Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum a apărut Edjouma în fotbalul românesc. Francezul este cel mai în formă jucător din Superligă

Eurosport
DeEurosport

Publicat 21/02/2023 la 19:22 GMT+2

Malcom Edjouma este fotbalistul momentului în Superliga României, fiind autorul ultimelor 4 goluri ale FCSB-ului în campionat, în 3 partide distincte, aducând 7 puncte pentru formația antrenată de cuplul Leonard Strizu-Mihai Pintilii.

Edjouma

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Tibi Munteanu
Malcom Edjouma este unul dintre cei mai buni fotbaliști din Superligă în acest moment, mai ales după ultimele prestații, când a adus aproape de unul singur 7 puncte în tabăra roș-albastră, din 9 posibile. Francezul venit de la FC Botoșani a marcat cu CFR Cluj unicul gol al partidei, apoi a reușit o dublă în victoria echipei sale, 2-1 cu FC Voluntari, iar în ultima etapă a marcat din nou, deschizând scorul în minutul 2 cu Universitatea Craiova, reușită care ar fi putut fi de asemenea decisivă în vederea victoriei, însă oltenii au egalat în prelungirile partidei în urma unei lovituri de la colțul terenului.

Malcom Edjouma, fotbalistul momentului în Superligă. Cum a ajuns în România

Francezul născut la Toulouse a sosit la FCSB în urmă cu un an, în februarie 2022, după ce bucureștenii au plătit către FC Botoșani o sumă de doar 330 de mii de euro. Totuși, vicecampioana României e a 3-a formație din România la care evoluează Edjouma, pentru că înainte să joace la Botoșani, a fost pentru scurt timp fotbalistul Viitorului Constanța, între ianuarie și august 2020.
Patronul clubului din regiunea Moldovei a vorbit despre forma din ultima vreme a lui Malcom Edjouma și consideră că meritul aducerii sale în fotbalul românesc îi aparține impresarului Mihai Joița, cu toate că și fostul antrenor, actualmente la FC Argeș, Marius Croitoru, a apreciat calitățile francezului.
"Mihai Joița este cel care l-a adus pe Edjouma în România. Dacă luați primii 50 de jucători din România, cred că 30 dintre ei sunt aduși de acest om din Franța, din liga a doua.
Edjouma este doar, ca să spunem așa, flerul lui Croitoru. Marius l-a luat, tot prin Joița, de la Hagi, pentru că nu juca acolo. Și apoi ne-am dat seama că nu poate fi legitimat la noi, dar noi i-am făcut contractul. Să nu credeți că l-am ținut pe Edjouma vreo trei luni de zile pentru că e un talent senzațional… Nu am avut ce face. Și nu am vrut să-mi bat joc de el. Eu puteam să-l las liber să se ducă unde vrea. Dar faptul că s-a antrenat cu noi, vreo două luni.
După un cantonament din Austria, au vrut să-i facă și lui papucii de la noi. Știu sigur asta. Numai că a jucat foarte bine cu FCSB în primul meci, pentru că Florescu era la Olimpiadă, iar în locul lui l-a pus pe Edjouma. Iar el a jucat disperat, că știa că vrem să-l dăm afară, și nu a mai ieșit din echipă. Asta a fost cu el.
Eu cred că nu există cineva miraculos care vede într-o secundă jucătorii ăștia. E foarte interesantă zona în care-l plasezi pe un jucător talentat. Dacă are norocul să joace, dacă antrenorul îl place, dacă grupul îl acceptă. El e de o modestie rară, e și un tip simpatic așa. Mi se părea haios, chiar dacă nu știa românește, dar era simpatic foc.
El nu putea să joace nicăieri când l-am luat, pentru că avea două legitimări într-un sezon. Dar aici e meritul lui Marius Croitoru. Eu i-am zis 'trimite-l, domnule, de aici!', iar Marius îmi spunea după antrenamente 'Nea′ Valer, e bun'. Bine, n-am vrut eu să-l trimitem acasă. Din respect față de el, era un tip simpatic, avea și o familie.
ăi, e păcat, vine în România, ce părere își face? Hai să rămână la noi, că nu e mare scofală. Nu am știut că e atât de bun. Uite că acum Dumnezeu mă răsplătește. Îl vinde domnul Becali cu zece milioane și hap, iau și eu un milion. Și fac bugetul pe un an", a declarat Valeriu Iftime.
Citește și:

Edjouma, dorit în continuare de Ferencvaros

Malcom Edjouma a atras atenția echipelor din străinătate în urma ultimelor partide pe care le-a disputat la FCSB, iar Ferencvaros, echipă despre care s-a mai scris că este interesată de mijlocașul francez al roș-albaștrilor, nu și-a luat gândul de la un posibil transfer.
Potrivit gsp.ro, conducerea clubului din Ungaria le-a transmis reprezentanților lui Malcom Edjouma că vor încerca să îl transfere în vară, în ciuda faptului că cei din conducerea lui FCSB au anunțat că acesta nu este de vânzare, după prestațiile din meciurile cu CFR Cluj, FC Voluntari și Universitatea Craiova.
Ferencvaros este în momentul de față lider detașat în clasamentul primei ligi maghiare, cu 46 de puncte după 20 de etape, la 14 distanță de următoarea clasată, Kecskemeti. Ungurii l-au vândut în această iarnă pe Aissa Laidouni la Union Berlin pentru 2,6 milioane de euro, fotbalist care fusese cumpărat tot din campionatul românesc, de la FC Voluntari.
Valoarea de piață a mijlocașului francez este estimată la 1,2 milioane de euro conform site-ului de specialitate Transfermarkt, însă dacă va continua în ritmul ultimelor partide, aceasta cu siguranță va înregistra o creștere, iar la vară Edjouma ar putea deveni principalul produs de export pentru FCSB.
În actualul sezon, Edjouma are 32 de prezențe pentru roș-albaștri, totalizând 2275 de minute de joc, adică o medie de aproximativ 71 de minute per meci, a marcat 9 goluri și are 3 pase decisive. Este al 2-lea golgheter al echipei după italianul Andrea Compagno, cu 7 reușite stagionale.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo