Articol scris de Alex Ivan
Se încheie, în sfârșit, anul în care lumea sportului a cunoscut cele mai puține motive de bucurie. Pentru fotbal, 2020 a părut că nu are vreo limită. Pauza de două luni de la jumătatea sezonului sau stadioanele goale care au găzduit partide disputate într-un mediu bizar nu se compară cu durerea generată de pierderile suferite. Fotbalul și-a pierdut legendele.

Diego Maradona și vestea care a îndoliat o lume întreagă

Cupa Mondială FIFA
Uluitor: ce viteză a atins șutul lui Messi din meciul cu Mexic! Reacția presei din Argentina
ACUM 6 ORE
Poate cea mai notabilă pierdere din acest an, Diego Maradona este un candidat serios la titulatura de cel mai bun din toate timpurile. Fără îndoială, El Pibe de Oro a fost cel mai talentat jucător care a pășit vreodată pe un teren de fotbal. Nicio echipă ce a cucerit Cupa Mondială nu a fost la fel de dependentă de starul ei precum a fost Argentina de Diego Maradona în 1986. Legendarul Diego a reușit atunci cinci goluri și cinci assist-uri, iar prestațiile sale au încântat generații întregi. Chiar și una dintre cele mai bune echipe din istoria fotbalului, Milanul condus de pe bancă de Arrigo Sacchi și din teren de către Van Basten, Gullit sau Rijkaard, a terminat doar pe locul secund în Seria A în 1990. Impactul și geniul lui Maradona au transformat-o pe Napoli într-o nesperată campioană.

Diego Maradona a murit, legenda va rămâne

Campionatul Mondial și-a pierdut o parte din legende

Paolo Rossi, legendarul golgheter de la Mondialul din 1982, a părăsit și el această lume în 2020. Revenirea sa pe scena mondială a fotbalului nu poate fi replicată: suspendat timp de doi ani pentru aranjarea de meciuri, Rossi a încheiat acel turneu final cu șase goluri înscrise împotriva Braziliei, Poloniei și Germaniei de Vest.

Paolo Rossi, eroul Italiei la Cupa Mondială din 1982, a murit la 64 de ani

Echipa Angliei din 1966 a fost decimată în acest an. Naționala Albionului i-a pierdut pe Peter Bonetti, Norman Hunter, legendarul Nobby Stiles și închizătorul fără omolog, Jack Charlton. Veștile că fratele său, Sir Bobby Charlton, suferă de demență au îndurerat și mai mult lumea fotbalului.
Germania l-a pierdut pe Hans Tilkowski, singurul portar din istorie care a încasat un hat-trick în finala Campionatului Mondial. Franța i-a spus adio managerului ce a cucerit titlul mondial în 1984, Michel Hidalgo. Olanda îl plânge pe Rob Rensenbrink, finalist la edițiile din 1974 și 1978.
Camerun l-a pierdut pe Stephan Tataw, căpitanul care și-a condus echipa până în sferturile Mondialului din 1990, după ce a învins în grupe chiar Argentina marelui Maradona. Papa Bouba Diop a generat un șoc seismic când a înscris golul victoriei pentru debutanta Senegal împotriva Franței, deținătoarea trofeului, la ediția din 2002. El a încetat din viață anul acesta, la doar 42 de ani.

Sir Bobby Charlton, legendarul jucător al lui Manchester United

Credit imagine: Getty Images

Sir Bobby Charlton, unicul supraviețuitor al dezastrului din 1958

Toate cluburile au omagiat viața legendelor lor. Manchester United s-a despărțit de Stiles, Albert Quixall și eroul dezastrului aviatic din 1958, Harry Gregg, care a fost desemnat cel mai bun portar de la Mondialul din același an. Manchester City l-a pierdut pe Glyn Pardoe, iar Cardiff l-a omagiat pe Peter Wittingham, care a murit la doar 35 de ani. Chelsea a plâns decesul lui Bonetti. Liverpool s-a despărțit de cel mai emblematic portar din istoria clubului, Ray Clemence, și unul dintre managerii săi de succes, Gerard Houllier. Radomir Antic, singurul antrenor din istorie ce le-a pregătit pe Real Madrid, Barcelona, cât și Atletico, a murit și el în luna aprilie.

Pietro Anastasi

Credit imagine: Getty Images

Înainte ca Paolo Rossi să-și dea ultima suflarea, fotbalul italian era deja în doliu. Pietro Anastasi, marcator în finala Europeanului din 1968, Pierino Pirati, ultimul jucător care a înscris un hat-trick într-o finală de cupă europeană -a făcut-o pentru AC Milan în 1969-, și Luigi Simoni, managerul ce a cucerit Cupa UEFA alături de Inter, au decedat toți în 2020.
Fiecare dintre cei menționați anterior au lăsat în urmă realizări incredibile. Decesul unora dintre ei a primit, în unele cazuri, mai puțină atenție decât veștile pierderii altor legende. Fotbalul va spera că 2021 va fi un an mai bun, atât pentru cei din activitate, cât și pentru cei care au practicat sportul rege înainte.
Cupa Mondială FIFA
Messi, egalul lui Maradona și Pele! Recordurile uriașe stabilite de argentinian după meciul cu Mexic
ACUM 10 ORE
Cupa Mondială FIFA
Xavi, despre favoritele sale de la Mondialul din Qatar! "Messi va fi numărul 1 și fără trofeu"
21/11/2022 LA 12:37