Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cristiano Ronaldo la 36 de ani. Cifrele impresionante ale portughezului care a schimbat fotbalul

Vlad Dumitrescu

Actualizat 05/02/2021 la 13:23 GMT+2

Cristiano Ronaldo este considerat de mulți cel mai bun fotbalist din toate timpurile. Astăzi, legendarul portughez împlinește 36 de ani.

Cristiano Ronaldo celebra su gol con la Juventus.

Credit imagine: Getty Images

Ronaldo, o legendă a fotbalului, a ajuns la vârsta de 36 de ani, însă portughezul nu are gânduri de retragere. Este în continuare omul nr. 1 la Juventus, fiind golgheterul echipei în acest sezon și vrea să îl ajute pe antrenorul Andrea Pirlo să construiască o nouă echipă la Torino.
De altfel, cariera lui Ronaldo vorbește de la sine. Portughezul a câștigat de cinci ori Balonul de Aur și de patru ori Gheata de Aur a Europei, ambele fiind recorduri pentru un jucător european.
Cristiano a câștigat 31 de trofee importante în cariera sa printre care șapte campionate naționale, cinci trofee UEFA Champions League, un Campionat European și un Nations League.
Ronaldo deține recordul pentru cele mai multe goluri (134) și cele mai multe assisturi (41) în istoria UEFA Champions League. El este printre puținii jucători care au jucat în peste 1000 de meciuri la nivel profesionist și a marcat peste 770 de goluri în carieră, atât pentru echipele de club cât și pentru naționala Portugaliei.

Cristiano Ronaldo, campion peste tot

Ronaldo, născut și crescut în Madeira, și-a început cariera profesionistă la Sporting Club Portugal însă la doar 18 ani el s-a transferat la Manchester United, fiind monitorizat îndeaproape de scouterii diavolilor după ce Ferguson l-a remarcat într-o partidă amicală jucată împotriva echipei engleze.
De aici Ronaldo a devenit o adevărată mașinărie de câștigat trofee și diferite distincții. Portughezul a cucerit Cupa Angliei în primul său sezon în Premier League și a ajutat-o pe United ulterior să câștige trei titluri la rând în Premier League alături de trofeul UEFA Champions League în 2008, acesta fiind anul în care a câștigat și primul său Balon de Aur - la doar 23 de ani.
În 2009 Ronaldo a devenit oficial și cel mai scump fotbalist din istoria fotbalului la acea vreme. Real Madrid a plătit pentru superstarul portughez 94 de milioane de euro. La Madrid, Ronaldo a făcut ce a știut mereu mai bine - a câștigat tot ce se putea.
Pe Santiago Bernabeu portughezul a cucerit 15 trofee, printre care două campionate interne, două Cupe ale Spaniei și patru trofee UEFA Champions League, devenind între timp și cel mai bun marcator din istoria clubului.
Ronaldo a încheiat cursa pentru Balonul de Aur pe locul doi de trei ori pentru ca apoi să câștige acest trofeu doi ani la rând în 2013 și 2014 dar și în 2016 și 2017. După ce a cucerit UEFA Champions League în 2018, Ronaldo a devenit primul jucător din istoria fotbalului care a reușit să câștige acest trofeu de cinci ori.
În 2018, Ronaldo a semnat cu Juventus, formația italiană plătind Realului 100 de milioane de euro pentru serviciile sale, cea mai mare sumă de transfer plătită vreodată de o formație italiană. Evident, Ronaldo nu s-a oprit nici aici din câștigat și a cucerit campionatul italian alături de Bătrâna Doamnă în primele două sezoane petrecute la club.
Ronaldo a debutat la naționala Porutgaliei la doar 18 ani și a acumulat de-a lungul carierei 170 de apariții în tricoul lusitanilor, fiind prezent și marcând la 10 turnee finale. Este cel mai convocat jucător din istoria Portugaliei și cel mai bun marcator. Federația Portugheză de Fotbal l-a numit în 2015 cel mai mare jucător portughez din toate timpurile, depășindu-l astfel pe legendarul Eusebio.

Cristiano Ronaldo a devenit în 2016 cel mai bine plătit sportiv din lume

Cu siguranță, anul 2016 rămâne un punct de referință în cariera lui Ronaldo, din perspectiva sumelor încasate. În urmă cu cinci ani, starul lusitan s-a clasat pe prima poziție în topul celor mai bine plătiți sportivi, cu câștiguri în valoare de 88 de milioane de dolari.
A fost pentru prima oară în istorie când un fotbalist a devenit lider în această ierarhie. De amintit este că un singur om implicat în sporturile de echipă mai reușise această performanță de-a lungul timpului: Michael Jordan. Legendarul jucător din NBA a devenit cel mai bine plătit sportiv în anul 1990, iar astăzi deține o avere de 1,9 miliarde de euro, fiind cel mai bogat sportiv din istorie.
Până la anunțul din 2016, topul realizat de Forbes fusese dominat, în ultimii 15 ani, de doi sportivi: golferul Tiger Woods (de 12 ori lider în top) și pugilistul Floyd Mayweather (de 3 ori lider în top: în 2012, 2014 și 2015). Dominația celor doi a fost întreruptă ca urmare a retragerii lui Mayweather și a accidentărilor suferite de Tiger Woods în acea perioadă.
Cristiano Ronaldo a profitat de această oportunitate și s-a propulsat pe prima poziție în prestigiosul top. Portughezul a încheiat anul 2016 cu venituri estimate la 88 de milioane de dolari, în timp ce podiumul a fost completat de Leo Messi (81,4 de milioane de dolari), fostul său rival din La Liga, și LeBron James (77,2 de milioane de dolari), starul din NBA care la vremea respectivă juca pentru Cleveland Cavaliers.

CRISTIANO RONALDO, CEA MAI URMĂRITĂ PERSONALITATE DE PE FACEBOOK ȘI INSTAGRAM

De 5 ori câștigător al Balonului de Aur, Cristiano reprezintă o adevărată forță în domeniul marketingului. În 2016, Cristiano câștiga aproximativ 32 de milioane de dolari din sponsorizări. Sponsorul principal al portughezului este compania Nike, cu care acesta a semnat primul contract de colaborare în urmă cu 17 ani. Începând din 2015, Ronaldo a încasat anual câte 13 milioane de dolari de pe urma imaginii sale, pe care renumita companie a utilizat-o în promovarea produselor sale. Tag Heuer, Herbalife și Clear Shampoo sunt alte branduri globale cu care Cristiano Ronaldo se află în parteneriat.
Odată cu creșterea fabuloasă a averii sale, Ronaldo a pus bazele propriei sale afaceri. În ultimii ani, portughezul a deschis un lanț hotelier în Madeira, orașul său natal, precum și linii de costume, lenjerie intimă, parfumuri și pantofi.
Un element esențial prin care Ronaldo a devenit una dintre cele mai cunoscute personalități din lume este reprezentat de prezența sa în social media. Portughezul are în spate o întreagă echipă de specialiști care lucrează în mod continuu la promovarea imaginii sale pe rețelele de socializare: Facebook, Instagram și Twitter. La ora actuală, Ronaldo este cea mai urmărită personalitate de pe Instagram - 223 de milioane de followeri, precum și de pe Facebook - 122,5 de milioane de aprecieri.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo