Fotbalul maghiar este în ascensiune, atât la nivel de echipă națională, cât și la cluburi. Asta și pentru că Guvernul maghiar, prin federație, susține dezvoltarea lui prin diverse programe. Acesta este un aspect. Pe de altă parte, vecinii investesc mulți bani și în infrastructură.
Două subiecte din Ungaria au atras atenția în ultimele zile. În ordine cronologică, întâi a fost transferul portarului Otto Hindrich (19 ani) de la CFR Cluj la Kisvarda, sub formă de împrumut, pentru 250.000 de euro. Apoi, victoria naționalei maghiare asupra Angliei cu scorul de 1-0 în Liga Națiunilor, prima după o pauză de 60 de ani.
Premier League
Ten Hag vrea să readucă fotbalul spectacol la United! Regulile clare impuse la antrenamente
ACUM 9 ORE
Cum a ajuns Ungaria să învingă Anglia la fotbal? "Ungaria a făcut un rezultat bun și în deplasare cu Anglia (scor 1-1 în octombrie 2021, în calificările pentru Cupa Mondială). Au și motivație, au făcut și un Campionat European bun într-o grupă foarte grea... Au terminat egal cu Franța, au remizat cu Germania. Au încredere în ei acum, ăsta este adevărul. Cred că cel mai mare secret al lor este că au încredere în sine, sunt și un grup foarte unit. Ajută și că trei jucători foarte importanți, portarul Peter Gulacsi, fundașul central Willi Orban și Dominik Szoboszlai joacă la aceeași echipă, RB Leipzig", ne-a relatat agentul de jucători Marco Miriuță, fiul lui Vasile Miriuță.
https://i.eurosport.com/2022/06/05/3387946.jpg

Cum sunt încurajate cluburile din Ungaria să crească jucători

Rezultatele din ultima vreme ale Ungariei nu sunt întâmplătoare. A confirmat acest lucru și interlocutorul: "S-au investit foarte mulți bani în infrastructură, în academii. S-au pus la punct financiar toate cluburile. Sunt și controlate de federație. Este foarte greu ca un club din liga întâi să intre în insolvență. Înainte să se înscrie, să primească licența, trebuie să fie OK și cu banii.
S-au investit destul de mulți bani, sunt destul de profesioniști, au încă loc să crească, mai ales la nivel de cluburi. Pe plan internațional, doar Ferencvaros face anumite rezultate. De exemplu, Academia Puskas, Videoton ar putea să intre și ele liniștite în grupe, pentru că au susținere financiară bună, au condiții extraordinare. Deci mai au unde să crească."
Expasiunea fotbalului maghiar a fost susținută în ultimii ani de Guvern prin federație, cu ajutorul unor programe de finanțare. Iar pentru sezon 2022/23, cluburile vor avea în față un nou program prin care pot obține finanțare de câteva sute de mii de euro.
"Un criteriu va fi ca un jucător Under 21 să adune cel puțin 1.800 de minute pe teren. Altul spune cătrebuie să fie 4-5 jucători de cetățenie maghiară pe teren. Ei schimbă sistemul tot timpul. Sunt diverse criterii pe care un club trebuie să le îndeplinească, în baza cărora se fac punctaje, iar dacă atinge pragul impus de federație, poate să primească această finanțare", ne-a relatat Marco Miriuță, care a venit apoi cu o completare foarte importantă. Cluburile din Ungaria sunt încurajate și premiate, nu forțate, așa cum se întâmplă în Liga 1 din România.
"În România te obligă să joci cu jucător de under 21. În Ungaria nu te obligă, ci te premiază, iar asta reprezintă o motivație pentru cluburi. Fiecare gruparea poate să hotărască, am nevoie sau nu am nevoie. Ferencvaros, spre exemplu, probabil nu va ține cont de acest lucru, pentru că ei vor perfomanță la cel mai înalt nivel, au și mulți străini cu salarii mari. Pentru ei, dau un exemplu, nu este prioritate să ia 400.000-500.000 de euro ca să joace cu un jucător de under sau cu cota de jucători maghiari pe care o impune federația. Dar echipele mai mici, care au nevoie de susținere, desigur că vor ține cont de acest lucru. Și asta este o măsură bună din punctul meu de vedere, nu te obligă să joci, dar dacă vrei să iei finanțarea, atunci trebuie să ții cont de acest lucru."

Secretul transferului lui Otto Hindrich la Kisvarda

Transferul lui Otto Hindrich (19 ani) de la CFR Cluj la Kisvarda poate fi privit și din acest punct de vedere. Clubul maghiar a plătit o sumă de bani pentru împrumutul lui, dar poate câștiga mai mult prin folosirea lui, pentru că are și cetățenie maghiară.
"Știu că în iarnă erau interesate de el cluburi mai mari din Ungaria, gen Puskas, dar CFR nu l-a lăsat să plece din iarnă. Acum l-au dat împrumut pentru o sumă. Eu cred că acum va apăra, pentru că este și cetățean maghiar, este și under 21. Părerea mea, Kisvarda l-a luat în primul rând pentru că este un portar bun, dar să se și asigure că poate să ia finanțarea de la federație. Jucătorul va juca, e cetățean maghiar, așa că se pliază pe criteriile federației", ne-a precizat Marco Miriuță.
Cu această ocazie, agentul de jucător a explicat și de ce jucători care activează în Ungaria nu sunt tentați să vină în Liga 1: "Sunt condiții foarte bune aici, toate echipele sunt la zi cu banii, este greu să plece cineva."
Fotbal
Nicolae Stanciu, într-o formă de excepție în China, după un nou meci în care și-a arătat valoarea
ACUM 16 ORE
Fotbal
România - Argentina 3-2 | 28 ani de la unul dintre cele mai frumoase jocuri ale echipei naționale
ACUM 21 ORE