Conform Sporza din Belgia, profesorii de la Universitatea KU Leuven au colaborat cu experți olandezi în date de la SciSporsts pentru a crea Valuing Actions b Estimating Probabilities (VAEP), un algoritm care poate ajunge la o concluzie, pur analitică, privind cea mai mare dezbatere: cine este cel mai bun fotbalist din lume? Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo.
Această formulă ia în considerare evoluțiile jucătorilor în meciurile din toate competițiile și analizează contribuțiile fiecărui jucător atât în faza ofensivă și cât și în cea defensivă.
”Valoarea unui jucător de fotbal este deseori stabilită prin numărul de goluri sau assisturi. Un gol este un eveniemnt rar, pentru că într-o partidă au loc în medie 1600 de acțiuni. Modelul nostru analizează toate acțiunile - șuturi, pase, driblinguri, tacklinguri - și le calculează valoare”, a declarat Jesse Davis, un profesor.
Romanian Liga I
Roland Niczuly, despre cum s-a transformat Sepsi în acest sezon și despre planuri de viitor
ACUM O ORĂ

Messi este mai bun decât Ronaldo, conform datelor din Belgia

Au fost analizate datele din sezonul 2013/2014 până în 2017/2018. Rezultatul? Messi este câștigător. Chiar de departe. Starul Barcelonei a avut un scor VAEP de 1.21 pe meci în timp ce Ronaldo de 0.61.
”În primele sezoane, scorurile celor doi sunt foarte apropiate. Din 2015/2016 însă, Messi și-a depășit cu mult rivalul”, a declarat Tom Decroos, doctorandul care a participat și el la cercetări.
Decroos a explicat apoi cum este Messi diferit față de ceilalți jucători de astăzi: ”La majoritatea fotbaliștilor vedem un fel de compromis: ori fac multe acțiuni cu o valoare mai mică - cum ar fi Paul Pogba de exemplu. Sau avem jucători care au șanse mai mici să atingă mingea, dar au un impact mai mare. Cum ar fi Harry Kane, Mohamed Salah sau Ronaldo”.
”Messi este excepțional pentru că are un număr foarte mare de acțiuni care au la rândul lor o valoare foarte mare”, a adăugat el.

Premier League revine din 17 iunie la Eurosport!

Premier League
Se prefigurează cel mai mare scandal din ultimul timp, în Premier League!
ACUM O ORĂ
Turkish Süper Lig
Olimpiu Moruțan a dezvăluit unde vrea să joace în sezonul viitor
ACUM 2 ORE