Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Takayuki Seto, despre începuturile sale în fotbal: "Soția câștigă mai bine ca mine"

Eurosport
DeEurosport

Publicat 13/01/2023 la 14:06 GMT+2

Japonezul care evoluează și în prezent în prima ligă a României, cunoscând cele mai mari satisfacții în carieră la nivelul fotbalului românesc, și-a povestit într-un podcast cum a ajuns să fie fotbalist profesionist, lucru la care doar visa când era tânăr.

Takayuki Seto celebrates after West Ham's Angelo Ogbonna (not pictured) scored an own goal and the second goal for Astra

Credit imagine: Reuters

Articol scris de Tibi Munteanu
Unul dintre cei mai longevivi fotbaliști străini din România, Takayuki Seto, a vorbit într-un podcast despre momente cheie ale carierei sale și a pus accent pe faptul că jucătorii au nevoie de o viață extrasportivă de calitate, japonezul fiind un familist convins, care și-a respectat de fiecare dată planurile de antrenament, a dormit cum trebuie, a mâncat sănătos și a avut o carieră ferită de accidentări.

"Soția câștiga mai bine ca mine"

Printre altele, Takayuki Seto și-a povestit începuturile sale în fotbal, despre cum a fost la un pas să se lase de acest sport, pentru că îl considera mai mult o pasiune, dar a fost împins de la spate de cea care i-a devenit ulterior soție și și-a urmat visul. Totodată, japonezul legitimat la Petrolul a spus că primii săi ani în fotbalul românesc n-au fost chiar buni din punct de vedere financiar, pentru că soția sa câștiga mai bine decât el la locul ei de muncă din Japonia, însă lucrurile s-au inversat când a promovat în prima ligă.
"Nu mă gândeam sincer că am să ajung așa departe cu fotbalul, dar visam să ajung fotbalist profesionist. Mă gândeam mereu la asta, dar nu mă gândeam că o să ajung să câștig campionatul, Cupa, Supercupa și să joc în competițiile europene.
Nu m-au atras distracțiile, pentru că eram deja cu soția când am ajuns în România și eu am venit setat pentru fotbal, eram foarte concentrat pe asta. Primii 2 ani am fost singur în România și nu prea m-a atras altceva decât fotbalul.
După ce am lucrat la magazin în Brazilia, am vrut să mă las de fotbal, cum a făcut-o și fratele meu, care după ce a dat probe în Japonia și nu le-a trecut, s-a lăsat. Soția mi-a zis că trebuie să continui, pentru că trebuie să fac ceva ce-mi place. Dacă nu-mi spunea ea lucrurile astea, cred că mă lăsam sau nu știu ce s-ar fi întâmplat. Soția mea e puternică.
Acum nu mai lucrează, dar a fost înainte la Toyota în Japonia, muncă de birou și când jucam eu în liga a 2-a, liga a 3-a, ea câștiga mai bine decât mine.
Când am promovat în prima ligă am început să câștig mai bine decât ea și atunci am cerut-o în căsătorie și ea s-a lăsat de muncă. Cam de 12-13 ani stă acasă, are grijă de copii. Am doi, băiatul are 10 ani și fetița 7 ani, ambii sunt născuți în București, însă n-au luat cetățenie română, ci doar japoneză", a povestit Takayuki Seto.
Citește și:

Parcursul carierei lui Takayuki Seto în România

Născut în Japonia la Nagoya, Takayuki a început fotbalul în țara natală, însă doar la nivel de juniori, pentru că la 18 ani a plecat în Brazilia, unde a fost legitimat la echipele U20 de la Avai, Corinthians și Portuguesa, ca în 2005 să-și pună cumva capăt carierei fotbalistice, cu toate că se concentrase mai mult pe fotbalul în sală, asta după ce lucra între orele 9 și 17 la un supermarket.
Cel puțin așa a crezut, pentru că a venit în România în 2007, cu ajutorul unui prieten și al unui impresar, pentru a da probe la liga a 3-a și liga a 2-a. I s-a promis că dacă își poate dovedi calitățile, poate deveni la noi în țară fotbalist profesionist și exact asta s-a întâmplat. În vara anului 2007 s-a alăturat celor de la CSM FC Ploiești, echipă care ulterior a devenit Astra Ploiești și mai târziu Astra Giurgiu.
Timp de 8 ani a fost jucătorul Astrei, a câștigat Cupa României (2014), Supercupa României (2015), a primit medalia de campion pentru titlul cucerit de giurgiuveni în sezonul 2015/16 și a plecat în Turcia la Osmanlispor pentru 300 de mii de euro. Jumătate de an a rezistat acolo, pentru că ulterior s-a întors la Astra, inițial sub formă de împrumut și ulterior ca transfer definitiv, a mai jucat un an în România și în 2018 a plecat în țara sa natală, la Ventforet Kofu.
Jumătate de an a petrecut în Japonia, apoi încă un an a jucat în Letonia la RFS, iar în ianuarie 2020 a venit din nou la clubul unde a cunoscut cele mai mari satisfacții în carieră, iar din vara anului 2021 s-a întors la orașul pe care l-a vizitat prima dată în România, Ploiești, unde a semnat cu Petrolul, echipă la care evoluează și în prezent.
În total, Takayuki Seto a bifat până în prezent 378 de meciuri în fotbalul românesc, a înscris 31 de goluri și a oferit 26 de pase decisive și a reprezentat fotbalul românesc în Europa, jucând atât în cadrul calificărilor UEFA Europa League, dar și în faza grupelor.
Australian Open se vede în perioada 16 - 29 ianuarie 2023 în direct pe canalele Eurosport, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS). În plus, în aplicația Eurosport aveți acces la cele mai noi articole, știri și analize ale celor mai importante evenimente.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo