Dintotdeauna, clubul Ajax Amsterdam a fost recunoscut drept un izvor de talente pentru fotbalul mondial. După ce a traversat o perioadă mai puțin prolifică la un moment dat, clubul olandez a reușit să formeze o nouă generație de excepție, care a fost la câteva minute distanță de o calificare în finala Champions League. Elininarea dramatică în fața celor de la Tottenham în semifinalele ediției 2018-2019 a fost dureroasă, dar acel parcurs nu a fost în zadar.
https://i.eurosport.com/2020/09/23/2892319.jpg
Principalii fotbaliști ai acelei echipe au fost ulterior vânduți la marile cluburi europene, iar suma încasată de "lăncieri" este una consistentă: 255 de milioane de €. Această sumă ar putea crește în zilele următoare prin vânzarea fundașului Sergino Dest la Barcelona, care potrivit presei din Spania a făcut o ofertă de 20 de milioane de € pentru acesta.
Liga
Endrick, brazilianul curtat de Barcelona și Real, ar putea deveni cel mai scump tânăr din istorie
ACUM 12 ORE
Dest nu era la prima echipa a lui Ajax în acea campanie de vis din Champion League, dar poate fi și el trecut în categoria jucătorilor care aduc un profit imens clubului din capitala Olandei.

Generația care a îmbogățit Ajax-ul

Cele mai mari două transferuri din acea generație a lui Ajax au fost cele ale lui Frenkie de Jong către FC Barcelona pentru 75 de milioane de euro și cel al lui Matthijs de Ligt către Juventus pentru aceeași sumă.
Acestora li se adaugă cei doi jucători transferați în Premier League în această vară: Hakim Ziyech la Chelsea pentru 40 de milioane de € și Donny Van de Beek la Manchester United pentru 45 de milioane de € (cu tot cu bonusuri). De asemnea, Ajax a mai încasat alte 20 de milioane de € pentru danezul Kasper Dolberg, care a fost transferat la Nice.
Conform site-ului de specialitate transfermarkt.de, Ajax a plătit pentru toți acești 5 jucători puțin peste 21 de milioane de €, ceea ce înseamnă un profit de aproximativ 234 de milioane de €. Suma ar putea crește cu cele 20 de milioane de € pentru Sergino Dest, el fiind crescut în propria academie.
Jucătorii vânduți de Ajax în ultimii 2 ani:
  • Frenkie de Jong: cumpărat de la Wilem II cu 10 milioane de € în 2015 - vândut cu 75 de milioane de € la Barcelona în 2019
  • Matthijs de Ligt: crescut la propria academie - vândul cu 75 de milioane de € la Juventus în 2019
  • Hakim Ziyech: cumpărat de la Twente cu 11 milioane de € în 2016 - vândut cu 40 de milioane de € la Chelsea în 2020
  • Donny Van de Beek: crescut la propria acadamie - vândut cu 45 de milioane de € la Manchester United
  • Kasper Dolberg: cumpărat de la Silkeborg (Danemarca) cu 270.000 de € în 2015- vândut cu 20,5 milioane de € la Nice în 2019
Liga
Barcelona are gata planul B, în caz că-l ratează pe Morata! De ce depinde aducerea unui nou atacant
ACUM 19 ORE
Liga
Stadionul Barcelonei și-ar putea schimba denumirea! Catalanii, gata să accepte din motive financiare
IERI LA 21:54