Fotbalul din Rusia are enorm de suferit din cauza războiului declanșat de această țară în Ucraina. Imediat după începerea ostilităților armate, FIFA șu UEFA au exclus formațiile rusești din toate competițiile internaționale pe o perioadă nedeterminată.
Astfel, naționala nu a mai putut participa la barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial, iar Spartak Moscova a fost eliminată la masa verde din Europa League. Conflictul din Ucraina pare departe de a se încheia, astfel că situația fotbalului rusesc este incertă.
Astăzi va avea loc, la Doha, o ședință a Consiliului FIFA, iar subiectul legat de echipele rusești va fi pe ordinea de zi. Conform as.com, forul mondial pregătește înăsprirea sancțiunilor pentru fotbalul din Rusia, urmând a declara excluderea dictată inițial drept definitivă.
Premier League
Cum va arăta Manchester City în sezonul viitor și ce impact va avea transferul lui Haaland
ACUM 4 ORE
Sursa citată anunță că lucrurile ar putea merge chiar mai departe, existând posibilitatea ca Federația Rusiei să fie dezafiliată de la FIFA. Această măsură ar fi o premieră pentru ultimii 50 de ani, ultima națiune dezafiliată fiind Africa de Sud, în anii '70, din cauza rasismului practicat la scară largă în perioada Appartheid-ului.
De atunci, FIFA nu a mai dezafiliat nicio federație, deși au existat numeroase războiae declanșate de anumite țări la nivel global. Reprezentanții Rusiei vor fi prezenți la ședința Consiliului FIFA și vor încerca să se apere. Principalul argument al acestora este că politicul nu are nicio influență în fotbalul rusesc și de aceea echipele naționale și de club nu ar trebui să aibă de suferit de pe urma situației geo-politice.
Citește și:

Rusia ar putea trece de la UEFA la AFC

Mass-media din Rusia a sugerat recent faptul că Federația națională ar putea lua în considerare trecerea de la UEFA la AFC (Confederația Asiatică de Fotbal). Dacă s-ar întâmpla acest lucru, Rusia ar trece la turneul de calificare din Asia pentru Cupa Mondială și ar concura în Cupa Asiei, spre deosebire de Campionatul European.
Cu toate acestea, schimbarea ar trebui să fie ratificată de alte federații asiatice și ar putea fi departe de a fi simplă, după cum notează Daily Mail.
Există precedente în care națiunile au schimbat confederațiile, Israelul în AFC, între 1954 și 1974, înainte de a fi expulzată. A urmat o perioadă bună de timp în care nu a mai fost afiliată la la nicio confederație, până când s-a alăturat UEFA în 1991. Kazahstanul a fost inițial membră al AFC înainte de a se alătura UEFA în 2002, iar Australia a părăsit confederația Oceaniei pentru a juca în Asia în 2005.
Andrei Kanchelskis, fost jucător la Manchester United, a declarat pe această temă: "Confederația Asiatică de Fotbal? Nici măcar nu știu dacă se poate face asta. Deși totul este acum la nivelul conversațiilor, nu cred că va exista o suspendare atât de gravă din partea UEFA. Bineînțeles, atât naționala Rusiei, cât și cluburile noastre trebuie să meargă mai departe și să joace, indiferent de evoluția situației. Iar dacă Rusia are o opțiune reală cu confederația asiatică de fotbal, atunci de ce nu?Am lucrat în Asia, am jucat în Arabia Saudită. Ar fi interesant pentru mine să urmăresc astfel de meciuri
Liga
Ce opțiuni mai are Real Madrid pentru postul de atacant după ce a rămas fără Mbappe și Haaland
ACUM 11 ORE
Liga Campionilor UEFA
Benzema, după ce Mbappe a refuzat Real Madrid: "Nu e momentul să vorbim despre lucruri mărunte"
ACUM 11 ORE