Mari nume ale handbalului românesc, prieteni, coechipieri la Steaua și la echipa națională, Cornel Oțelea și Cristian Gațu nu au aceleași opinii când vine vorba despre conflictul CSA Steaua-FCSB.
Cei doi au ieșit în spațiul public cu declarații contradictorii, care pun și mai multe semne de întrebare în ceea ce privește echipa de fotbal a Stelei.

"Echipa de fotbal a fost dezlipită din club prin voința unui personaj de profesie ministru: și aici îl numesc pe Victor Babiuc!"

Romanian Liga I
Peluza Cătălin Hîldan a anunțat prima pentru Dinamo, la jocul de baraj cu U Cluj
ACUM 17 ORE
Triplu campion mondial, singurul handbalist român care se poate lăuda cu acest palmares, Cornel Oțelea este și singurul comandant al Clubului Steaua care a deținut funcția în două mandate diferite. Prima dată în perioada 1983-1984 și a doua oară între 1991-1997.
În timpul celui de-al doilea mandat s-au făcut primele încercări de dezlipire a fotbalului de la "clubul mamă".
Cornel Oțelea e tranșant în declarații și spune că știe foarte bine ceea ce s-a întâmplat în acei ani. "FCSB-ul de astăzi nu reprezintă Steaua. Pe actul de naștere al Stelei scrie că este o unitate reprezentativă a armatei pentru sportul de performanță. Are istorie, are performanță, are tot ce îi trebuie pentru a merge mai departe. În acest moment sunt aspecte care țin de responsabilitatea structurilor sportive care conduc sportul și fotbalul românesc. O echipă de nivelul echipei Steaua, care a câștigat Cupa Campionilor Europeni nu poate să joace în subsolurile fotbalului românesc. Ea trebuie să joace în prima ligă profesionistă", consideră Cornel Oțelea.
Apoi fostul comandant al CSA Steaua adaugă. "Cine are interes să o țină acolo să iasă să spună! Eu, ca om care a contribuit la performanțele clubului, spun că Steaua a construit ce înseamnă stelismul. În clipa când echipa de fotbal a fost dezlipită din club prin voința unui personaj de profesie ministru, și aici îl numesc pe Victor Babiuc, acest spirit a fost fracturat. Ce s-a întâmplat a însemnat o mare pierdere pentru clubul Steaua, cât și pentru echipa de fotbal", a declarat Cornel Oțelea pentru orangesport.ro.

"A fost un transfer socialist al echipei la noua personalitate juridică!"

Cornel Oțelea crede că ministrul Apărării Naționale de atunci, Victor Babiuc, e principalul vinovat pentru că s-a ajuns aici. "Vă pot spune câteva cuvinte despre începuturile acestei tranzacții, să o spun așa. Prin voința ministrului Apărării Naționale s-a impus desprinderea echipei de fotbal din cadrul clubului. Atunci s-a predat întreaga echipă unei alte entități juridice, și anume Fotbal Club Steaua, cu altă conducere, cu altă substanță în ceea ce înseamnă fotbalul românesc. În acel moment, echipa, jucătorii, activele au fost mutate de la Steaua printr-un transfer socialist la noua personalitate juridică, tot ceea ce a însemnat rezerva financiară a echipei a fost și ea transferată la noua structură juridică. Și uite așa clubul Steaua, fără să primească vreo recompensă, a rămas fără echipa de fotbal. În continuare, s-a văzut ce s-a intâmplat, a dispărut din prima ligă, cea mai importantă echipă din România, care a câștigat Cupa Campionilor Europeni! ", a subliniat generalul Cornel Oțelea.

"Am fost schimbat pentru că nu am fost de acord!"

Întrebat dacă ministrul Babiuc este vinovat pentru trecerea echipei de fotbal, Oțelea a adăugat: „Absolut, fără nicio reținere. Eu sunt cel care am suferit, cu ghilemele de rigoare, pentru acest lucru. Eram comandantul clubului, am fost chemat să promovez un raport personal către conducerea ministerului prin care să solicit desprinderea echipei de fotbal de către club. Vezi doamne, problemă cerută de regulamentul de funcționare al Federației Române de Fotbal, dar FRF-ul prin amendamentul regretatului Ion Alecsandrescu prevedea că echipa poate fi organizată ca secție în cadrul clubului polivalent, exact așa cum se întâmplă peste tot în lume".
Cornel Oțelea a povestit ce s-a întâmplat în continuare: "Ministrul a spus, NU, echipa trebuie să plece să devină altă structură. Eu i-am răspuns ministrului, că atât timp cât sunt eu comandant, nu o să îmi pun semnătura pe un asemenea raport. I-am spus că dacă dorește un asemenea lucru, eu sunt militar, execut ordinul, dar dânsul trebuie să-mi dea acest ordin în scris. Domnul ministru nu a vrut să discute în acești termeni cu mine și a zis că o să termine treaba și fără mine. În șapte luni de zile am fost schimbat din funcție. A urmat o perioadă scurtă Cristian Gațu, după care și Gațu, neîmbrățișând această idee, a fost schimbat. Până la urmă a fost găsit un general, nu vreau să-i mai pronunț numele, care a executat dorința ministrului și a semnat raportul".
Următorul comandant al CSA Steaua a fost generalul de brigadă Gheorghe Cernat, între 1998 și 2000!

"Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club!"

Cristian Gațu susține cele spuse de Cornel Oțelea, dar numai până la un punct.
https://i.eurosport.com/2020/06/07/2829557.jpg
"Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club. Dar echipa lui Becali este Steaua. Pe acte și prin dorința armatei. Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua", a declarat Cristian Gațu la GoldFM.
"Domnul ministru de atunci Victor Babiuc a insistat să devin comandantul clubului. De două ori am refuzat. Acolo era deja Cornel Oțelea, prietenul meu bun. Am acceptat abia când acesta plecase. Am preluat o gestiune negativă. Când am ajuns prima dată la birou, era coadă. Deja trei oameni îmi cereau banii, datoriile. Erau datorii multe și mari. Vorbim de iulie 1997", a povestit Gațu.
Comandant al clubului între 1997 și 1998, Gațu a separat echipa de fotbal, dar "tranzacția" transferului nu s-a terminat pe timpul mandatului său. "Am primit și un ordin ferm, dar și insistent. Textual, domnul Babiuc mi-a spus așa: <Domnule Gațu, când ați venit la Steaua, v-am rugat să faceți remanieri. Să desființații secții fără valoare și să dați echipa de fotbal, să o separați de club. Acest al doilea lucru l-am făcut. Nu puteam închide însă secții unde erau antrenori si campioni olimpici, precum box și haltere, cum mi s-a sugerat”, a declarat dublul campion mondial de handbal.
Gațu e convins acum că Steaua lui Becali e acea echipă pe care a luat-o de la Viorel Păunescu.
"În 1998 s-a hotărât, cu concursul domnului Babiuc, desprinderea secției de fotbal de CSA, prin proces civil al divizării, echipa de fotbal cu atributele ei, loc în clasament, coeficient european, tradiții glorioase și continuitate sportivă au trecut la AFC, la domnul Păunescu. Prin toate actele și prin dorința armatei, echipa lui Becali e Steaua. Din punctul meu de vedere este aceeasi echipă. Prezența domnului Becali a însemnat viață, pe care i-a dat-o acestui club, pentru că banii i-a dat", a încheiat Gațu pentru sursa citată.
Romanian Liga I
Universitatea Craiova – Farul 4-1. Antrenament reușit pentru olteni înainte de barajul pentru Europa
ACUM 18 ORE
Romanian Liga I
Sabău, despre avantajul echipei U Cluj în baraj: "Nu știu dacă situația este la fel la Dinamo"
ACUM O ZI