Balonul de Aur, prestigiosul trofeu atribuit celui mai bun fotbalist al planetei, se va raporta din 2021-2022 la sezonul sportiv și nu la anul calendaristic, ca până în prezent, una dintre principalele reforme menite să-l facă "mai lizibil".
France Football a anunțat astăzi că trofeul, acordat la sfârșitul anului calendaristic de la crearea sa în 1956, va fi acum aliniat sezonului fotbalistic, care se desfășoară din august până în iulie, și va include un juriu mai restrâns, o preselecție rafinată și criterii de atribuire mai clare, în conformitate cu noul regulament care va fi publicat în ediția de sâmbătă a publicației.
"Aceasta este ocazia de a da un nou impuls. Înainte, judecam pe două semi-sezoane. Va fi mai lizibil", a declarat Pascal Ferre, redactorul-șef al publicației din Hexagon, în timpul unei prezentări, vineri, la Boulogne-Billancourt (Hauts-de-Seine), citat de Agerpres.
Ligue 1
Messi, adio revenire la Barcelona! Va cumpăra 35% din acțiunile clubului la care va juca din 2023
ACUM 6 ORE
Următoarea ceremonie de premiere va avea loc în septembrie sau octombrie 2022 și se va referi la sezonul început cu un an mai devreme, ținând cont în special de Liga Campionilor masculină (cu finala pe 28 mai) și EURO feminin (6-31 iulie).
Această reformă vine în condițiile în care calendarul va fi dat peste cap în sezonul viitor, odată cu organizarea Cupei Mondiale 2022 din Qatar în noiembrie-decembrie și nu în timpul verii, competiție ai cărei cei mai buni jucător vor fi, prin urmare, recompensați în cadrul Balonului de Aur 2023.
France Football a făcut și alte schimbări notabile, cum ar fi integrarea fostului star Didier Drogba în comisia responsabilă de selectarea jucătorilor nominalizați.
În plus, numărul juraților va fi restrâns. Format în continuare din ziariști, cu un votant pe națiune, juriul va include acum doar 100 de electori pentru Balonul de Aur masculin (față de 170 anterior), corespunzând primelor 100 de națiuni în clasamentul FIFA, și 50 pentru Balonul de Aur feminin, în același mod. O modalitate, potrivit France Football, de a garanta "expertiza" alegătorilor și accesul acestora la imaginile meciurilor.
De asemenea, vor fi clarificate criteriile de atribuire: aspectul colectiv și trofeele câștigate vor ocupa locul al doilea, în favoarea "performanțelor individuale" și a "caracterului decisiv și impresionant al pretendenților".
Nu se va mai ține cont de întreaga carieră a jucătorului, pentru a se evita ca Balonul de Aur să devină "o zonă privată", suficient pentru a răspunde criticilor legate de decernarea trofeului din 2021 lui Lionel Messi, încoronat pentru a șaptea oară, în timp ce al al doilea clasat, polonezul Robert Lewandowski, aspiră în continuare la acest trofeu individual.
Citește și:

CINE SUNT FOTBALIȘTII CARE VOR CUCERI BALONUL DE AUR ÎN URMĂTORII ANI

Jurnaliștii publicației Mirror au simulat, în noiembrie 2021, cum ar putea arăta top 3 favoriți la râvnita distincție în fiecare dintre următorii 10 ani, folosindu-se de Football Manager 2022.
Astfel, în acest an, Balonul de Aur ar urma să ajungă în premieră la Erling Haaland, care i-ar surclasa pe Robert Lewandowski și Federico Chiesa, după un sezon în care ar reuși 40 de goluri și 13 assist-uri, conducând echipa națională a Norvegiei în finala Campionatului Mondial din 2022. (Asta în ciuda faptului că norvegienii nu sunt calificați nici măcar la baraj, ratând turneul final din Qatar.)
În 2023, starul Borussiei Dortmund, despre care predicțiile spun că ar urma să ajungă la Liverpool, ar câștiga al doilea Balon de Aur, întrecându-i pe Mohamed Salah și Kylian Mbappe, care li s-ar fi alăturat între timp celor de la Manchester City. Norvegianul ar reuși, potrivit Football Manager, 34 de goluri și 11 pase decisive în primul sezon la Liverpool.
Kylian Mbappe ar urma să-și adjudece primul său Balon de Aur abia în 2024, după o luptă intensă cu Mohamed Salah și Kevin de Bruyne. Francezul, care ar evolua atunci în tricoul lui City, ar încheia sezonul cu 28 de goluri și 8 assist-uri, câștigând atât titlul în Premier League, cât și trofeul Champions League.
Mbappe s-ar impune în cursa pentru Balonul de Aur și în 2025, după un nou sezon stelar, în care ar urma să înscrie 37 de goluri și să dea 5 pase decisive, adjudecându-și un nou titlu de campion al Angliei. Mohamed Salah și Jamal Musiala ar completa atunci podiumul favoriților pentru râvnitul trofeu.
În 2026, supremația lui Kylian Mbappe ar urma să fie încheiată de Pedri, care i-ar depăși în cursa pentru Balonul de Aur pe Erling Haaland și Karim Adeyemi, jucător despre care predicțiile spun că ar urma să ajungă la Bayern Munchen. Pedri, care va evolua la Barcelona, ar încheia sezonul cu 18 goluri și 20 de assist-uri, câștigând în tricoul catalanilor toate trofeele disponibile, inclusiv Supercupa Europei.
Ulterior, Erling Haaland își va adjudeca al treilea Balon de Aur din carieră în 2027, în timp ce, în 2028, Balonul de Aur ar urma să fie câștigat în premieră de Francisco Trincao, care va deveni primul portughez care va obține trofeul după Cristiano Ronaldo în 2017
Potrivit predicțiilor jurnaliștilor de la Mirror, Erling Haaland va mai obține două Baloane de Aur, în 2029 și 2030, ajungând în următorii 10 ani la 5 astfel de trofee și egalându-l pe Cristiano Ronaldo.
Liga Campionilor UEFA
Klopp, decizie surprinzătoare! Cum încearcă să rezolve problema accidentărilor înainte de finala UCL
ACUM O ZI
Bundesliga
Bayern îl va ceda pe Lewandowski la Barcelona doar dacă va reuși să transfere un atacant de top
ACUM O ZI