Războiul din Ucraina a afectat serios sportul din această țară, dar și pe cel din Rusia, țara agresoare în conflictul care durează de aproape două luni. UEFA și FIFA au fost printre primele organisme care au sancționat Rusia, excluzând echipele naționale și de club din toate competițiile în care erau implicate. Astfel, Rusia a ratat șansa de a participa la barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial, iar Spartak Moscova a fost eliminată automat din Europa League, unde era calificată în optimi.
În urmă cu câteva zile, UEFA a dictat o nouă serie de sancțiuni împotriva fotbalului rusesc, iar oficialii de la Moscova sunt gata să iasă de sub egida forului european și să adere la Confederația Asiatică.
"Cred că a sosit momentul să ne gândim serios la o posibilă schimbare a Confederației și să devenim parte a Confederației Asiatice de Fotbal", a declarat Dmitri Pirog, vicepreședintele comisiei sportive a parlamentului rus, pentru televiziunea de stat rusă Match TV .
Romanian Liga I
Florin Tănase, pe lista unui club mare din Europa! Unde este dorit golgheterul Ligii 1
ACUM 17 MINUTE
Părerile sunt însă împărțite printre oamenii de fotbal din Rusia. Vyacheslav Koloskov, fostul președinte al Federației de la Moscova, a declarat că o astfel de măsură ar însemna moartea fotbalului rus, care nu s-ar mai putea întoarce niciodată în familia fotbalului european.
Dacă ar intra în cadrul Confederației Asiatice, naționala Rusiei ar urma să participe la preliminariile pentru Cupa Asiei în loc de cele pentru Campionatul European, iar echipele de club vor juca în Liga Campionilor Asiei. Acest lucru ar reduce semnificativ veniturile cluburilor rusești, deoarece în acea competiție premiile sunt mult mai mici decât ceea ce se oferă în Europa.
Schimbarea Confederației de către Rusia nu ar fi ceva nou la nivel mondial. Cele mai cunoscute exemple sunt ale Israelului, care s-a mutat din Asia la UEFA la începutul anilor 1990, respectiv Australiei, care s-a mutat din Oceania la AFC în 2006. Motivul australienilor nu a fost legat de vreun scandal sau din motive de securitate, ci pentru ca echipa națională să nu mai fie nevoită să joace de fiecare dată un baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial.
Citește și:

Noile sancțiuni impuse Rusiei de către UEFA

UEFA Nations League 2022/23
Rusia nu va participa în Grupa 2 a Ligii B și va fi automat clasată pe locul patru în această grupă. În consecință, va retrograda la finalul fazei grupelor și se va clasa pe locul 16 și ultimul din Liga B.
EURO 2022 feminin (turneul final)
Rusia nu va participa în grupa C a turneului final EURO 2022 feminin, programat între 6 și 31 iulie în Anglia, și va fi înlocuită de Portugalia, adversara învinsă în play-off.
Calificări pentru Cupa Mondială feminin 2023
Rusia nu a jucat cele două meciuri programate în aprilie în Grupa din cauza suspendării. Nici nu va mai fi programată la meciurile ulterioare din această competiție. Toate rezultatele lor de până acum sunt considerate ca fiind nule. .
Competiții UEFA pentru cluburi 2022/23
Rusia nu va putea înscrie echipe la competițiile UEFA în sezonul 2022/23. Mai mult, Rusiei i se va atribui un coeficient echivalent cu cel mai mic număr de puncte pe care l-a câștigat în oricare dintre ultimele cinci sezoane, adică 4,333 de puncte (masculin).
Candidadura pentru Euro 2028/2032
Comitetul Executiv al UEFA a declarat ca neeligibilă oferta depusă de Federația națională din Rusia pentru a găzdui EURO 2028 sau EURO 2032.
Bundesliga
Borussia Dortmund a anunțat că se desparte de antrenorul Marco Rose
ACUM 2 ORE
Liga
Florentino Perez are în vedere trei jucători, după ce Mbappe a refuzat Real Madrid
ACUM 2 ORE