Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EXCLUSIV | Cristiano Bergodi: "Mi-am găsit, aici în România, identitatea ca antrenor și sunt rescunoscător tuturor"

Ion Alexandru

Publicat 03/05/2022 la 13:57 GMT+3

Cristiano Bergodi a acordat un interviu amplu pentru Eurosport în care a vorbit despre modul cum s-a schimbat fotbalul românesc în ultimii 17 ani, de când a ajuns în Liga 1, a dezvăluit ce înseamnă Ștefan Radu în vestiarul lui Lazio, dar a tras și o concluzie cu privire la câteva subiecte din fotbalul italian.

Cristiano Bergodi, tehnicianul Universității Craiova

Credit imagine: Eurosport

Cristiano Bergodi (57 ani) este unul dintre antrenorii prezenți azi în fotbalul românesc cu cele mai multe meciuri din Liga 1. Dar și unul dintre cei mai apreciați tehnicini din străinătate care au antrenat vreodată în România. Drept dovadă, Sepsi Sf. Gheorghe, formație pe care o antrenează azi, este a noua grupare din țară pe care o pregătește. El a ajuns pentru prima dată în România în 2005, la FC Național și a trecut inclusiv pe la primele trei clasate azi, CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova.
Într-un interviu pentru Eurosport, Cristiano Bergodi a recunoscut faptul că în România și-a găsit indentitatea ca antrenor. Cu această ocazie a vorbit despre modul cum s-a schimbat fotbalul românesc în ultimii 17 ani, cu bune și rele, a dezvăluit ce înseamnă Ștefan Radu în vestiarul lui Lazio, dar a tras și o concluzie cu privire la câteva subiecte din fotbalul italian.

Cristiano Bergodi: "Bucuria mea este că am fost respectat de toți fanii echipelor unde am lucrat"

Sunteți cel mai longeviv antrenor străin din fotbalul românesc. Va rog sa ne spuneți 3 lucruri care va plac în România.
Cristiano Bergodi: Îmi plac orașele unde am lucrat. Spre exemplu, Cluj este un oraș foarte frumos, Bucureștiul s-a dezvoltat foarte mult în raport cu ce am găsit în 2005, Iașiul este un alt oraș fantastic cu catedrala Sf. Parascheva în stil resnacentist italian. În plus, îmi place respectul arătat de oameni. Românii sunt oameni calzi și m-au adoptat rapid, ceea m-a surprins. Mâncarea imi place foarte mult. Faimoasa "Caterincă" între jucători, dar și între oamenii normali este foarte molipsitoare și simpatică.
La doar 41 de ani, în 2005, Cristiano Bergodi venea la FC Național. Cum s-a schimbat fotbalul din Romania în ultimii 17 ani?
C.B.: În 2005, toate echipele mari erau puternice! Dinamo, Steaua și Rapid aveau jucători mari, cu personalitate. Sunt lucruri care acum au dispărut. Calitatea echipelor era mult mai ridicată și erau amtrenori mai buni ca Olăroiu, Petrescu, Zenga, Mulțescu, la Sportul Studențesc, Lucescu junior, Pițurcă la națională, Hagi la Timișoara, dar și alții.
Acum infrastructura este mult mai bună și modul de prezentare a fotbalului este mult mai potrivit, cu transmisiuni 24 de ore pe zi la tv. Înainte, fotbalul nu era atât de vizibil în mass media. Din punct de vedere tehnic, probabil cel mai mult de lucru este la nivel de juniori. Sunt fotbaliști tineri foarte interesanți, dar e nevoie și de antrenori buni pentru ei, care să aibă salarii conforme cu performanțele lor.
De asemenea, oamenii din jurul fotbalului ar trebui să devină un exemplu. Cursurile din cadrul Federației ar trebui să ajute Directorii Sportivi și Managerii să aibă un dialog constructiv cu antrenorii pentru a înțelege mai bine nevoile acestora.
Scoutingul trebuie să facă parte din organigrama oricărui club și sunt sigur că în acest mod puștii de viitor, fotbaliști buni pot fi găsiți și îndrumați mai eficient.
Daca v-ar întreba un italian cu ce echipa din Romania simpatizați, ce ați răspunde?
C.B.: În toate echipele unde am fost și am antrenat, și sunt multe, am avut parte de satisfacții mari. Bucuria mea este că am fost respectat de toți fanii echipelor unde am lucrat cât am putut eu mai bine.
E clar că Rapid este una dintre echipele unde m-am simțit cel mai bine, dar, repet: nu pot să uit toate echipele la care am antrenat și toate experiențele frumoase trăite alături de acestea.
Mi-am găsit, aici în România, identitatea mea ca antrenor și sunt rescunoscător tuturor celor cu care am colaborat și în general pentru ce mi-a dat fotbalul românesc.

Ce înseamnă Ștefan Radu pentru Lazio

În 1992 în vestiarul lui Bergodi de la Lazio vine un englez foarte talentat și capricios. Care este cea mai frumoasa amintire cu Paul Gascoigne?
C.B.: Gascoigne era spectaculos! Un băiat generos și un fotbalist fantastic, un adevărat lider. Am mers în Anglia, înaintea începerii acelui sezon pentru o competiție, Makita Cup, unde am jucat împotriva lui Tottenham. La aeroportul din Londra erau foarte mulți jurnaliști care-l așteptau și a trebuit să fugă direct în autocar pentru a scăpa de ei. Era considerat o mare vedetă în acei ani, după ce făcuse un Mondial magic în 90. Anglia, condusă de Gascoigne, a fost eliminată de Germania la penalty-uri în semifinale.
Din păcate, accidentările, dar mai ales viața sa dezordonată i-au frânat ascensiunea care se anunța fulminantă. Bea foarte mult, dar era un mare jucător. Sunt onorat că am fost coleg cu el și că am jucat cu el la Lazio.
Ați jucat și antrenat la Lazio. Ce înseamnă Stefan Radu pentru acest club? Dacă ați fi fost în locul lui ați fi jucat pentru națională?
C.B.: Radu înseamnă foarte mult pentru Lazio! El este un lider al vestiarului și a depășit nume uriașe din istoria clubului la număr de meciuri jucate în tricoul biancoceleste. Porecla dată la Roma, "Boss", spune foarte multe despre felul în care este tratat de către club. Cred că va rămâne mult timp la Roma și va mai juca cel puțin un an la Lazio. Eu am jucat 7 ani la Lazio și știu ce înseamnă să joci mult timp pentru o echipă de acest calibru, așa cum a făcut și Radu. Cred că a găsit atmosfera perfectă de a se dezvolta ca fotbalist, dar și ca om. Sunt sigur că a avut motive serioase de a refuza convocarea la naționala României. Eu, personal, nu aș fi renunțat la echipa mea națională. Probabil nu s-a simțit apreciat, așa cum vedea că se întâmplă la Lazio. Motivele le știe cel mai bine Radu.

Top 5 jucători antrenați de Bergodi în Liga 1

De ce credeți că Federația Română a ales pentru națională un outsider că Daum în 2016 și nu unul care știa realitatea din Romania, ca Bergodi sau Zenga?
C.B.: Motivul în cazul meu e simplu. Eu revenisem în Italia pentru a antrena și nu mai eram în acel moment la curent cu tot ce mișca în fotbalul românesc. În 2016, Walter avea mai mulțe șanse decât mine și ajungă selecționerul României. Nu pot să neg faptul că îmi doresc în viitor să ajung antrenorul unei echipe naționale.
Vă rog frumos să faceți un top 5 de fotbaliști antrenați în Liga 1.
C.B.: Săpunaru și Deac când erau tineri la Rapid și CFR, Stancu de la Steaua, Mihăilă și Cicâldău de la Craiova.
Care a fost cea mai dificilă situație din cariera de antrenor?
C.B.: La Voluntari în al doilea sezon, după ce am reușit să salvăm echipa. Clubul mi-a pus în fața un obiectiv mult mai mare, după ce a vândut cei mai importanți jucători, care aveau cotă de piață. Nu li s-au găsit înlocuitori, iar în acest cazuri lipsa de răbdare face ca transferurile să nu fie cele potrivite. A urmat o primă parte a sezonului mai degrabă slabă, unde echipa juca frumos, dar nu obținea rezultate.
Cristiano Bergodi
O experiență negativă care m-a făcut mai bun și care trebuie pusă într-un context general al carierei mele. Vreau tot timpul să învăț din experiențe.
Ce urmează pentru antrenorul Bergodi?
C.B.: Nu știu ce va fi în perioada următoare. Sper să pot termina acest sezon cât mai sus cu Sepsi pentru a construi, cu mai multe luni de muncă, o nouă echipă. Aceasta trebuie să bucure publicul cu evoluții spectaculoase și să răsplătească încrederea patronului.
Dorința mea este să munesc în continuare în România și pentru asta trebuie să-i mulțumesc prietenului meu Rezno Rossi, care în îndepărtatul an 2005 m-a adus la FC Național.

Cine poartă principala vină pentru faptul că Italia a ratat calificarea la Campionatul Mondial

Italia a ratat pentru a doua oară consecutiv prezența la Mondial. Cine poate fi considerat vinovat și cine câștigă titlul în Qatar?
C.B.: Vinovat este sistemul competițional din Italia! Faptul că de mulți ani în echipele de juniori sunt foarte mulți fotbaliști străini care iau locul italienilor. Faptul că tinerii fotbaliști italieni debutează târziu în Serie A, în comparație cu alte țări. În Anglia, dacă ești bun la 19 ani, ești titular în Premier League la echipe bune. Echipele sub 19 ani din Italia sunt pline de străini care nu permit italienilor să crească.
O altă parte de vină este a echipei naționale, care a tratat cu superficialitate meciurile de după câștigarea Campionatului European. Au crezut că pot rezolva ușor sau fără prea mare efort meciurile din grupa de calificare la Mondial.
Suntem țara care a luat titlul Mondial în 1982 și apoi a ratat calificarea la Euro 84. Acum, am "reușit" să facem invers...
E o luptă foarte strânsă pentru titlu în Serie A. Cine se va impune la final?
C.B.: Inter pentru că are lotul cel mai competitiv dintre cele 4 echipe care luptă pentru titlu în acest sezon.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo