Petru Ionuț este suporter al echipei Steaua de când se știe, primele amintiri pe care le are cu echipa datând din 1989, de la finala de cupă europeană cu AC Milan, pierdută cu 4-0. Pentru el FCSB e Steaua, acesta ghidându-se întotdeauna după dictonul "'am fost și vom fi mereu campioni', iar campionii nu au cum să joace în Liga a 4-a, cu echipe comunale. Steaua pentru mine e doar cea care a jucat în Liga 1 și doar acolo."
A învățat să iubească fotbalul de la tatăl său și, deși nu a mers de foarte multe ori să-și susțină favoriții pe stadion, a rămas alături de echipa roș-albastră indiferent de greutăți și obstacole.
"Am prins gustul fotbalului de la tatăl meu, el se uita la meciurile echipei naționale și ale Stelei, atât cât erau transmise înainte de '90. Prima amintire a fost legată de finală, iar a doua a fost un Steaua - Dinamo, nu-mi amintesc când s-a jucat, dar îmi amintesc ca și cum ar fi fost ieri că l-am întrebat pe tata cine joacă și mi-a răspuns: 'Joacă echipa Armatei cu echipa Miliției' și-atunci a fost un declic, am zis 'Miliție, yuck! Armată, da!' Apoi, combinând asta cu finala pierdută din 1989, am rămas suporterul lor, tatăl meu fiind suporter al echipei Steaua București.
Fotbal
Edi Iordănescu, vehement după primele meciuri la națională! Ce le-a transmis fotbaliștilor
05/05/2022 LA 09:40
Din păcate, fiind născut în Reșița, unde am locuit până la vârsta de 18 ani, după care m-am mutat la Timișoara până în 2013, nu am fost la prea multe meciuri la București. Amintirile cu echipa Steaua pe stadion sunt de la meciurile în care au jucat în deplasare, mă refer la anii 1996-1998, când au făcut deplasări la Reșița, care era pe atunci în Liga 1. Chiar dacă eram atunci la cel mai bun liceu al județului, chiuleam de la ultimele ore pentru a ajunge la meciuri. Partidele erau la ora 14, iar noi aveam ore până la 15 și plecam cu câțiva colegi de la liceu pentru a merge pe stadion. Astea au fost primele meciuri cu Steaua pe care le-am văzut pe viu. Apoi, mergeam la deplasările pe care le aveau la Timișoara.
Cel mai mare regret al meu este că nu am ajuns niciodată în Ghencea, dar am fost pe Arena Națională, la meciul cu Chelsea, câștigat cu 1-0, gol Rusescu din penalty.
Din păcate, sunt mai mult un suporter de provincie al echipei, care nu a avut mari posibilități financiare și de timp să-și vadă echipa la ea acasă. Timpurile s-au schimbat în așa fel încât atunci când au existat posibilități materiale sau de timp, s-a triplat distanța prin plecarea mea în Germania", a declarat Petru Ionuț pentru Eurosport.

#FaniAdevărați | "Toate amintirile, pozitive sau negative, sunt frumoase"

Suporterul, care se face remarcat și prin ampla colecție de tricouri, fulare și eșarfe, care însumează aproape 400 de obiecte din toate timpurile, a vorbit și despre amintirile pe care le are cu echipa sa preferată:
"În momentul în care iubești o echipă, nu trebuie să te gândești la cea mai frumoasă amintire. Iubirea pentru o echipă nu este în valuri. Pentru mine, toate amintirile pe care le am cu Steaua, pozitive sau negative, sunt frumoase, chiar dacă e paradoxal. Amintirea care mi-a rămas cel mai adânc întipărită în suflet a fost semifinala cu Middlesborough, când după meci am plâns, iar în următoarele două zile aproape că am refuzat să merg la lucru, pe-atunci fiind rezident în Timișoara. Două zile nu am fost bun de nimic, stăteam pe o canapea în camera rezidenților și mă uitam în gol, nu puteam să pricep...
A fost momentul în care am plâns pentru prima și ultima oară dintr-un motiv care nu e legat de familie. Aceea este o amintire, deși dureroasă, care arată că un suporter adevărat se identifică prin trăirile lui, nu doar prin cele din meciurile cu final fericit, ci mai ales din cele cu final nefericit."
https://i.eurosport.com/2021/09/09/3215952.jpg
Petru Ionuț, care se află în Germania, acolo unde profesează ca medic, a comentat și modul în care se prezintă fotbalul din România, făcând o paralelă cu situația din Germania, unde fanilor le sunt create condiții care să-i determine să aleagă să revină la fiecare meci pe stadion. Fanul celor de la FCSB a declarat, în exclusivitate pentru Eurosport, că fotbalul din România este bolnav, fiind foarte greu să scape de problemele care împiedică dezvoltarea.
"Nu e nicio dezvoltare. Nu există o dezvoltare a fotbalului. Pot să fac o paralelă cu medicina. Se spune că harta sărăciei e superpozabilă cu cazurile de tuberculoză, unde România este campioană. La fel, pot spune că starea bolnavă a nației noastre se suprapune perfect cu starea fotbalului, aceeași mizerie o găsești în orice domeniu. Fotbalul este o constantă normală, cu care ne-am obișnuit și, din păcate, suntem mai concentrați să avem cei 5 lei pentru parizerul de mâine decât să dezvoltăm un lucru.
Atâta timp cât echipele din ligile inferioare au un singur rând de echipament un sezon întreg, iar în momentul în care jucătorul și-a rupt tricoul din cauza calității proaste sau a numeroaselor spălări, trebuie să ia un tricou de la un coleg sau de la juniori, mi se pare... mai bine închizi ușa și pleci.
Sunt echipe în Liga a doua cu tradiție, unde speram ca cel puțin furnizorii de echipamente sportive să se bată, nici măcar alea nu au așa ceva. Se roagă și stau în genunchi pentru niște cârpe de tricouri, care vin ca rebuturi, lucruri pe care alții pe dincolo nu le-ar fi acceptat. Asta doar așa, ca imagine a jucătorului pe terenul de fotbal.

#FaniAdevărați | "Suporterii nu trebuie periați, nici ținuți în puf"

În plus, nu știu un club în România care să aibă un adevărat departament de marketing. Nu știu un club în România care să-și respecte cu adevărat suporterii. Suporterii nu trebuie periați și nici ținuți în puf, dar trebuie respectați, iar ideile lor trebuie auzite pentru că s-ar putea să aibă idei bune. Iar despre copii și juniori nu avem ce vorbi... Vorbim despre fantome în cimitir.
În ceea ce privește partea financiară, acolo unde te bați cu pumnii în piept că vrei să crești, acolo unde ai avea cel mai mare profit financiar și cea mai mare bucurie sportivă că din curtea ta ai reușit să promovezi un jucător la echipa ta, aduci oameni de nimic, cu titlul de profesori de sport, care datorită unui salariu minim pe care îl primesc, își deschid buzunarul ca să-l bage la echipă pe fiul unuia care are bani.
Nu există nicio idee fundamentală, bazată pe principii sănătoase, de a dezvolta ceva, la absolut niciun nivel.
La copii, nimic, la școala de antrenori, nimic... La nivel de marketing, de ticketing, de produse comerciale, de relație cu presa sau cu suporterii... nimic! Suntem atât de săraci încât stăm cocoșați și acceptăm cei 50 de lei, iar când unul are bani mai mulți, în loc să aducă un profesionist cu ceva școală, mai bine își bagă nepotul și cumnatul și de-asta nu merge deloc fotbalul la noi în țară, iar ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani este doar o consecință. Stăm și ne ascundem după deget și ne lăudăm cu niște chestiuni minore... Nu avem oameni cu sânge în instalație și care să fie corecți din punct de vedere moral ca să poată face ceva.
Suporterii sunt cât de cât la fel peste tot. Exemplul Germaniei este acela de a se deschide cât mai mult pentru oameni. Preferă să aibă prețuri cât mai mici la abonamente sau bilete și să aibă tribunele pline. Este un concept absolut sănătos. Nu contează că faci 100.000 de euro cu 1.000 de oameni, ei preferă să facă aceeași bani cu 50.000 de oameni în tribune. Pentru că oamenii aceia care vin ar putea să cumpere o șapcă, un bratwurst și o bere, e posibil să-ți vină și la meciul următor... Ei creează condițiile unui suporter astfel încât să-l prindă în 'capcana' de a reveni la stadion, ceea ce e foarte bine, perfect sănătos. Ei sunt foarte deschiși la asta, la prețuri mici, iar în momentul în care ai mulți oameni pe stadion, și sponsorii sunt mai interesați de echipă. Fanii le aduc și direct, și indirect beneficii.
Din punct de vedere financiar, oricât de bun ar fi un jucător și oricâți bani ar avea un club, de exemplu Bayern Munchen, care este motorul fotbalului în Germania, ei impun o limită de salarii. Adică poți să te numești tu Messi cât vrei, dar limita noastră de salarii este atât. De aceea, pentru mine, Germania are cel mai bun sistem în fotbal", a punctat fanul celor de la FCSB.

#FaniAdevărați | "Am fost frați, dar ne-am ales drumuri diferite în viață"

Suporterul roș-albaștrilor a vorbit și despre conflictul dintre Steaua și FCSB, pe care l-a comparat cu un divorț, în urma căruia copiii, respectiv fanii, au avut cel mai mult de suferit.
"Este ca atunci când o familie se desparte și copilul este nevoit să locuiască doar cu unul dintre părinți. Din fericire, nu am trecut prin așa ceva, dar o simt cât de cât, chiar dacă nu pot să compar familia cu nimic altceva, o simt în felul ăsta. A fost cineva care ți-a vrut răul, cei doi parteneri nu s-au mai putut înțelege, iar copilul a fost nevoit, mai mult sau mai puțin, să aleagă cu cine locuiește. Poate că acest exemplu nu merge până la capăt superpozabil cu realitatea de la cele două echipe, dar eu unul așa mă simt. Consider că toți am fost steliști, toți am fost frați, doar că am ales familii diferite, drumuri diferite în viață.
Părintele cu care locuim acum s-a recăsătorit și unii dintre noi am început să prindem antipatie și ură față de celălalt părinte care ne-a crescut.
Din punct de vedere juridic, nu m-a interesat și nici nu e domeniul meu de competență, cu toate că am suficiente întrebări, mai mult sau mai puțin fondate pe care mi le tot pun. Dacă ai vândut ceva cuiva, ce i-ai vândut? Dacă ai închiriat un stadion, cui i l-ai închiriat? Acel contract s-a făcut între ce părți? Ce scrie pe acel contract? De ce Steaua Armatei era în prag de faliment, unde sunt banii, milioanele de dolari obținute din vânzările de jucători din anii '90?
Nu știu, sunt niște chestii care mă derutează, dar în veci pururi nu va exista cineva care să spună adevărul despre ce s-a întâmplat pentru că vor pica toți vinovații ca într-un joc de domino", a explicat Petru Ionuț.
Rugat să creeze un 11 ideal, o echipă preferată din toate timpurile, fanul nu a stat prea mult pe gânduri, aliniind jucători precum Gică Hagi sau Helmuth Duckadam, care nu aveau cum să lipsească.
"Ca portar îl aleg pe Helmuth Duckadam și i-aș face o statuie din aur masiv. Nu i-aș pune-o în fața stadionului, ci i-aș face-o cadou lui și i-aș mulțumi pentru finala respectivă o mie de vieți de-acum încolo și aș lăsa testament cu limbă de moarte ca și copiii mei și copiii lor să aibă grijă de toți urmașii lui.
Apărători... În dreapta l-aș pune pe Dan Petrescu, fundaș central Bumbescu, așa, pentru faptul că era tare neaoș, tare barbar. Tot acolo îl pun și pe Belodedici pentru că nu mai există postul acela de libero, iar pe stânga mi-a plăcut de Petre Marin.
La închidere l-aș pune pe Rădoi, nu pentru faptul că a fost vreun mare fotbalist, ci pentru răutatea aia pozitivă, pentru că știa cum să impună respect atât în fața jucătorilor adverși, cât și în fața coechipierilor săi. Chiar dacă are un trecut dinamovist și poate mulți o să mă înjure, l-aș pune la mijloc pe Dorinel Munteanu. Tot la mijloc l-aș pune pe 'Rege' și pe Boloni.
În atac, Adrian Ilie, fără discuție, și Ilie Dumitrescu. Ăsta ar fi 11-le meu ideal. Ca antrenor l-aș pune și l-aș clona pe Ienei. Ar trebui să profităm de el că în curând n-o să mai fie..."

#FaniAdevărați | "S-a reluat o punte către ceea ce a însemnat Steaua înainte"

Petru Ionuț a comentat și numirea lui Edi Iordănescu pe banca tehnică a celor de la FCSB, prezentând care sunt cele mai importante beneficii pe care aceasta le are pentru echipă și pentru relația cu suporterii.
"Din punctul meu de vedere, sosirea lui Edi Iordănescu are multiple beneficii. În primul rând, cred că are caracterul necesar să se impună în fața jucătorilor, indiferent dacă mai vin sau nu ordine de la loja din fața televizorului. Felul lui de a-și comunica ideile impune nu doar respect, ci te face să crezi că ceea ce îți transmite este corect, iar vorbele lui îți dau o siguranță.
În al doilea rând, omul a demonstrat peste tot pe unde a fost în funcție de condițiile avute, de limitele avute. Unde se putea lua campionatul, l-a luat. Unde putea să facă din rahat bici, a făcut un bici de și acum îl auzi cum pocnește.
Iar în al treilea rând, cel mai pozitiv lucru legat de sosirea lui Edi Iordănescu este faptul că astfel s-a reluat o punte către ceea ce a însemnat Steaua înainte. Până acum am umilit jucătorii pe care i-am avut, gloriile, am întrerupt 99% din legăturile avute cu istoria, cu suporterii...
Prin faptul că se numește Iordănescu și prin faptul că Anghel Iordănescu are un trecut atât de bogat și de îndelungat cu Steaua, cred că deschiderea acestui portal între trecut și prezent este cel mai important lucru.
Unii dintre cei care țineau cu actuala echipă FCSB au devenit indiferenți față de această echipă din cauza pierderii legăturii cu istoria și a batjocoririi persoanelor care au scris istorie. Edi Iordănescu poate să-și impună ideile și nu are idei greșite despre fotbal. Mi-a plăcut și conexiunea imediată între el și suporteri, s-a legat o relație foarte bună între el și galerie. Asta înseamnă să știi să comunici și să ai idei bune.
Timpul pe bancă și-l cam face el cu mâna lui. Cam trebuie să joace urât și să câștige, iar cu timpul va veni și victoria frumoasă. Nu cred că patronul va fi atât de într-o ureche încât să înceapă un scandal cu familia Iordănescu pentru că nu îi va aduce niciun beneficiu. Consider că este o mișcare foarte inteligentă a-ți păstra relațiile bune cu familia Iordănescu", a conchis suporterul, în exclusivitate pentru Eurosport.
Fotbal
Anghel Iordănescu a comentat debutul lui Edi la națională: "E nepermis, nu e ce ne doream!"
31/03/2022 LA 20:05
Fotbal
România continuă să coboare în clasamentul FIFA! Locul ocupat de naționala lui Edi Iordănescu
31/03/2022 LA 14:24