Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Dinamo-U Cluj, ultimul meci pe stadionul Ștefan cel Mare! Lista partidelor epice jucate în "Groapă"

Nicu Savin

Publicat 29/05/2022 la 11:49 GMT+3

Dinamo va juca astăzi ultimul meci pe stadionul Ștefan cel Mare, un loc unde a înregistrat de-a lungul timpului o serie de victorii fantastice, dar unde a suferit și eșecuri care nu vor fi uitate vreodată.

Stadion Dinamo

Credit imagine: facebook

Dinamo - U Cluj va fi ultima partidă care se va juca pe stadionul din "Ștefan cel Mare". Bătrâna arenă din "Groapă" va fi demolată și vor începe lucrările unui nou stadion. Inaugurat în 1951 într-un meci cu Locomotiva Timișoara (1-0), stadionul Dinamo a găzduit de-a lungul vremii numeroase partide care vor rămâne etern în memoria fanilor "alb-roșii", fie pentru că au fost succese istorice, fie din cauza unor eșecuri memorabile.
La nivel internațional, Dinamo nu a jucat cele mai importante meciuri în "Groapă", asta din cauza capacității reduse (15.032 de locuri). Celebrele meciuri cu Atletico Madrid, Inter, Real Madrid, Hamburg, Liverpool, Manchester United sau Lazio, din Cupa Campionilor (Champions League) s-au jucat pe arena Lia Manoliu (actuala Arena Națională).
Totuși, "câinii" au jucat în Ștefan cel Mare destule meciuri mari la nivel european:
  • Dinamo - Panathinaikos 6-1 (Cupa Cupelor - 1989-1990 - optimi)
  • Dinamo - Partizan Belgrad 2-1 (Cupa Cupelor - 1989-1990 - sferturi)
  • Dinamo - Inter 3-2, după prelungiri (Cupa UEFA - 1981-1982 - turul doi)
  • Dinamo - Everton 5-1 (Cupa UEFA - 2005-2006, ultimul tur preliminar)
  • Dinamo - Leverkusen 2-1 (Cupa UEFA - faza grupelor)
În afară de succese care vor rămâne în istorie, Dinamo a suferit și câteva înfrângeri pe plan european care vor bântui memoria clubului pentru totdeauna. Poate cel mai cunoscut astfel de caz este eliminarea în primul tur al Cupei Cupelor în fața albanezilor de la 17 Nentori Tirana, în sezonul 1986-1987. În anul în care marea rivală Steaua se încorona regina Europei, Dinamo pierdea ambele manșe contra albanezilor, înregistrând unul dintre cele mai răsunătoare eșecuri ale fotbalului românesc pe plan european. În turul de la Tirana a fost 1-0, iar la returul din Ștefan cel Mare, Dinamo a pierdut cu 2-1.
Pa plan intern, Dinamo a cunoscut nenumărate momente de glorie pe teren propriu. Victorii de răsunet în derby-uri cu Steaua, Rapid sau Universitatea Craiova vor dăinui în amintirea suporterilor.
Dar și aici există câteva momente pe care toți dinamoviștii le-ar vrea șterse din istorie. Poate cel mai răsunător eșec al lui Dinamo în Ștefan cel Mare este acel 4-5 cu Foresta Fălticeni, din sezonul 2000-2001. Echipa antrenată atunci de Cornel Dinu conducea în minutul 47 cu 4-0, dar ceea ce s-a întâmplat în ultima parte a meciului a fost imposibil de explicat.
Așadar, fanii lui Dinamo au amintiri plăcute și neplăcute cu bătrâna arenă din Ștefan cel Mare, care va lăsa curând locul uneia moderne. Pentru club ar fi un dezastru ca ultimul meci jucat pe acest stadion să coincidă cu prima retrogradare din istorie. Dinamo trebuie să întoarcă soarta barajului cu U Cluj, după ce a pierdut în Ardeal cu 2-0. Meciul se va juca cu tribunele pline, toate biletele vânzându-se deja de câteva zile bune. Astfel, în jur de 15.000 de fani își vor lua adio de la Stadionul Dinamo și rămâne de văzut dacă o vor face într-un moment de bucurie sau unul de maximă tristețe.
Citește și:

Noul stadion al lui Dinamo, gata în 2024

Adrian Cefalan, directorul Companiei Naționale de Investiții, a oferit informații legate de noua construcție din "Groapă", lucrările urmând a se derula pe o perioadă de aproximativ 2 ani : "Lucrările vor începe undeva la începutul anului viitor. Atunci va începe construirea. Demolarea, din punctul meu de vedere, probabil va începe undeva spre sfârșitul acestui an, după ce vom aproba construcția noului stadion. Având experiența celorlalte stadioane, undeva la 24 de luni, cam doi ani."
Totodată, oficialul CNI, a mărturisit faptul că noua arena va fi amplasată în locul celei vechi, deși inițial se zvonise că va exista în locul velodromului din Ștefan cel Mare: "La Dinamo lucrăm la documentație, ei au făcut o dezmembrare ca să ne predea nouă amplasamentul pentru actualul stadion, inițial ne predaseră Velodromul. Bănuiesc că săptămâna viitoare se vor intabula cele două parcele rezultate în urma dezmembrării și ne vor putea preda amplasamentul."
Procesul de reconstrucție va fi unul mai complicat, fapt cauzat de amplasamentul arenei, în comparație cu ultimele stadioane construite în capitală, cele din Ghencea și Giulești. Cu toate acestea, Cefalan se declară încrezător și le dă "câinilor" motiv de bucurie: "Trebuie să ținem cont și de zonă. Steaua s-a construit într-un an și nouă luni, dar acolo a fost accesul mai ușor, loc foarte mare, pe când aici vor fi anumite constrângeri. La Steaua am putut lucra și în weekend, și seara, în condițiile în care nu aveai vecini. Acolo, între case, o să fie mai dificil. De asta și la Rapid a durat mai mult, fiecare stadion are particularitățile lui. Dar, repet, se va face!"
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo