Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum a ajuns Allegri cel mai curtat antrenor din lume

Cristian Mihală

Actualizat 07/10/2019 la 11:23 GMT+3

Massimiliano Allegri este numele cel mai vehiculat pentru preluarea echipelor mari aflate în criză, în acest start de sezon. Fostul antrenor al lui Juve e curtat intens, Milan, Tottenham și chiar Real Madrid interesându-se de serviciile sale.

uventus coach Massimiliano Allegri celebrates winning the league after the match with Federico Bernardeschi and team mates

Credit imagine: Reuters

După ce a rescris istoria fotbalului italian la cârma "Bătrânei Doamne", Allegri și Juve s-au despărțit, neașteptat, în vară. O hotărâre ciudată, în condițiile în care italianul e văzut drept unul dintre cei mai buni tehnicieni din lume. S-a speculat că antrenorul a vrut să plece, dezamăgit că nu a luat Champions League, dar ulterior chiar el a lăsat de înțeles că Andrea Agnelli, președintele torinezilor, nu l-ar mai fi vrut, cei doi având filosofii diferite despre fotbal.
S-a speculat inclusiv că Allegri ar fi avut o relație rece cu Ronaldo; cert este că acum tehnicianul este liber de contract și e extrem de curtat. Realul e departe de pretențiile avute de Perez, iar președintele de pe Bernabeu s-a gândit să provoace un șoc la echipă, chiar dacă italianul nu pare să aibă stilul potrivit pentru o formație ca cea din capitala Spaniei.
Mult mai aproape de a-l convinge pe Allegri să semneze sunt Tottenham și Milan, cu mențiunea că "diavolii" par să aibă un mic avantaj. Asta pentru că antrenorul i-a condus deja pe rossoneri în trecut și cunoaște foarte bine treburile de "bucătărie internă". Totuși, proiectul trebuie să fie unul pe măsură pentru ca Allegri să accepte, astfel că tehnicianul nu s-a grăbit să dea vreun răspuns. Mai mult, la nivel oficial el a declarat că nu se gândește să antreneze pe cineva în acest sezon, urmând să își ia un an sabatic, după modelul Guardiola.
Totuși, Allegri e poate cel mai valoros antrenor fără contract în acest moment, astfel că va primi în continuare oferte extrem de motivante, care nu e deloc exclus să îl aducă înapoi în iarbă în perioada imediat următoare.
Balotelli Kaka Allegri - Milan-Roma - Serie A 2013/2014 - LaPresse

Cine este Massimiliano Allegri

Allegri este antrenorul care a ajuns cel mai repede la 100 de victorii pe banca lui Juve, în toată istoria grupării torineze (i-a luat 142 de meciuri). De asemenea, în primele 100 de partide în care a antrenat-o pe Juve, tehnicianul deține un record impresionant: echipa sa a acumulat 238 de puncte. Pentru a ajunge la același număr de puncte în Serie A, Conte a avut nevoie, spre exemplu, de 234 de meciuri.
Încpățânat și determinat, Allegri reușește să organizeze perfect formațiile pe care le conduce. Nu imprimă un pressing atât de sufocant precum Klopp sau Conte, ci e interesat foarte mult și de posesia balonului. Vrea ca jucătorii săi să își conserve energia și să contruiască pas cu pas, până ajung în situații ideale de a marca. Totuși, formațiile lui sunt reactive, atunci când pierd mingea, de unde și senzația unora că Allegri e un tehnician mai degrabă defensiv, care vrea să puncteze mai ales pe contra-atac.

Traseul lui Allegri în fotbal

Un fotbalist mai degrabă modest, Allegri a ajuns să joace totuși pentru Napoli, însă nu a reușit să convingă pe San Paolo.
A renunțat la cariera de jucător după două sezoane la Aglianese, pentru a îmbrăca, din sezonul 2003-2004, costumul de tehnician la aceeași echipă.
Ușor-ușor munca sa a fost apreciată, iar primul contact cu fotbalul mare, în Serie A, l-a luat în 2008-2009. A preluat-o pe Cagliari într-o situație dezastruoasă și a dus-o, până la finalul sezonului, pe locul 9, cel mai bun rezultat din ultimii 15 ani ai grupării sarde.
La 43 de ani a primit provocarea carierei, de a o antrena pe Milan. Fără un nume în fotbal, Allegri a fost primit cu reticență de fanii "diavolilor", însă s-a făcut rapid respectat. Atât într-un vestiar cu nume grele, cât și în rândul ultrașilor, care nu înțelegeau cum echipa lor a ajuns să aibă un tehnician "experimental". A reușit să conducă Milanul spre primul titlu după o pauză de cinci ani, învingând tur-retur rivala tradițională, Inter.
Ulterior, nu a mai reușit vreun trofeu major cu Milan, mulți punând acest lucru și pe seama faptului că l-a pierdut pe Andrea Pirlo, pe care l-a regăsit, din 2014, la Juventus. La "Bătrâna Doamnă" a continuat munca depusă de Conte și a dus clubul la un alt nivel, torinezii devenind una dintre cele mai bune formații din Europa. A cucerit 5 titluri la rând în Serie A și 4 Cupe, însă cea mai mare performanță e reprezentată, probabil, de cele două finale ale Ligii Campionilor în care bianconerii s-au calificat (pierdute ambele, în fața Barcelonei și a Realului).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo