Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Antonio Conte, antrenorul care a oprit dominaţia lui Juventus în Serie A

Eurosport
DeEurosport

Publicat 04/05/2021 la 15:34 GMT+3

Inter a devenit matematic campioana Italiei, după ce Atalanta a reușit doar o remiză pe terenul lui Sassuolo. Suporterii "nerazzurrilor" au împânzit străzile din Milano pentru a sărbători primul titlu după 11 ani de așteptare.

Antonio Conte, Inter 20/21

Credit imagine: Getty Images

articol de Romeo Ene
Este o performanţă extraordinară pentru o echipă care nu mai era obişnuită cu primul loc, asta după ce Juventus domina campionatul Italiei de 9 sezoane.
‘’Vinovat’’ pentru acest succes este nimeni altul decât Antonio Conte, un tehnician care a dat startul seriei de 9 titluri consecutive câştigate de Juventus, iar tot el este cel care a oprit această dominaţie a ‘’bătrânei doamne’’.

Conte, unul dintre antrenorii momentului în fotbal

Conte a descris situaţia cu care s-a confruntat la Inter ca fiind cea mai dură provocare din cariera sa de antrenor. Nu numai că a trebuit să stopeze o serie de ani în care clubul nu a cunoscut performanţa, ci și să pună capăt unei ere de succes fără precedent pentru Juventus - o serie de nouă titluri consecutive câştigate. Toate acestea, în mijlocul unei pandemii, fără suporteri în tribune. Sezonul trecut părea că situaţia l-ar putea copleși.
În ciuda faptului că a adus-o pe Inter pe locul al doilea din Serie A și a condus-o către o finală de Europa League, Conte a continuat să încerce să îmbunătăţească jocul italienilor, acuzând jurnaliștii că aveau aşteptări prea mari de la clubul său, iar acesta nu l-a susținut suficient. El a luat în calcul inclusiv posibilitatea de a pleca de la Inter, înainte de a primi asigurări la o întâlnire cu președintele lui Inter, Steven Zhang, în august.
Conte, totuși, şi-a continuat treaba, scriindu-și numele în cărțile de istorie drept antrenorul care a readus-o pe Juventus în fruntea fotbalului italian după scandalul Calciopoli, iar apoi s-a întors pentru a opri dominaţia acestora: ‘’Am răsturnat un regat”, a transmis el în timpul unui interviu TV duminică. ’’Bătrâna doamnă’’ din Torino a dominat campionatul din Italia timp de 3.283 de zile consecutive.
Ne vom bucura de această victorie, câștigată cu sudoare. Este corect să sărbătorim; va fi timp să vorbim despre viitor.
Pentru el și Inter, acesta a fost un titlu câştigat la 2 ani de la venirea lui Conte. Pentru susținătorii lui Inter, a fost o așteptare de 11 ani.

Borne impresionante în cariera de antrenor a lui Conte

În primul sezon în care a antrenat-o pe Siena, acesta a reuşit promovarea în Serie A. Pe Juventus a preluat-o din postura unei formaţii de locul 7 şi a condus-o către 3 titluri consecutive.
Chelsea terminase pe locul 10, iar în primul sezon ca manager al englezilor, Conte a câştigat campionatul, iar acum tocmai a câştigat Serie A cu Inter, încheind aproape un deceniu de dominaţie a lui Juventus.
‘’Mai întâi îți antrenezi mintea, apoi picioarele. În fiecare zi le spun că realizările echipei vin înainte de succesul personal. Câștigarea este singura modalitate de a deveni grozav.’’, declara Conte.
Fundașul italian Matteo Darmian a lăudat priceperea tactică a lui Conte în comparație cu foștii săi manageri Louis Van Gaal și Mourinho de la Manchester United. "Van Gaal a fost un ciudat al regulilor. Mourinho iubește doar să câștige", a spus Darmian. "Dar Conte are cele mai multe idei. Tactic este atât de puternic."
Sub îndrumarea lui Conte, jucători precum Lukaku, Nicolo Barella și Lautaro Martinez au oferit un randament foarte bun, în timp ce alții precum Christian Eriksen și Ivan Perisic, după ce au avut probleme la început, și-au adaptat în cele din urmă stilul la cel al lui Conte.
În calitate de antrenor cu o experiență dovedită în transformarea echipelor cu ajutorul abordării sale pasionale, dar disciplinată, Conte ar fi trebuit să fie întâmpinat cu brațele deschise la Inter. În schimb, a fost întâmpinat cu neîncredere - și nu doar din cauza legăturilor sale cu Juve.

Conte a adus jucători pentru titlu

Decizia lui Inter de a renunța la aducerea lui Sandro Tonali și, în schimb, de a-l semna pe Arturo Vidal, avea cu siguranță amprenta lui Conte. Era clar că voia să câștige imediat un trofeu - mai degrabă decât să construiască pentru viitor. Desigur, asta însemna că, dacă Inter nu reușește să câştige un trofeu, Conte va fi principalul vinovat.
La urma urmei, clubul și-a doborât recordul de transferuri, aducându-l pe Romelu Lukaku în 2019 și, de asemenea, pe Achraf Hakimi pentru 40 de milioane de euro înainte de începerea sezonului. O altă eliminare din faza grupelor Champions League a sporit tensiunea la Inter în decembrie anul trecut, întrucât palmaresul negativ al lui Conte în competiția continentală era recunoscut.
Cu toate acestea, pe fondul acestui climat de haos și incertitudine, Conte a excelat, promovând un remarcabil sentiment de spirit de echipă care a propulsat-o pe Inter în lupta pentru titlu.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo