Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

The Guardian l-a găsit pe "noul Chivu" la Farul! Ce scriu englezii despre perla lui Gică Hagi

Eurosport
DeEurosport

Publicat 29/09/2022 la 12:01 GMT+3

În cadrul publicației The Guardian, un fotbalist legitimat la formația lui Gică Hagi, Farul Constanța, este printre remarcații generației 2005. Borza Andrei Sebastian este remarcatul presei britanice și este comparat chiar cu Cristi Chivu, singurul român care a ridicat deasupra capului trofeul UEFA Champions League.

Gică Hagi

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Tibi Munteanu
Un fotbalist legitimat la Farul Constanța și descoperit de Gheorghe Hagi este inclus într-o anchetă făcută de publicația The Guardian în legătură cu cei mai talentați fotbaliști din generația 2005. Englezii îl compară cu fosta legendă a fotbalului românesc, Cristi Chivu și spun că este o prezență constantă la loturile de tineret ale României. Cu prezențe inclusiv în prima ligă a României, Andrei Borza a impresionat atât în țară, cât și în afara granițelor și deși are doar 16 ani, e posibil să-l vedem în viitor la un club important din Europa.

Ce spun englezii despre Andrei Borza

Evoluând pe poziția de fundaș stânga, Andrei Sebastian Borza a fost inclus în articolul "Noua generație 2022 - 60 dintre cei mai talentați tineri jucători", la categoria anului de naștere 2005, fiind prezentat drept un potențial fundaș stânga de viitor pentru echipa națională de seniori, trecând pe la mai toate selecționatele de juniori pentru care este eligibil.
"Borza n-are nici 17 ani încă, dar joacă în prima ligă din România, la formația lui Gheorghe Hagi. Comparat deseori cu un alt fost căpitan al României, Cristi Chivu, datorită abilităților sale cu mingea în apărare, Borza a început ca atacant, înainte de a trece mijlocaș și în final fundaș stânga, după ce Hagi însuși a vorbit cu jucătorul despre asta.
O prezență constantă la naționalele de juniori, el e descris de antrenorul U17 Daniel Mogoșanu ca "perfect echipat pentru postul său. Are toate calitățile unui fundaș stânga. E un apărător bun, are și abilități ofensive, muncește mult, are viteză, controlează excelent mingea. E un profesionist chiar și la această vârstă, face tot ce i se cere pe teren și în afara lui ”, a notat publicația engleză.
Andrei Borza debut la Farul. Sursă: ziuaconstanta.ro
Născut pe 12 noiembrie 2005, Andrei Borza are un fizic impresionant, măsurând 1 metru și 80 de centimetri, ceea ce îl ajută foarte mult să facă față nivelului adversarilor din prima ligă românească, chiar dacă nu prinde momentan multe minute.
Citește și:

FCSB a pus ochii pe Andrei Borza

Unul dintre agenții de jucători care e în relații excelente cu cei din conducerea FCSB l-a lăudat pe Andrei Borza și a spus că este urmărit deja de formații importante din fotbalul european.
"L-am văzut 48-50 de minute şi nu am mai văzut fundaş stânga atât de matur la vârsta lui. Nu prea joacă. Gică îl forţează pe Kiki de multe ori fundaş central ca să îi ofere şi lui 20-25 de minute pe meci, a jucat 20-25 de minute aproape toate meciurile", a declarat vărul patronului FCSB.
De asemenea, prezent în studio-ul unei emisiuni de sport, managerul general al roș-albaștrilor a avut, la rândul său, cuvinte de laudă cu privire la tânărul fundaș stânga de la Farul Constanța, spunând că l-a urmărit pe Borza în cadrul naționalei U19 și a rămas impresionat de calitățile fizice ale acestuia, dar și de modul cum lovește mingea cu piciorul stâng, cu toate că a jucat alături de fotbaliști mai mare cu un an.
Cum relația dintre Farul și FCSB a fost mai tot timpul una bună, bucureștenii transferând inclusiv în această vară fotbaliști de la clubul constănțean, rămâne de văzut dacă Andrei Borza poate fi următoarea perlă pe care Hagi ar vinde-o către echipa vicecampioană.

Cifrele lui Borza în 2022

Promovat chiar în vara acestui an la echipa de seniori de la Farul Constanța, Andrei Borza s-a născut la Năvodari și a început fotbalul la Academia Hagi. Momentan, la doar 16 ani, fundașul este cotat la 50 de mii de euro conform Transfermarkt.
În ciuda vârstei fragede, are deja minute la prima echipă în cadrul Superligii României, cu 8 apariții din cele 11 meciuri pe care le-au jucat dobrogenii în acest sezon. În total a prins 194 de minute, adică o medie de aproximativ 24 de minute per meci și nu a apucat să se facă remarcat decât pe faza defensivă. De asemenea, a evoluat și pentru selecționata României U19, fiind titular și integralist în cele 3 partide disputate în luna septembrie.
În sezonul precedent, a bifat 3 prezențe și un total de 115 minute jucate în cadrul play-off-ului ligii 1 și alte două prezențe ca titular și integralist în finalele naționale ale Ligii Elitelor U19.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo