeri. Echipa din Ștefan cel Mare era pe locul 14, profitând de depunctarea celor de la Gaz Metan Mediaș, cauzată de problemele financiare.
Citește și:

Dinamo, într-o situație critică după retrogradare

În play-out, Dinamo a câștigat 4 meciuri, a obținut două remize și a suferit 3 înfrângeri, neputând să se salveze de la baraj, astfel că unica șansa pentru menținerea în Liga 1 depindea de victoria împotriva celor de la Universitatea Cluj.
Echipa lui Dusan Uhrin nu a profitat de statutul de favorită, dat de experiența mai mare a jucătorilor de a evolua în primul eșalon, și nu a putut să continue printre cele 16 echipe din campionatul României.
Această retrogradare o pune pe Dinamo într-o situație critică, echipa pierzându-și dreptul de a folosi palmaresul și sigla, care sunt deținute de clubul lui Nicolae Badea. Acestea i-au fost cedate formației din Liga 1 pe o perioadă nedeterminată, atât timp cât aceasta se afla în Liga 1.
Conform unui anunț recent al fanilor din programul DDB, retrogradarea înseamnă, astfel, și pierderea patrimoniului, ceea ce ar putea duce la dispariția echipei. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu adevărat în Ștefan cel Mare și cum va arăta Dinamo înaintea noului sezon de Liga 2.
Romanian Liga I
"O zi proastă pentru cluburile istorice!" Presa internațională a comentat retrogradarea lui Dinamo
30/05/2022 LA 11:15
Romanian Liga I
Miză financiară uriașă pentru Dinamo! Cât vor încasa jucătorii dacă se vor salva de la retrogradare
27/05/2022 LA 10:23