Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Analiză | Universitatea Craiova, campioana marilor schimbări! Oltenii vor avea al 5-lea antrenor într-un sezon

Maria Olteanu

Actualizat 10/04/2024 la 19:20 GMT+3

Universitatea Craiova este campioană la numărul de antrenori schimbați. Oltenii vor avea un nou tehnician pentru finalul acestui sezon, după demiterea bulgarului Petev, al 5-lea dacă îl socotim și pe interimarul Papură. Per total, 19 nume au stat pe banca oltenilor într-un deceniu, din momentul în care echipa reușea să promoveze pe prima scenă a fotbalului românesc.

Alex Mitriță, alături de colegii de la Universitatea Craiova (Sursa foto: Facebook Universitatea Craiova)

Credit imagine: facebook

Universitatea Craiova a nu a avut rezultatele dorite în acest sezon, iar eșecul cu FCSB din etapa a 3-a a play-off-ului i-a fost fatal lui Ivaylo Petev.
Dacă în urmă cu o săptămână oltenii erau extrem de optimiști, având în față o dublă care le furniza multe speranțe, în Cupă, cu Oțelul, și meciul de campionat cu FCSB, două înfrângeri au făcut practic ca sezonul să fie din nou compromis. Eliminați în sferturile Cupei României și fără șanse de a mai lupta pentru titlu în acest play-off, punând 10 puncte distanță între ei și FCSB, cei de la Universitatea Craiova au făcut o nouă schimbare la nivelul băncii tehnice.
În această dimineață, antrenorul bulgar care a stat în ultimele luni pe banca Universității a ajuns la un acord cu oficialii din Bănie pentru rezilierea contractului.
Momentan, cel puțin la meciul cu Farul, juveții vor fi din nou pregătiți de cei care au mai asigurat interimatul și cu altă ocazie, Bon și Papură.
Patronul Mihai Rotaru caută între timp soluții, pentru a găsi o variantă care să redreseze echipa, iar primul nume vehiculat ar fi acela al lui Costel Gâlcă.
Eurosport.ro îți prezintă mai jos traseul tuturor antrenorilor care au pregătit-o pe Craiova de la promovare și până acum, în ultimii 10 ani. Petev a fost cel de-al 18-lea, iar după plecarea sa Universitatea se pregătește să îl instaleze pe al 19-lea, ceea ce înseamnă o medie de aproape doi tehnicieni pe sezon, dacă nu luăm în calcul faptul că Bon, Papură sau Reghecampf au avut chiar mai multe perioade în care au antrenat echipa.
Interesant este însă că numai în această ediție de campionat, cu tot cu Papură, care a prins și el câteva meciuri timp de aproape două luni, Craiova a schimbat deja 4 antrenori, urmând ca în viitorul apropiat să îl instaleze pe al 5-lea.

Câți antrenori a schimbat Universitatea Craiova în ultimii 10 ani

Universitatea Craiova a promovat din Liga 2 pe prima scenă a fotbalului românesc în primăvara anului 2014, deci fix în urmă cu 10 ani. În eșalonul secund oltenii fuseseră conduși de Erik Lincar, care a stat nici patru luni, până pe 30 septembrie 2013, și mai apoi de Ovidiu Stîngă până în martie. Ulterior, pe banca Craiovei a fost numit Gabi Balint, cel care a reușit promovarea în Liga 1, în nici cele trei luni petrecute în Bănie, ca mai apoi să se despartă de echipă.
Iată mai jos o incursiune în ultimii 10 ani pe banca tehnică a juveților: care este antrenorul care a reușit cele mai mari performanțe, cine a dezamăgit cel mai mult, dar și cine a avut cel mai scurt mandat la echipa din sudul țării.
Ajunși în primul eșalon, conducătorii clubului l-au numit în funcția de antrenor pe Ionel Gane, care a fost principal în perioada 10 iunie 2014 – 2 septembrie 2014. Începutul de sezon a fost unul sub așteptări, după ce oltenii au acumulat doar două puncte în șase etape, așa că cele două părți au încetat colaborarea de comun acord la începutul lunii septembrie 2014.
Imediat după despărțirea de Gane, oltenii i-au pus în funcție pe Sorin Cârțu și Emil Săndoi, primul în calitate de director tehnic, al doilea ca antrenor principal. Cei doi au reușit să redreseze echipa și să o scoată din zona locurilor de retrogradare, urcând-o în preajma pozițiilor fruntașe. În sezonul competițional 2014-2015, primul de la promovare, cu Săndoi și Cârțu pe bancă, oltenii s-au clasat pe 5, după ce au reușit un parcurs record de 19 meciuri fără înfrângere.
Sorin Cârțu
În aceeași formulă s-a început și noua ediție de campionat, iar primul care a dezertat în toamna lui 2015 a fost directorul tehnic, Sorin Cârțu, care a demisionat de la echipă, Săndoi rămânând să se ocupe singur de destinele formației din sudul țării.
La începutul lunii ianuarie 2016, Săndoi și-a reziliat contractul cu echipa patronată de Mihai Rotaru, lăsând-o pe Craiova pe locul 8, cu 27 de puncte, la 8 puncte de play-off, după o serie nefastă la finalul lui 2015, cu 4 înfrângeri în 5 jocuri.
Succesorul lui Săndoi pe banca oltenilor a fost tot unul dintre oamenii apropiați de club, Daniel Mogoșanu, antrenorul echipei secunde, care a activat ca principal în perioada 8 ianuarie 2016 – 31 mai 2016. Acesta a fost ajutat de Victor Naicu, antrenor cu licență Pro, unul dintre tehnicienii centrului de copii şi juniori, ambii promovați la prima echipă după plecarea lui Săndoi. Cei doi au rămas la timona oltenilor până la finele sezonului, ratând play-off-ul și cupele europene, terminând pe locul secund în play-out, în spatele celor de la CSMS Iași.
În pauza competițională a fost adus Gheorghe Mulțescu, antrenor legat o viață de Dinamo, dar care a fost primit și acceptat rapid în Bănie, unde a stat fix un sezon, din iunie 2016 până în iunie 2017. În ciuda unei clasări pe poziția a cincea în Liga 1 și a obținerii dreptului de a evolua în preliminariile Europa League, Mulțescu nu a mai continuat la Craiova, în locul său fiind adus primul tehnician străin de la promovare, italianul Devis Mangia.

DEVIS MANGIA, PRIMUL ANTRENOR ALĂTURI DE CARE CRAIOVA A CÂȘTIGAT DIN NOU UN TROFEU

Devis Mangia a ajuns în Bănie din postura de fost selecționer al naționalei de tineret a Italiei, fără să aibă în CV formații cu nume importante pe care le-a antrenat la echipa de club. Cu el pe bancă, oltenii au început și aventura europeană, acolo unde au fost eliminați de cei de la AC Milan, la capătul unei duble în care juveții au ținut piept colosului din Serie A.
Devis Mangia ist neuer Nationaltrainer auf Malta
Cu Mangia la timona echipei, toți din Craiova și de lângă echipă au simțit cum magia a fost adusă la club, formația crescând încet și sigur, pentru ca la finalul sezonului competițional 2017-2018 să obțină cea mai bună clasare de la promovare, locul 3, dublată de adjudecarea primului trofeu, Cupa României, după victoria din finala cu Hermannstadt.
Rezultatele bune l-au reconfirmat pe Mangia în funcția de antrenor principal în Bănie, acolo unde a rămas până în aprilie 2018, când a încetat colaborarea cu Mihai Rotaru, în ciuda faptului că echipa avea rezultate, fiind astfel antrenorul care a stat cel mai mult la Craiova în toată această perioadă, vreme de peste 22 de luni.
Rotaru s-a reorientat și de această dată tot în proprie curte și l-a numit principal pe Corneliu Papură, antrenorul echipei secunde din Liga 3. Papură a terminat sezonul pe poziția a patra și a rămas principal și la începerea noii ediții, până în septembrie, când oltenii au reușit să dea o adevărată lovitură de imagine și să îl numească antrenor pe Victor Pițurcă.
Primit cu mult entuziasm în Bănie, Pițurcă nu a reușit să se impună la Craiova și după doar patru luni și două zile a plecat de la echipă, la începutul anului 2020, fiind convins că nu poate ataca titlul, nemulțumit pe deplin de lotul de jucători.
Victor Pițurcă
Corneliu Papură a fost readus la timona echipei, pentru cel de-al doilea mandat, fiind alături de băieți în cantonamentul din iarnă, dar și la primele meciuri din 2020, până când campionatul s-a întrerupt din cauza pandemiei de Coronavirus.

CRISTIANO BERGODI A REAPRINS SPERANȚELE LA TITLU DUPĂ 29 DE ANI

Pe 8 mai 2020 locul lui Papură a fost luat de italianul Cristiano Bergodi, care a reușit cea mai bună clasare cu echipa din Craiova, alături de care a jucat cu titlul pe masă în fața CFR-ului. Oltenii au terminat sezonul vicecampioni, iar Bergodi a mai continuat pe bancă până în luna noiembrie, căci în ciuda rezulatelor obținute tehnicianul a luat decizia să demisioneze, declarând la vremea respectivă că nu este pe aceeași lungime de undă cu patronul Rotaru.
Cristiano Bergodi
Și de această dată, la fel ca în trecut, Rotaru a apelat la Corneliu Papură, care a terminat anul în Bănie și a mai avut contract până la finalul lui 2021, când a fost demis, iar interimatul l-a asigurat un alt om din club, Dragoș Bon, pentru ca în câteva zile să fie perfectată înțelegerea cu grecul Marinos Ouzounidis.

MARINOS OUZOUNIDIS, DOUĂ TROFEE ÎN ACELAȘI SEZON

Chiar dacă a stat puțin peste cinci luni în Bănie, Ouzounidis a reușit cele mai mari performanțe cu Universitatea Craiova, terminând sezonul pe locul al treilea și punând în vitrină două trofee, Cupa României și SuperCupa.
Marinos Ouzounidis a fost prezentat oficial la Universitea Craiova
La finalul lui iulie 2021, Ouzounidis a plecat din Bănie, unde a fost înlocuit cu Laurențiu Reghecampf, care a stat vreme de aproape un sezon la Craiova, perioadă în care a terminat pe locul al treilea în Liga 1, după ce fusese eliminat prematur din cupele europene.

MIREL RĂDOI, ILUZII ȘI DEZILUZII

Reghecampf s-a despărțit la finalul sezonului trecut de echipă, după ce a decis împreună cu Rotaru să nu mai continue colaborarea, iar Laszlo Balint a fost ales succesor la cârma echipei. Fostul antrenor al celor de la UTA nu a stat nici două luni în funcția de tehnician al Craiovei, după etapa a patra fiind înlocuit de Mirel Rădoi. Acesta a fost primit cu mult entuziasm în Bănie, considerat a fi un om al locului, capabil să înțeleagă spiritul și dorințele oltenilor de a fi din nou campioni.
Mirel Radoi, foto Facebook UCV
Numit în funcție pe 9 august 2022, Rădoi a debutat excelent, cu o calificare în faza următoare a Conference League, însă în campionat Craiova nu a strălucit niciodată, iar eliminarea din Cupa României, precum și situația tensionată din cadrul clubului, l-au făcut pe fostul selecționer să demisioneze la începutul lui decembrie, oltenii rămânând din nou fără antrenor.
Pentru ultimele meciuri din an, Craiova a apelat la serviciile lui Dragoș Bon, cel care mai pregătise echipa și în 2021, tot ca interimar.

EUGEN NEAGOE ȘI SÂNGELE ALB-ALBASTRU CURGÂND PRIN VENE

În pauza competițională din iarnă, patronul Mihai Rotaru a continuat negocierile pentru a numi un nou tehnician la cârma echipei, al treilea în același sezon competițional. Până la urmă în ianuarie 2023 a ajuns la o înțelegere cu Eugen Neagoe, care a întrerupt colaborarea cu Universitatea Cluj doar pentru a ajunge în Bănie, acolo unde i-a preluat pe olteni înainte de cantonamentul de iarnă.
Neagoe a promis eventul la instalarea în Bănie, dar rezultatele nu au venit nici în mandatul său, așa că scenariul s-a repetat, iar patronul Rotaru și tehnicianul și-au strâns mâna, fără ca echipa să fi reușit măcar o medalie. Craiova a avut un play-off ratat sezonul tercut, a terminat pe locul 4 și, pentru prima dată după șase ani, a ratat și preliminariile cupelor europene, chiar dacă a fost doar la mâna ei în ultimul meci al sezonului.
Eugen Neagoe, foto: Oltenia TV Facebook
În vara lui 2023, oltenii nu au perfectat multe transferuri pentru a întări lotul, dar l-au readus la Craiova pe Alex Mitriță. Insuficient însă, întrucât după un început victorios de sezon, cu 3 puncte, a urmat o remiză albă, fără goluri și fără perspective, acasă, cu nou-promovata Oțelul Galați, echipă care avea acum să îi elimine pe olteni din Cupa României.
Rotaru nu a mai avut răbdare și i-a strâns mâna lui Neagoe după doar două jocuri din noua stagiune, mult mai repede decât o făcuse în urmă cu un an, cu Balint, care stătuse pe bancă 4 partide.

Reghecampf, back in business

După un succes cu Dinamo, în deplasare, și o remiză acasă, cu Oțelul, Neagoe a fost înlăturat de pe banca juveților, pentru a-i face loc lui Laurențiu Reghecampf să se ocupe de echipă, Reghe revenind la Craiova la un an distanță după ce hotărâse cu Rotaru să se despartă de alb-albaștri.
Venirea lui Reghecampf a schimbat puțin modul în care arăta Craiova, dar șederea acestuia a fost de scurtă durată. Nimic nu avea să anunțe că totul se va rupe într-o noapte, iar Reghecampf a lăsat echipa cu ochii în soare după ce arabii au venit să îi plătească clauza și sa-l transfere.
Patronul Rotaru s-a văzut nevoit să improvizeze și cea mai la îndemână metodă, în plin sezon competițional, după doar 9 etape, era să apeleze la cineva din interiorul clubului. Zis și făcut, pentru că i-a numit în funcție pe Corneliu Papură și Dragoș Bon, de la echipa a doua a Universității, oameni care mai asiguraseră și în trecut interimatul până la sosirea unui nou antrenor.
Etapele au trecut, Craiova nu a mai reușit să lege rezultate pozitive, a remizat cu Voluntari, în Cupă la Tunari, a pierdut cu Petrolul acasă și apoi la Rapid, iar mai apoi a făcut doar 1-1 în derby-ul cu cealaltă rivală din oraș.

Petev, o altă dezamăgire

După o săptămână din luna noiembrie, Craiova a intrat într-o nouă eră, cea a bulgarului Ivaylo Petev. Triplu campion în Bulgaria, tehnicianul a venit pe "Ion Oblemenco" pentru a redresa o echipă care avea evoluții oscilante și care nu arată așa cum fanii și-ar fi dorit.
Ivaylo Petev
Petev nu a impresionat, pentru că victoriile solide au fost urmate de înfrângeri inexplicabile și evoluții extrem de șterse. Echipa ba a jucat, ba a dezamăgit, iar de-a lungul sezonului regulat s-au pierdut multe punct importante și chiar contactul cu plutonul fruntaș.
Craiova a tremurat mult timp pentru a prinde un loc de play-off, pe care l-a obținut până la urmă când mai erau câteva etape de jucat din sezonul regulat. L-a obținut, dar parcă niciodată nu a convins că are stofă de echipă care să lupte pentru titlu.
În play-off, oltenii au început fulminant, cu două victorii, 2-1, cu CFR, în deplasare, și Rapid acasă. Dincolo de punctele acontate, Craiova nu a strălucit, ba chiar a fost dominată aproape tot meciul de CFR și o repriză, în fața fanilor, de Rapid.
Eliminarea din Cupă, când era poate cel mai bun traseu spre finală și cucerirea unui trofeu care să salveze sezonul, a fost dublată de un eșec și în play-off, cu FCSB, după ce oltenii au jucat din nou slab și fără multe idei ofensive.
Două înfrângeri, în poate cel mai important punct al sezonului, i-au fost fatale lui Petev, care pleacă de la Craiova, rămasă acum, înainte de etapa a patra a play-off-ului, fără antrenor. Îl va avea pe al 5-lea din această stagiune în curând, după cum a afirmat patronul echipei, Mihai Rotaru.

ANTRENORII CARE AU CONDUS-O PE UNIVERSITATEA CRAIOVA ÎN ULTIMUL DECENIU

  • Erik Lincar (1 iulie 2013 – 30 septembrie 2013)
  • Ovidiu Stîngă (1 octombrie 2013 – 14 martie 2014)
  • Gavril Balint (17 martie 2014 – 10 iunie 2014)
  • Ionel Gane (10 iunie 2014 – 2 septembrie 2014)
  • Emil Săndoi (3 septembrie 2014 – 8 ianuarie 2016)
  • Daniel Mogoșanu (8 ianuarie 2016 – 31 mai 2016)
  • Gheorghe Mulțescu (9 iunie 2016 – 9 iunie 2017)
  • Devis Mangia (9 iunie 2017 – 15 aprilie 2019)
  • Corneliu Papură (15 aprilie 2019 – 3 septembrie 2019)
  • Victor Pițurcă (3 septembrie 2019 – 5 ianuarie 2020)
  • Corneliu Papură (13 ianuarie 2020 – 7 mai 2020)
  • Cristiano Bergodi (8 mai 2020 – 9 noiembrie 2020)
  • Corneliu Papură (10 noiembrie 2020 – 30 ianuarie 2021)
  • Dragoș Bon (31 ianuarie 2021 – 5 februarie 2021)
  • Marinos Ouzounidis (6 februarie 2021 – 23 iulie 2021)
  • Laurențiu Reghecampf (26 iulie 2021 – 12 iunie 2022)
  • László Balint (13 iunie 2022 – 8 august 2022)
  • Mirel Rădoi (9 august 2022 – 7 decembrie 2022)
  • Dragoș Bon (8 decembrie 2022 - 2 ianuarie 2023)
  • Eugen Neagoe (3 ianuarie 2023 - 25 iulie 2023)
  • Laurențiu Reghecampf (25 iulie 2023 - 18 septembrie 2023)
  • Corneliu Papură (19 septembrie 2023 - 6 noiembrie 2023)
  • Ivaylo Petev (7 noiembrie 2023 - 10 aprilie 2024)
  • Cel mai lung mandat: Devis Mangia – 676 de zile
  • Cel mai scurt mandat: Laszlo Balint – 56 de zile (exceptând interimatul asigurat de Dragoș Bon în februarie 2021)
  • Cea mai mare performanță: Marinos Ouzounidis – 2 trofee
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo