Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

FCSB e campioana României, după 9 ani de așteptare! Asemănări și deosebiri față de sezonul 2014/15

Dani Morar

Publicat 27/04/2024 la 22:27 GMT+3

FCSB a devenit campioana României pentru prima dată din sezonul 2014/15 încoace. Roș-albaștrii s-au impus în fața celor de la Farul Constanța, scor 2-1, și și-au asigurat titlul din punct de vedere matematic, urmând ca acum să evolueze în preliminariile Champions League, acolo unde au de trecut 4 tururi în drumul spre grupe.

FCSB. Sursa: Prima Sport.

Credit imagine: Eurosport

FCSB este campioana României la capătul unui sezon istoric pentru gruparea bucureșteană. Este primul titlu din sezonul 2014/15 încoace. Dacă atunci roș-albaștrii cucereau trofeul în ultima etapă, acum s-au impus cu 3 runde înaintea finalului.
În tot acest timp, CFR Cluj a cucerit titlul în 5 sezoane consecutive, iar supremația ardelenilor a fost oprită anul trecut de Farul Constanța, tot după un meci cu FCSB.
În acest sezon, conducerea bucureștenilor a preferat să nu forțeze în Europa și să-și fixeze toată atenția pe campionatul intern, iar acest lucru s-a văzut din plin. FCSB a părăsit repede Conference League, fiind eliminată în turul 3 preliminar de danezii de la Nordsjaelland.
De acolo, lucrurile au luat o turnură pozitivă pentru echipa antrenată de Elias Charalambous. FCSB a mers ceas în SuperLiga României și a încheiat sezonul regulat cu 64 de puncte, cu 9 mai mult decât Rapid și CFR Cluj.
În play-off, vicecampioana din sezonul trecut a început ca din tun, cu 4 victorii din 4 posibile, urmând apoi remizele cu Rapid și Sepsi. Totuși, avansul crescuse atât de mult după etapa a 4-a din play-off, încât toată lumea știa că FCSB va deveni noua campioană.
Lista campioanelor din sezonul 2014/15 încoace:
  • 2015 – FCSB
  • 2016 – Astra Giurgiu
  • 2017 – Viitorul Constanța
  • 2018 – CFR Cluj
  • 2019 – CFR Cluj
  • 2020 – CFR Cluj
  • 2021 – CFR Cluj
  • 2022 – CFR Cluj
  • 2023 – Farul Constanța
  • 2024 – FCSB

Cum a arătat finalul de sezon în 2015, la ultimul titlu luat de FCSB

Ultimul titlu de campioană a României care a poposit în capitală a fost în anul 2015, iar Costel Gâlcă era cel care se ocupa de destinele roș-albaștrilor.
La finele acelei ediții, bucureștenii au reușit să devină campioni ai țării pentru a 26-a oară în istorie, în ultimul sezon în care s-a jucat fără sistem play-off/play-out. Aceea a fost ultima ediție cu 18 echipe la start și cu 34 de etape disputate, la finele ei nu mai puțin de 6 echipe retrogradând.
FCSB, campioana din sezonul 2014-2015.
Roș-albaștrii au început sezonul 2014/15 cu Constantin Gâlcă pe bancă, cel care a preluat echipa la începutul lui iunie 2014 de la Laurențiu Reghecampf. Bucureștenii au terminat acel campionat cu 71 de puncte: 22 de victorii, 5 egaluri și 7 înfrângeri, având o diferență de 3 puncte față de cea cu care au dus lupta până în ultima etapă, ASA Târgu Mureș.
Cu 59 de goluri marcate și 23 primite în 34 de meciuri, FCSB a fost prima dată pe primul loc în etapa a 4-a a sezonului. A cedat fotoliul de lider runda următoare, în etapa a 5-a, atunci când a fost devansată de Petrolul, revenind pe prima poziție în etapa a 6-a.
Din acel moment a urmat o dominație clară a formației lui Gâlcă, gruparea din capitală fiind lider vreme de alte 22 de etape, până în etapa a 28-a inclusiv. Din runda 29, ASA Târgu Mureș a trecut pe primul loc, acolo unde a rămas timp de patru etape, cu două meciuri înainte de final bucureștenii revenind pe primul loc, poziție pe care au încheiat ediția, cu un avans de 3 puncte.
Performanța reușită atunci a fost cu atât mai importantă cu cât înainte sau în timpul sezonului conducerea i-a vândut pe unii dintre cei mai importanți oameni din lot, Florin Gardoș, Mihai Pintilii, Lucian Sânmărtean, Lukasz Szukala și Claudiu Keșeru, în timp ce Ciprian Tătărușanu, Daniel Georgievski, Pantelis Kapetanos, Mihai Răduț și Federico Piovaccari au fost lăsați să plece liberi de contract.
Finalul acelui sezon, 2014/15, a fost unul de infarct, cu FCSB și ASA luptând cot la cot pentru supremație. Târg-mureșenii au avut șansa să pună mâna pe trofeu, dar au pierdut titlul pe teren propriu în fața deja retrogradatei Oțelul Galați. Turul sezonului a fost excepțional pentru bucureșteni, dar pe final de sezon au tremurat serios.
FCSB avea la un moment dat 13 puncte avans față de trupa ardeleană, însă ecartul a fost recuperat. Înainatea etapei 30, era chiar la 5 puncte în spatele lui ASA, care făcuse 18 puncte în plus, dar finalul le-a aparținut tot bucureștenilor, care au încheiat la 3 puncte în față.
În ultimul meci, ASA nu a profitat de remiza roș-albaștrilor cu CSMS Iași și a pierdut acasă cu retrogradata Oțelul, titlu ajungând în capitală.

Elias Charalambous, primul antrenor străin care rezistă un sezon întreg

Elias Charalambous a semnat cu FCSB în martie 2023, iar contractul i-a fost prelungit la finalul acelui sezon. Cirpiotul este al 6-lea antrenor străin din era actualului patron al vicecampioanei României.
Interesant este faptul că niciunul dintre precedenții săi nu și-a îndeplinit rolul pentru un sezon complet, iar el este primul care reușește acest lucru, ba mai mult, aducând și titlul.
Elias Charalambous
Lista antrenorilor străini de la FCSB, în ultimii 20 de ani:
  • Walter Zenga (2004-2005)
  • Oleg Protasov (2005)
  • Masssimo Pedrazzini (2007, 2008, 2009)
  • Cristiano Bergodi (2009)
  • Ronny Levy (2011)
Ultimii doi din lista mai sus menționată au rezistat pe banca celor de la FCSB doar trei luni, tot atât cât avea și Charalambous contractul inițial.
Fără îndoială, cel mai de succes antrenor străin dintre aceștia a fost Walter Zenga, cel care a adus un titlu în 2005 și sub comanda căruia s-a obținut calificarea istorică în fața Valenciei.
Oleg Protasov nu a stat nici el decât jumătate de an pe banca roș-albaștrilor, dar a rămas la inima suporterilor după ce a implementat un sistem de joc ofensiv și a contribuit la acel sezon UEFAntastic, când echipa ajungea până în semifinalele Cupei UEFA.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo