Barajul pentru Liga 1 dintre Universitatea Cluj și Dinamo București este așteptat cu mare interes în fotbalul românesc.
Ardelenii încearcă să revină în Liga 1 după o absență de 7 ani. În schimb, Dinamo caută să se ferească de o retrogradare istorică. În 2020 a fost salvată prin mărirea numărului de echipe în Liga 1. Acum, a ajuns în situația de a disputa această "dublă" cu formația din Cluj pentru supraviețuire.
Mulți jucători și antrenori importanți din fotbalul românesc au un istoric legat de cele două grupări, printre care se numără și foștii internaționali Ioan Andone și Ioan Ovidiu Sabău. Ultimul a și debutat la Universitatea Cuj în 1985, înainte de a ajunge la Dinamo București în 1988, unde a făcut pasul către echipa națională. Între timp, "Moțul" a și antrenat U Cluj, având în ultimii ani oferte și de la Dinamo pentru a veni pe banca tehnică.
Romanian Liga I
Cum se poziționează Superliga din România în raport cu celelalte campionatele din estul Europei
IERI LA 05:10
Într-o discuție cu Eurosport, Sabău a recunoscut că un astfel de meci U Cluj – Dinamo, în urma căruia doar o echipă va juca din toamnă în Liga 1, este greu de urmărit din punct de vedere sentimental. Dar în același timp a susținut că va fi suporterul Universității Cluj în acest baraj.

Ioan Ovidiu Sabău, despre avantajul echipei U Cluj în baraj: "Nu știu dacă situația este la fel la Dinamo"

"Cred că va fi un meci foarte echilibrat între două echipe la care țin foarte mult. Dar echipa mea de suflet este totuși Universitatea Cluj, este cea care m-a format ca jucător și m-a lansat în fotbalul mare, este normal să fie așa. Mai târziu, Dinamo m-a făcut să mă bucur de cele mai frumoase momente ca jucător, de rezultate la un nivel ridicat, să ajung la echipa națională. În perioada respectivă, Dinamo era un club foarte puternic și orice jucător își dorea să ajungă aici ori la Steaua", a declarat "Moțul" pentru Eurosport.
U Cluj a avut șansa unei promovări directe în Liga 1 în acest sezon, dar a pierdut pe teren propriu meciul decisiv cu FC Hermannstadt. "Pentru mine a fost surprinzător că U nu a prins primele două locuri, pentru că mi-a plăcut cum a arătat echipa recent, în partidele cu Petrolul Ploiești, cu Chiajna (n.r. ambele au fost câștigate cu 3-1), a dominat total. Nu s-au mai regăsit însă în ultimele două jocuri, astfel că trebuie să treacă prin acest baraj pentru a urca în Liga 1", a precizat Sabău.
Chiar dacă Dinamo este favorită, fostul internațional român spune că U Cluj este capabilă să se impună: "Băieții trebuie să creadă în șansa lor, să fie pregătiți foarte bine la ora jocului. Vor fi foarte motivați să câștige acest baraj, nu am nicio îndoială. Iar un avantaj pentru U ar fi faptul că toți jucătorii au deja contractele semnate pentru sezonul următor, nu știu dacă situația este la fel la Dinamo. Dacă ar fi să vorbim însă în procente, șansele sunt de 50-50 înaintea manșei tur."
Și-a imaginat Ioan Ovidiu Sabău că Dinamo ar putea ajunge vreodată la retrogradare? "Nu mi-a trecut prin gând un asemenea scenariu în urmă cu ani de zile, dar au mai pățit-o și alte echipe mari, precum Juventus Torino. Dar odată ce Dinamo va avea un nou stadion, sunt convins că poate să revină, să fie acolo în lupta la titlu", a răspuns fostul internațional.
"Dinamo este un club în insolvență și are dificultăți să atragă în prezent oameni importanți, fostele glorii. Pentru a redeveni un club de top în România trebuie să ai calitate, perspective, siguranță"
Sabău a dezvăluit faptul că a avut vreo două ocazii să antreneze și Dinamo, dar a refuzat de fiecare dată ofertele: "Mi s-a oferit această șansă și înainte de venirea lui Mircea Rednic, dar și înainte de Dusan Uhrin. Dar am considerat că nu pot să ajut."
Manșa tur dintre U și Dinamo va avea loc sâmbătă, la Cluj, de la ora 20:30, iar returul, o săptămână mai tâzriu, în Ștefan cel Mare.
Romanian Liga I
FC Barcelona "își încoardă mușchii"! Laporta, gata să ofere 200 de milioane de € pentru 3 achiziții
IERI LA 11:31
Romanian Liga I
Rapid rămâne cu interdicție la transferuri! Giuleștenii, obligați să plătească o sumă imensă
01/07/2022 LA 15:07