Articol scris de Tibi Munteanu
În ordinea șanselor, CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova luptă în acest final de sezon pentru a-și adjudeca titlul, însă de urmărit este cât au investit aceste cluburi pentru a ajunge în top.

FCSB – cele mai mari sume cheltuite pe transferuri

Romanian Liga I
OFICIAL - CFR s-a despărțit azi de jucătorul cu cel mai mare contract din lot
IERI LA 18:10
De la ultimul titlu câștigat, în sezonul 2014/15, FCSB a cheltuit pe transferurile de jucători un total de 26,52 milioane de euro, după cum urmează:
 • 2015/16 – 2,55 milioane de euro
 • 2016/17 – 8,14 milioane de euro
 • 2017/18 – 7,86 milioane de euro
 • 2018/19 – 2,45 milioane de euro
 • 2019/20 – 3,43 milioane de euro
 • 2020/21 – 1,11 milioane de euro
Pentru prima dată, după o pauză de 7 ani, noile achiziții au totalizat sub un milion de euro, strategia clubului axându-se mai mult pe dezvoltarea jucătorilor din curtea proprie, dar și pe ținerea sub control a unui buget, având în vedere că banii proveniți din competițiile europene s-au diminuat considerabil, în concordanță cu performanțele sportive ale echipei.
Mai exact, 980.000 de euro s-au investit în aducea a 4 fotbaliști, trei dintre ei din zona inferioară a clasamentului actual (Andrei Dumiter, Andrei Cordea și Malcom Edjouma), dar și unul din liga secundă (Valentin Gheorghe), jucători care nu prind foarte des primul 11.
Citește și:

CFR Cluj, constanta campioană "low budget"

Comparând perioada, ardelenii au fost cei mai eficienți, raportând cheltuielile cu noile achiziții la trofeele cu care și-a îmbogățit vitrina, având un total de 6,83 de milioane de euro investiți strict pe sume de transfer, adică o medie de sub un milion pe sezon.
Cele mai importante nume, pentru care s-au plătit cei mai mulți bani, sunt Alexandru Ioniță (cumpărat în ianuarie 2018 de la Astra cu 1 milion de euro), Valentin Costache (venit în ianuarie 2018 de la Dinamo în schimbul a 700.000 de euro) și Alexandru Pașcanu (sosit în august 2019 de la Leicester U23 pentru 600.000 de euro), fotbaliști români care au cochetat cu loturile naționale.

Universitatea Craiova a renăscut

Revenită în primul eșalon al fotbalului românesc, chiar în acel sezon la finalul căruia roș-albaștrii cucereau ultimul trofeu de campioană, Universitatea Craiova a început să investească serios pentru întărirea lotului, acumulând, de-a lungul anilor, cheltuieli de 8,83 milioane de euro la acest capitol.
Cu ajutorul achizițiilor și a unei academii proprii bine dezvoltate, Craiova a redevenit o forță în România, cochetând aproape în fiecare sezon cu play-off-ul, dar și cu tururile superioare ale Cupei României.
Cea mai importantă achiziție din istoria clubului a fost mijlocașul Alexandru Cicâldău, ajuns în Bănie în iulie 2018, în schimbul sumei de 2,3 milioane de euro, devenind rapid o piesă importantă în angrenajul echipei, dar și un excelent "produs de export". Sezonul în care a venit Cic la echipă a fost și cel cu cea mai costisitoare campanie de achiziții din istoria clubului, cu 3,35 milioane de euro investite.

Cât "costă" un trofeu?

Cu aproape de 4 ori mai puțini bani cheltuiți decât FCSB pe parcursul ultimilor 7 ani, CFR Cluj a câștigat patru titluri de campioană, o Cupă a României și două Supercupe. Putem spune că ardelenii au investit, în medie, 976.000 de euro per trofeu, fiind de departe cea mai eficientă formație din acest punct de vedere.
La polul opus, este actuala clasată pe locul secund, roș-albaștrii obținând doar o Cupă a Ligii (2015/16) și o Cupă a României (2019/20), având astfel o medie de 13,26 milioane de euro cheltuiți pentru fiecare trofeu câștigat, de aproape 14 ori mai mult decât "campioana provinciei".
În cazul Universității Craiova, deși nu are eficacitatea echipei din Cluj-Napoca, nu stă rău la îmbunătățirea palmaresului, având trei trofee câștigate în această perioadă, două Cupe ale României și o Supercupă, reprezentând o medie de 2,94 milioane de euro pe care le-a cheltuit prin cumpărarea de jucători pentru fiecare trofeu obținut.
Citește și:

Business-ul mai important decât performanțele?

La capitolul încasări, în acești 7 ani, pe lângă banii proveniți din alte surse, cele mai constante trei cluburi din Liga 1 au vândut fotbaliști pe sume importante, după cum urmează:
 • FCSB – 46,59 milioane de euro (medie de 6,66 milioane pe sezon)
 • Universitatea Craiova – 34,46 milioane de euro (medie de 4,92 milioane pe sezon)
 • CFR Cluj – 7,4 milioane de euro (medie de 1,06 milioane pe sezon)
Tododată, din sezonul 2015/16 până-n prezent, echipa din Gruia e devansată la sumele obținute din vânzarea jucătorilor și de alte cluburi din România, mai puțin performante, precum Farul Constanța (39,93 milioane), Astra Giurgiu (10,84 milioane), FC Botoșani (10,32 milioane) și chiar Dinamo București (8,67 milioane).
Această statistică ne dovedește că, cel puțin la nivelul Ligii 1, vânzarea fotbaliștilor pe sume mari e o strategie eficientă de susținere a bugetului clubului, însă are de suferit poate cel mai important aspect, cel al performanțelor sportive.
În ultimii ani, modelul de succes l-a reprezentat atragerea fotbaliștilor cu experiență, alături de antrenori competenți, pentru a se obține performanțe notabile și pentru a genera venituri din alte surse, precum sponsorizări sau, mai ales, veniturile generate de participarea în competițiile europene.
Într-o privire de ansamblu, în acești șapte ani, toate cele trei cluburi sunt pe plus din punct de vedere al veniturilor și cheltuielilor din transferurile de jucători, Universitatea Craiova stând cel mai bine, cu un plus de peste 25 de milioane și jumătate de euro, FCSB cu un plus de puțin peste 20 de milioane de euro, iar clujenii cu doar 570.000 de euro profit.
Clasamentul Ligii 1:
 • 1. CFR Cluj – 51 de puncte
 • 2. FCSB – 49 de puncte
 • 3. Universitatea Craiova – 45 de puncte
Programul ultimelor etape:
 • Etapa 8: FC Argeș – CFR Cluj & Universitatea Craiova – FCSB
 • Etapa 9: CFR Cluj – Universitatea Craiova & FC Voluntari – FCSB
 • Etapa 10: FCSB – CFR Cluj & Universitatea Craiova – Farul Constanța
În cazul unei egalități de puncte, pentru că primul criteriu de departajare nu se aplică la niciuna dintre cele trei (beneficiul rotunjirii de puncte la momentul înjumătățirii), criteriul decizional va fi poziția din clasament la finalul sezonului regular, iar ordinea este exact aceeași ca în situația la zi, astfel că ardelenii au un motiv în plus să fie principalii favoriți la câștigarea celui de-al cincilea titlu consecutiv.

Liga 1 | Lupta la titlu se dă în 3

Romanian Liga I
Florin Tănase, pe lista unui club mare din Europa! Unde este dorit golgheterul Ligii 1
20/05/2022 LA 13:02
Romanian Liga I
Răspunsul celor de la TAS după ce CSA Steaua a cerut suspendarea barajului de promovare în Liga 1
20/05/2022 LA 10:49