Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sepp Blatter, dezvăluiri despre Mondialul din Qatar: ”A fost o intervenție politică!”

Vlad Dumitrescu

Actualizat 15/04/2020 la 16:57 GMT+3

Fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, a declarat că SUA ar fi trebuit să găzduiască Campionatul Mondial din 2022, însă a fost vorba de ”o intervenție politică” în favoarea Qatarului.

Sepp Blatter glaubt an die Unschuld von Platini

Credit imagine: SID

Pentru atribuirea Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022 "a existat un 'gentleman's agreement' în cadrul Comitetului Executiv al FIFA: Mondialul din 2018 să revină Rusiei, iar Mondialului din 2022 Statelor Unite", a declarat Blatter, conform AFP, citat de Agerpres.
"A existat o intervenţie politică pentru atribuirea Mondialului din 2022 Qatarului, asta-i tot. În acest gen de decizii, este o intervenţie politică la nivel înalt care s-a făcut", a adăugat el.
Blatter a afirmat că ”intervenția politică” a aparținut lui Nicolas Sarkozy, pe atunci președinte al Franței, în cursul unui prânz cu Michel Platini, care era la acea vreme membru în Comitetul Executiv al FIFA. Sarkozy l-ar fi convins astfel pe Platini să voteze pentru Qatar, ceea ce a și făcut francezul, însă el a negat că decizia sa ar fi fost influențată de discuția cu Sarkozy.
Die FIFA zieht gegen Platini und Blatter vor Gericht
Având în vedere controversele stârnite de organizarea Mondialului în Qatar, într-un interviu acordat Sport Bild, Blatter a afirmat: ”Mondialul din 2022 ar putea fi găzduit de Germania. Dar acest lucru ar însemna că Mondialul va fi organizat din nou în Europa, după Rusia în 2018. Astfel că Europa nu ar fi prima variantă”
SUA urmează să organizeze ediția din 2026 a Campionatului Mondial alături de Canada și Mexic.
”SUA ar putea să organizeze în 2022 în loc de 2026. Sunt capabili, nu vorbim de ceva complicat! Și Japonia ar putea. Ei și-au depus candidatura și pentru 2022”, a declarat Blatter.
Transferfenster: Die FIFA strebt flexible Lösungen an

Oficialii FIFA, acuzați de luare de mită pentru organizarea a două Campionate Mondiale

Ancheta potrivit căreia țările gazdă de la Campionatele Mondiale din 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar) au fost desemnate în urma luării de mită a fost demarată în istanță.
Este pentru prima oară când sistemul confirmă că alegerea țărilor gazdă de la cele două turnee au fost stabilite prin voturi ilegale. Acuzațiile există deja de câțiva ani, însă de-abia acum au fost aduse în fața unui procuror. Mai multe surse din presa internaționlă au publicat deja, pe baza documentului respectiv, că oficialii FIFA au fost plătiți pentru a stabili gazda Campionatului Mondial în urma voturilor.
Potrivit documentului respectiv, mai multe persoane din cadrul FIFA au fost acuzați de luare de mită. Printre aceștia se numără și Jack Warner, fostul vice-președinte FIFA și fost președinte al Concacaf, care a primit 5 milioane de dolari pentru a susține candidatura Rusiei în poziția de țară gazdă la Mondialul din 2018. Plata ilegală a fost realizată în 2010 printr-o rețea complexă de companii inactive, potrivit procurorului Richard Donoghue.
În afară de Jack Warner, documentul respectiv îl mai vizează și pe Rafael Salguero, fost membru al comitetului executiv FIFA și fost președinte al Federației de Fotbal din Guatemala, care a încasat, la rândul său, 1 milion de euro pentru a susține candidatura Rusiei.
În ceea ce privește Campionatul Mondial din 2022, documentul juridic susține că Ricardo Teixeira, fostul președinte al Federației de Fotbal din Brazilia, și Nicolas Leoz, fostul președinte al Conmebol care a murit în 2019, au primit plicuri cu bani în urma cărora voturile lor au fost cumpărate. Pentru moment, originea plicurilor este necunoscută.
Potrivit procurorului, Jack Warner ar fi primit suma respectivă de la un individ considerat "un consilier apropiat al președintelui FIFA" de la acea vreme - Sepp Blatter. Documentul juridic susține că asistentul lui Warner a primit un mail de confirmare în momentul încasării sumei de 5 milioane de dolari.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo