Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce este "Legea Rafaelov", care ar putea revoluționa fotbalul? Efectele asupra regulii U21 din Liga 1

Nicu Savin

Publicat 19/10/2021 la 17:15 GMT+3

Curtea Europeană de Justiție va decide dacă regula impusă de UEFA privind numărul minim de jucători formați la nivel local este în conformitate cu legislația europeană privind libera circulație pe piața muncii din Uniunea Europeană. Deși speța nu se referă la regula jucătorilor U21 din România, decizia instanței europene poate avea o însemnătate deosebită asupra a ceea ce se va întâmpla pe viitor.

uefa-szekhaz-logo-min.jpg

Credit imagine: Eurosport

Începând din 2009, UEFA a impus tuturor cluburilor afiliate ca din lotul de 25 de jucători să facă parte obligatoriu 8 fotbaliști crescuți la nivel național. Nimeni nu s-a împotrivit vehement acestei reguli, opinia generală fiind pozitivă cu privire la acest aspect.
Unele federații naționale au impus însă mai multe restricții cluburilor plecând de la această regulă. De exemplu, Liga Belgiană a obligat toate cluburile din primul eșalon să aibă în lot 6 fotbaliști crescuți în propria academie. Până anul trecut nu au existat probleme în acest sens, dar un caz aparte a declanșat o adevărată revoluție.
Internaționalul israelian, Lior Rafaelov, era legitimat la Antwerp, dar nu a mai putut fi păstrat la echipă, tocmai din cauză că nu îndeplinea criteriile impuse de șefii fotbalului belgian și clubul a fost nevoit să renunțe la el pentru a le face loc unor tineri crescuți la centrele de copii și juniori.
Rafaelov a semnat ulterior cu Anderlecht, dar cei de la Antwerp au deschis un proces la Curtea de Justiție din Belgia, în care susțineau că regula impusă de ligă nu este conformă cu libera circulație în materie de muncă și concurență din Uniunea Europeană.
Instanța Belgiană nu a dat un verdict, pentru că a fost depășită de caz, dar a pasat procesul la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg. Astfel, cea mai importantă autoritate judecătorească din Uniunea Europeană va decide dacă regula impusă de UEFA, și implicit de Liga Belgiană, este sau nu eligibilă cu dreptul european în vigoare.
Citește și:

Regula U21 din România ar putea fi afectată indirect de precesul de la Curtea Europeană de Justiție

Procesul va fi probabil de lungă durată, dar hotărârea ar putea schimba din temelii fotbalul european. Dacă instanța va decide că legea impusă de UEFA este abuzivă, aceasta va fi probabil eradicată, iar cluburile nu vor mai fi obligate să aibă în componență un anumit număr de jucători crescuți în țara respectivă, cu atât mai puțin în propria academie, cum e cazul Belgiei.
Decizia forului judecătoresc european poate avea o importanță deosebită și pentru fotbalul românesc. În prezent, cluburile din Liga 1 sunt obligate să înceapă orice meci cu minim 2 jucători U21, dar această regulă ar putea deveni istorie pe viitor. Dacă regula UEFA va fi declarată neconformă cu legislația din UE, atunci s-ar crea premisele ca nici regulile de tipul celei impuse de FRF să nu mai fie permise.
E drum lung până departe, însă e posibil ca pe viitor regula privind numărul minin de jucători crescuți la nivel național să fie anulată, ori în aceste condiții nici cea legată de vârsta jucătorilor de la nivel profesionist, cum e regula U21 din Liga 1, nu ar mai putea fi implementată.
Reprezentanții Ligii Belgiene se apără în cadrul acestui proces, spunând că doar prin respectarea legislației în vigoare fotbalul belgian are o șansă pe viitor.
"Calitatea academiilor noastre de tineret este marea provocare a fotbalului nostru. Dacă tinerii noștri nu vor avea o șansă în propria competiție, generația viitoare a fotbalului belgian nu se va putea ridica la nivelul așteptărilor. Fiecare club are voie să își exprime viziunea asupra acestui subiect. Dar Liga Pro (n.r. Liga Profesionistă din Belgia) vrea să parieze și mai mult pe numărul de contracte pentru jucătorii tineri și minutele lor de joc în viitor.", a fost comunicatul șefilor primei ligi din Belgia, conform sporza.be.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Programul etapei a 9-a din Premier League - Transmisiuni Eurosport
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo