Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#Voce Mereu tânărul Old Firm Derby

Eurosport
DeEurosport

Publicat 03/09/2022 la 09:06 GMT+3

Au curs multe butoaie de Scotch de-a lungul vremii, în Scoția. Iar motivul pentru o bună parte din ele a fost ăsta: Old Firm Derby, cea mai veche, dar nu și cea mai învechită rivalitate din fotbal. Astăzi, duelul cu numărul 431 (Wow!) dintre cele mai titrate echipe ale Insulei Britanice.

Rangers and Celtic players clash after last month's Old Firm battle

Credit imagine: PA Sport

Articol scris de Cosmin Cristian
Legenda spune că un protestant, aflat pe patul de spital și la ceas de moarte, a fost întrebat care îi este ultima dorința, iar răspunsul a fost "să devin Catolic". Stupefiați, apropiații l-au mai întrebat care e motivul, el fiind toată viața sa protestant și fan Rangers. "De ar fi să moară cineva, mai bine să fie unul de-al lor!".
De aici ar trebui să plece orice explicație despre rivalitatea dintre Celtic și Glasgow Rangers.
Old Firm Derby, zică-se, își ia numele de la un desen animat care datează de undeva "înaintea erei noastre", mai exact 1904, care întruchipa un senior ce ținea în mâna un panou pe care scria "Patronise the Old Firm:Rangers, Celtic Ltd." "The Scottish Referee" se numea revista și spera că astfel va atrage publicul numeros prezent la partidele dintre cele două. O altă varianta ar fi cea conform căreia comentatorii radio făceau referire la jucătorii celor două echipe. "Old, firm friends", în primul meci disputat între acestea. Oricare dintre ele ar fi, certitudinea rămâne, avem privilegiul de a vorbi despre cele mai de succes cluburi de fotbal, nu numai din Scoția, ci de pe oriunde te-ai uita.
107 e numărul de titluri naționale pe care cele două le au împreună și trebuie să ai un curaj vecin cu nebunia pentru a paria pe oricare altă echipa la începutul vreunui sezon, că le va lua fața. Ar mai fi și câteva zeci de Cupe ori Cupe ale Ligii, dar cine le mai numără?! Și apoi realizezi că primul meci dintre cele două entități s-a disputat chiar înainte (cu doi ani) de înființarea Ligii Scoțiene de Fotbal, 1890.

Rangers vs Celtic, unul dintre cele mai mari derby-uri din istoria fotbalului

28 mai 1888, prima confruntare dintre Catolici și Protestanți. Meciul se juca pe vechiul Celtic Park din mărginimea orașului Glasgow și undeva la două mii de localnici se stransesera să vadă minunea. Probabil că și vântul sufla slab până la moderat, că doar era Scoția și nici încălzirea globală nu își impusese cuvântul, dar cel mai interesant aspect era că pe teren se află însuși Fergus Suter, binecunoscut slavă Netflixului de astăzi (The English Game), primul fotbalist profesionist. A jucat pentru Rangers, a și înscris în acel meci, fiind detașat de la clubul sau, Partick Thistle. Meciul s-a încheiat cu scorul de 5-2 pentru noua echipa a orașului, Celtic, în ceea ce The Scottish Catholic Observer numea la aproape trei săptămâni după, "Not a bad start, aș the Celtic beat five goal to two Rangers, a first class team". Parcă auzi accentul ăla printre litere. Iar Dan Drake, unul dintre norocoșii prezenți pe stadion, își amintea cum tatăl sau nu prea era interesat de fotbal, dar a fost el și fratele sau care l-au convins să îi ducă la istorică partida ce a deschis cărarea unei rivalități care îmbătrânește și întinerește, deopotrivă, sub ochii panopliei de spectatori de pe Celtic Park, respectiv Ibrox, de-a lungul generațiilor.
A mai fost o bornă în istoria asta care însumează peste 400 de confruntări. În a douq zi a lui 1939, ultimul Old Firm jucat înainte de Al Doilea Război Mondial a fost privit pe viu de puțin peste 118.000 de spectatori pe un Ibrox sufocat, cu o capacitate care depășea numărul oficial de locuri. Chiar și așa, la pauză s-a anunțat, poate în spiritul umorului britanic, că asistență este "dezamăgitor de mică". Oh, you don't say, lad! Meciul s-a încheiat cu scorul de 2-1 și avea să fie o așteptare îndelungată pentru următorul duel.
E dimineață de septembrie în Gallowgate, estul dur al orașului Glasgow, sufletul comunității de irlandezi working-class, care se confundă cu istoria lui Celtic, iar Guinnessul pare că se poate consumă chiar și dacă ceasul n-a bătut de 8, asezonat cu un irish breakfast și, din când în când, un strop de Jameson Caskmates. Nu există pub să nu își înceapă programul mai devreme astăzi, sunt faimoase orele la care actuală Scottish League programează Old Firm, jumate de ceas trecut de 12, ora locală, gândindu-se, ori mai bine, sperând că alcoolul nu se va consuma în cantități industriale până la ora partidei. În partea cealaltă a orașului, primele birturi ale lui Rangers scot steagurile cu crucea Sfântului Andrew la geam, e același fus orar și acolo, obiceiurile sunt aceleași, dar prăpastia ce separă cele două culturi e întotdeauna aceeași.
Irlandezi versus Scoțieni, catolici versus protestanți, separatiști versus unioniști, verde contra albastru, chiar și Palestina versus Israel, uneori, derby-ul Scoției pare decupat din miturile lacurilor din zona și pășește mult deasupra altor rivalități din fotbal, iar în câteva ore se dispută un nou episod din legendarul Old Firm, al 431-lea!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo