Ce s-a decis și cine a decis?

Joia trecută, cu o zi înainte ca antrenorul lui Arsenal, Mikel Arteta, să fie testat pozitiv pentru COVID-19 și Premier League să suspende sezonul, UEFA a invitat cele 55 de asociații membre, Asociația Cluburilor Europene și uniunea jucătorilor (FIFPro) să discute felul în care fotbalul ar trebui să gestioneze criza coronavirusului. Discuția a avut loc în trei videoconferințe separate pe 17 martie, iar anunțul cheie a fost că Euro 2020 a devenit Euro 2021, fiind amânat cu un an.
Într-un comunicat comun, semnat de cei patru președinți ai asociațiilor, s-a arătat că play-off-ul pentru Euro 2020 prin care se hotărau ultimele patru echipe calificate va avea loc, în cel mai bun caz, în iunie. Liga Națiunilor, Euro U21 și Campionatul European de fotbal feminin, care urmează să aibă loc vara viitoare, vor fi reprogramate corespunzător, precum și calificările pentru Campionatul Mondial din 2022.
Cupa Mondială FIFA
Selecționerul Japoniei trage un semnal de alarmă la Mondial. Ce declară acesta înaintea optimilor
ACUM 25 MINUTE
https://i.eurosport.com/2020/03/17/2795482.png
Cluburile s-au ”angajat” să încheie sezoanele interne și competițiile europene ”până la sfârșitul sezonului sportiv actual, adică 30 iunie cel târziu, dacă situația se va îmbunătăți”. Pentru a ușura această sarcină, ”vor fi eliminate anumite date exclusive”, ceea ce înseamnă că meciuri din campionatele interne ar putea fi programate în aceeași zi cu meciurile din cupele europene.
Însă, iar acest lucru se poate dovedi foarte important, a fost precizat și că vor fi luate în considerare și modificări pentru rundele de preliminarii pentru sezoanele viitoare din Champions League și Europa League, în cazul ”unei finalizări întârziate ale sezonului 2019/2020, adică după 30 iunie 2020”.
A fost anunțată și crearea de două grupuri de lucru: unul care va monitoriza lista meciurilor și care va căuta cea mai bună modalitate de a finaliza sezonul actual ”într-un mod coerent” și altul pentru a ”analiza impactul economic, financiar și regulatoriu” al epidemiei ”și pentru a propune măsuri” în acest sens.
De asemenea, CONMEBOL a anunțat că va amâna Copa America cu un an. FIFA s-a conformat și a aprobat aceste modificări. În același timp, forul european a amânat Campionatul Mondial al Cluburilor pentru sfârșitul lui 2021.
https://i.eurosport.com/2020/03/17/2795587.jpg

De ce au fost toate aceste turnee amânate?

Pentru că toată lumea, mai puțin vicepreședinta de la West Ham, Karren Brady, este de acord că prioritatea trebuie să fie finalizarea sezonului actual. Orice altă soluție va deschide discuții și conflicte. Acest lucru s-ar putea întâmpla oricum, situația fiind una total imprevizibilă, însă acesta pare compromisul cel mai realist.
Tot realist vorbind, nimeni nu crede cu adevărat că fotbalul poate fi reluat pe 3 aprilie, atunci când ar fi programat. De fapt, există șanse mici să se mai joace fotbal până pe 3 mai în cel mai bun caz iar mulți se întreabă dacă nu cumva acesta ar fi cel mai optimist scenariu după ce experții au avertizat că apogeul pandemiei ar putea fi atins abia în 10 săptămâni în Marea Britanie. Dar să ne gândim la scenariul ultra optimist.
Echipele din Anglia mai au 10 sau mai puține meciuri de jucat, opt echipe încă mai sunt în Cupa Angliei și există alte trei competiții de play-off din Football League de jucat, ceea ce adaugă încă 15 meciuri. Povestea este similară în toată Europa.
În condițiile ideale, cu o creativitate remarcabilă a organizatorilor și eforturi considerabile ale fotbaliștilor, toate aceste meciuri se pot înghesui în nouă săptămâni de fotbal non stop practic. Astfel, Liverpool poate deveni campioană, echipele pot retrograda, Manchester City poate câștiga Champions League, Leeds United ajunge la promovarea mult dorită etc.
O soluție ar fi ca UEFA să renunțe la meciurile tur retur și să organizeze turnee de tip ”Final Four” în Gdansk și Isntanbul. Ne-am putea obișnui cu patru competiții diferite care s-ar putea juca în aceeași zi, însă după două luni fără fotbal, s-ar putea să nu fie o problemă.
https://i.eurosport.com/2020/03/17/2795360.jpg

Este un astfel de scenariu plauzibil?

Probabil că nu. Cel puțin nu până pe 30 iunie. Tocmai de aceea data de 30 iunie poate suferi modificări, așa cum este precizat și în comunicatul transmis de UEFA, care ia în considerare că sezoanele s-ar putea prelungi și mai mult. În acest moment nu pare plauzibil ca un continent care se află în epicentrul unei pandemii, care a ucis 8000 de persoane, să fie gazda unor meciuri de fotbal în șase săptămâni.
După cum a declarat Baer Hoffmann de la FIFPro: „Jucătorii nu vor putea să iasă din apartamente și să meargă direct pe teren... vor avea nevoie de mini pre-sezoane”.
Există totuși și posibilitatea ca sezonul să fie anulat cu totul. În acest moment, pare să existe un consens printre oficiali ca acestă stagiune să fie încheiată, însă, În declarații oferite reporterilor marți, șeful federației engleze, Mark Bullingham, a declarat că sezonul trebuie încheiat în timp ce cluburile din Championship au organizat propria videoconferință și au decis în unanimitate că vor finaliza sezonul, chiar dacă acest lucru înseamnă să joace până la sfârșitul lui octombrie.
Nu este atât de ușor însă. Contractele multor jucători expiră pe 30 iunie iar acest lucru aduce dificultăți logistice majore. De asemenea, televiziunile și sponsorii vor dori certitudine la un moment dat. Având în vedere banii investiți, vor dori o întoarcere la normalitate.
De asemenea, fanii ai căror echipe nu au nicio miză vor obosi și se vor sătura de incertitudine. FIFA și UEFA s-ar putea îngrijora și ele de un sezon care pare să nu se mai termine.
S-ar putea juca play-off-uri pentru a grăbi finalizarea sezoanelor. S-ar putea decide ca actualele clasamente să înghețe. S-ar putea decide ca sezonul să fie anulat complet, ca și cum nu s-ar fi întâmplat. Greu de prezis.
https://i.eurosport.com/2020/03/15/2794859.jpg

Ce urmează?

Oficialii vor continua să discute între ei, grupurile de lucru vor începe treaba, cluburile încearcă să își reducă cheltuielile, jucătorii vor posta în continuare videoclipuri, televiziunile vor da reluări etc. Dar cel mai important, fanii vor aștepta în continuare. Lumea întreagă va aștepta în continuare pentru a vedea cum evoluează situația.
A fost plăcut să auzim că FIFA, având fonduri de peste 2 miliarde de euro, se gândește să creeze un fond pentru perioade dificile. Nu ar fi o idee rea să participe și UEFA într-un efort similar. Cu siguranță cele două mari organizații ar putea veni cu noi idei pentru a putea ajuta cluburile și federațiile să treacă peste această perioadă unică în istoria fotbalului.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Cupa Mondială FIFA
Verdict final în cazul golului "fantomă" al Japoniei, care a trimis Germania acasă de la Mondial
ACUM 32 MINUTE
Cupa Mondială FIFA
Cel mai bine plătit selecționer, out de la CM! Al 2-lea cel mai mic salariu și-a dus echipa în optim
ACUM O ORĂ