Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Noul acționar de la Rapid: "Modelul de business de la CFR Cluj îl înţeleg foarte greu. Sau aproape deloc"

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 25/05/2022 la 21:40 GMT+3

Noul acţionar al clubului de fotbal FC Rapid Bucureşti, Dan Şucu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu este normal ca Guvernul Ungariei să investească 3,5 milioane de euro la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi a precizat că nu înţelege modelul de business de la campioana CFR Cluj deoarece nu a auzit niciodată de afacerile patronului Neluţu Varga.

Dan Petrescu și CFR, campionii României

Credit imagine: Eurosport

Rapid București are începând de ieri doi acționari cu 50%. Omul de afaceri Dan Şucu a preluat 50% din acţiunile clubului de fotbal FC Rapid, celelalte 50 de procente rămânând în posesia lui Victor Angelescu.
Noul acționar a avut azi o conferință de presă în care a vorbit despre Rapid, dar și despre adversarele din Liga 1. Dan Şucu a ajuns la Sepsi și la CFR Cluj, plecând de la suma de bani pe care clubul trebuie să o plătească lui Julio Cesar, în urma unei decizii TAS.
"Orice firmă privată primeşte lovituri, iar această datorie (n.r. - către Julio Cesar impusă de TAS) este o lovitură. Problema e cât de puternică e firma, poate să primească această lovitura şi să meargă mai departe? De ce nu? De aceea există patroni, ei sunt o plasă de siguranţă, în cazul în care e nevoie ei trebuie să rezolve problema. Dar nu e o lovitură şi pentru celelalte echipe şi faptul că un Guvern al unei ţări vecine (n.r. - Ungaria) investeşte 3,5 milioane de euro în fiecare an în bugetul unei echipe (n.r. - Sepsi OSK) care concurează aici? Aia nu e tot o lovitură? E normal? Unde e normalitatea? Despre ce vorbim aici?
Reclamele alea care sunt de la OTP Bank sau Mol, alea sunt reclame pe baze comerciale? Care e beneficiul lor acolo? Mi se pare fără sens şi nimeni nu întreabă. Ăsta nu e un mod de a intra în competiţie. Dacă o competiţie e reglementată într-un mod corect şi există o competiţie sportivă... atunci competiţia organizatorică este haiducie. Acolo sunt haiduci, nu sunt competitori adevăraţi. Asta nu e competiţie, asta e haiducie. Asta e şi mai strigător la cer decât investiţiile de la bugetul primăriilor.
O primărie poate să spună că are dorinţa de a promova, să spunem, Piteştiul. De ce nu promovează echipa aia fanii Piteştiului, nu se ştie, dar e o altă problemă. Însă eu vin cu bani ai contribuabililor dintr-o ţară vecină ca să susţin o echipă din ţara respectivă? Eu sunt convins că motivarea care a fost dată de către cei care subvenţionează a fost că subvenţionează sportul de masă. Dacă mergi şi vezi că de fapt cu banii ăia se subvenţionează sportul de elită atunci aia se numeşte deturnare de fonduri şi e pedepsită penal.
Sunt tare curios dacă vreodată Curtea de Conturi din Ungaria va veni să verifice ce se întâmplă cu adevărat cu banii contribuabililor unguri. E groaznic faptul că anumiţi decidenţi locali hotărăsc să promoveze anumite echipe care nu au fani, nu au vizibilitate. Asta încurcă foarte mult întreaga comunitate fotbalistică. De obicei orice intervenţie statală creează distorsiuni", a explicat Şucu.

Noul acționar de la Rapid: "Modelul de business de la CFR Cluj îl înţeleg foarte greu. Sau aproape deloc"

"Pe partea organizaţională, modelul de business de la CFR Cluj îl înţeleg foarte greu. Sau aproape deloc. Nu e ceva de înţeles din punct de vedere economic. Iar pe partea cealaltă, dacă doriţi să vorbim direct, eu pe patronul de acolo (n.r. - Neluţu Varga) nu l-am întâlnit în afaceri, nu cunosc nimic despre dânsul ca om de afaceri. Şi sunt de mulţi ani în afaceri. Poate ştiţi dumneavoastră de afacerile dânsului, pentru că eu nu le cunosc.
Eu nu am auzit niciodată de afacerile dânsului şi nici de dânsul ca om de afaceri. Din punct de vedere al business-ului, singurul club care îmi place cu adevărat este cel al domnului Gheorghe Hagi. Dar pe partea cealaltă văd acolo o mică problemă, pentru că tot ce se întâmplă în jurul clubului depinde numai de dânsul", a adăugat noul acţionar al FC Rapid.
Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert, cu activităţi în producţia şi retailul de mobilă, a afirmat că nu s-a gândit niciodată că va investi în fotbal.
"Dacă îmi spunea cineva acum 10 ani că voi investi în fotbal îi spuneam: 'Niciodată'. Pentru mine cea mai frumoasă parte este să vin la meci, să mă uit la spectacolul din teren, să ascult superba galerie a Rapidului, e tot ce mă interesează. Nu am fost rapidist, dar cu atât entuziasm în jur nu ai cum să nu te molipseşti. Atmosfera de la meciuri îmi place foarte mult. E un mod de a te apropia de propria familie. Copiii sunt extrem de entuziaşti, toată ziua vorbesc cu mine numai despre lucrul ăsta. E o feerie. Din punctul meu de vedere consider că primesc mult mai mult de la Rapid decât pot să ofer eu Rapidului. Copiii m-au rugat să vorbesc cu Nico să vedem dacă îl putem aduce pe Kevin De Bruyne (n.r. - jucător la Manchester City). În cea mai mare parte am învăţat şi imnul. Dar mă învaţă Nico pentru că e toată ziua cu mine, nu e o problemă. Din punctul nostru de vedere, dacă CFR a reuşit să ia de cinci ori consecutiv campionatul, probabil că şi următorii care vor lua campionatul o vor face de 5-10 ori la rând. Şi următorii ar trebui să fim noi", a precizat el.

Cine decide la Rapid dacă opiniile elor doi acționari sunt diferite

Acesta a menţionat că în cazul în care are o opinie diferită de cea a celuilalt acţionar, Victor Angelescu, decizia finală îi va aparţine acestuia din urmă. "Avem jumătate fiecare. Dacă sunt păreri diferite, domnul Angelescu este acţionarul iniţial şi are drept de prevalare, aşa am hotărât împreună. Când intri într-o afacere 50-50% se decide acest lucru înainte. Nu am discutat să aducem alţi investitori şi nu văd motivul pentru care am face-o. Deocamdată sunt extrem de multe lucruri care se pot face. Modelul de business pe care l-am discutat pentru Rapid este legat de creşterea de jucători în pepiniera proprie. Zona de elită de la juniori va avea un buget de 10% din bugetul de cheltuieli. Acum va fi de 700.000, dar va ajunge foarte sus. În mod cert în doi ani va fi cel mai mare buget din Liga I pe zona de juniori. În zona aceea am cerut şi eu un drept de prevalare", a precizat el.
Sursa: Agerpres
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo