La 22 de ani, Rory Curtis juca fotbal în ligile semi-profesioniste din Anglia, studia "Psihologia și Știința în Sport" și lucra pentru o firmă de construcții. Viața tânărului avea să fie întreruptă brusc într-o zi de vară ploioasă, când se afla la volanul dubei sale.
Rory nu își amintește ce s-a întâmplat în ziua respectivă. La fel ca și părinții săi, tânărul a fost nevoit să afle din declarațiile martorilor: Curtis se afla pe autostrada M42, din apropierea orășelului Tamworth, când s-a ciocnit cu un camion. În urma impactului, mașina lui Curtis a ricoșat în alte 6 autovehicule aflate pe șosea, însă nimeni nu a suferit răni majore, în afara lui. Tânărul a rămas blocat în mașina sa cuprinsă de flăcări, iar pompierii au reușit să-l elibereze abia după 40 de minute.
Rory a suferit leziuni cerebrale difuze și hemoragie craniană, motiv pentru care medicii sosiți la locul accidentului au fost nevoiți să-l bage în comă indusă. Rory a fost dus de urgență cu elicopterul la un spital din Birmingham, unde a rămas în comă timp de 6 zile. După ce starea lui a devenit stabilă, Curtis a fost mutat la un alt spital, unde a fost îngrijit de medici specialiști în reabilitarea creierului.
Cupa Mondială FIFA
Anglia, a patra echipă calificată în sferturi.Duel cu campioana en-titre pentru un loc în semifinală
ACUM 29 MINUTE

Când s-a trezit din comă, Rory Curtis a început să vorbească franceză

În momentul în care s-a trezit din comă, Rory i-a lăsat pe toți fără reacție. A început să vorbească în franceză extrem de fluent, de parcă ar fi crescut pe străzile din Paris. Cu toate acestea, singurul contact pe care tânărul l-a avut cu limba respectivă s-a petrecut în timpul școlii, la finalul căreia Rory n-a mai folosit-o. Impresionată de accentul său galic, asistenta din salonul lui Rory l-a întrebat pe tatăl acestuia în ce regiune a Franței s-a născut. Întreaga întâmplare a durat câteva minute, apoi capacitatea lui Curtis de a vorbi franceză s-a evaporat subit:
"După acel moment, tatăl meu a început să caute informații despre originile familiei noastre. Potrivit arborelui nostru genealogic, strămoșii noștri au locuit în Normandia (n.r. - regiune din nordul Franței), însă tocmai la începuturile anilor 1800.", a povestit Rory Curtis, pentru BBC Sport.
Capacitatea de a vorbi fluent în franceză nu a fost singurul fenomen inexplicabil prin care Rory i-a șocat pe cei din jurul său. La scurtă vreme după revenirea sa din comă, tânărul era convins că are 10 ani. Ulterior, fostul sportiv a crezut că este un celebru actor de la Hollywood: "Mă uitam în oglindă și nu îmi dădeam seama cine sunt."
Potrivit medicilor, existau șanse minime ca Rory să meargă și să vorbească la fel ca înainte, ținând cont de gravitatea rănilor. Cu toate acestea, a fost externat în noiembrie 2012 și și-a revenit complet în decursul unui singur an. Mai mult, Rory a început să joace din nou fotbal în sezonul 2013/2014, în ligile de amatori din Anglia: "Nu mai țin minte exact când am început să merg din nou. Știu doar că doctorii erau șocați. Mi-au spus că ar fi bine să evit fotbalul, ca nu cumva să mă lovesc la cap. În primul meu meci după revenire, am primit un cot direct în față, iar tatăl meu mai avea puțin și sărea în teren."

Rory Curtis a evoluat la academia lui Manchester United

Rory Curtis a început să joace fotbal la o vârstă fragedă, trecând de-a lungul timpului pe la academiile lui Birmingam, Newcastle și Manchester United. Din păcate pentru tânărul atacant, problemele medicale s-au împotrivit dorinței sale uriașe de a ajunge în topul fotbalului din Anglia:
În cele din urmă, Curtis a rămas la micuța echipă Walsall, unde a devenit coleg cu Troy Deeney, actualul căpitan al lui Watford: "Totul se rezumă la sincronizare. Trebuie să te afli la locul și timpul potrivit. Eu am avut șansa mea. Nu știu dacă acum aș fi ajuns în locul lui Troy Deeney."
La 18 ani, Rory a semnat un contract de profesionist cu Walsall, unde câștiga 150 de lire pe săptămână. Odată cu trecerea timpului, pasiunea sa pentru fotbal s-a diminuat vizibil, iar în final a ales să meargă pe alt drum. Chiar dacă a renunțat la cariera de profesionist, Curtis a continuat să joace pentru cluburi de amatori, în timp ce studia la Colegiul Newman din Birmingham.

Ce face Rory Curtis, la 8 ani de la teribilul accident

Un meci jucat în tricoul lui Stourport Swifts este ultimul lucru pe care Rory și-l amintește, înainte de teribilul accident. Acesta a continuat să evolueze pentru aceeași echipă după întregul proces de recuperare. În cele din urmă, Rory a abandonat și fotbalul semi-profesionist și a început o carieră de hairstylist:
"M-am hotărât să-mi iau certificatele și să devin frizer. Părinții mei au deținut un lanț de Barber Shop-uri în anii '90, așa că pot duce mai departe afacerea familiei."
De curând, Rory și-a deschis propriul său salon, însă n-a uitat complet de prima sa dragoste:
"Mai joc fotbal din când în când. Îmi place să joc împotriva unui amic care a evoluat pentru Birmingham. Uneori îmi dau seama că încă mă mai descurc pe teren, iar alteori sunt cam aspru cu mine. Apoi îmi amintesc de ce am renunțat.", a încheiat Rory Curtis.
https://i.eurosport.com/2020/05/31/2826448.jpg
Cupa Mondială FIFA
Pedri se teme de o naţională, la Mondial: "Visez să jucăm finala şi să fac schimb de tricouri cu el"
ACUM O ORĂ
Cupa Mondială FIFA
Didier Deschamps recunoaște după calificarea în sferturi: "E cel mai bun jucător din lume!"
ACUM 2 ORE