Lombardia este regiunea în care s-au numărat primele cazuri cu Covid-19 și, în același timp, locul în care Atalanta Bergamo sărbătorea calificarea în "sferturile" UEFA Champions League, în urmă cu o săptămână. Bucuria n-avea să țină foarte mult, așa cum o spune chiar directorul tenic al formației care a impresionat în actuala stagiune. Imediat după victoria din returul cu Valencia, din Spania, Atalanta s-a întors acasă, unde a găsit o țară în carantină, cuprinsă de frică.
Colegii de la Eurosport UK au stat de vorbă cu Giovanni Sartori, directorul tehnic al Atalantei, echipă aflată în epicentrul epidemiei de coronavirus, mai exact în orașul Bergamo din Lombardia.
Sartori a dezvăluit ultimele evenimente din cadrul clubului, aflat în carantină, la fel ca majoritatea populației italiene, până când situația din țară se va îmbunătăți.
Fotbal
Cine sunt cei mai longevivi antrenori din top 5 campionate din Europa la final de 2021
26/12/2021 LA 14:00
"Suntem într-o situație extrem de complicată. Bergamo este epicentrul epidemiei, motiv pentru care suntem îngrijorați. În același timp, așteptăm vremuri mai bune.", a spus Sartori, aflat de o săptămână în auto-izolare la domiciliu.
https://i.eurosport.com/2020/03/10/2792674.jpg

"Fotbalul se află în plan secundar"

În momentul în care autoritățile din Italia au anunțat intrarea în carantină, Atalanta se afla pe Mestalla, în Spania, și sărbătorea calificarea în "sferturi", după o victorie cu 4-3 în retur. Bucuria jucătorilor avea să țină însă foarte puțin. Atunci când au aterizat la Bergamo, cu toții au realizat cât de gravă era situația.
"Este un sentiment ciudat. Nu am putut sărbători cum se cuvine calificarea alături de suporterii noștri. În mod normal, ei ne-ar fi întâmpinat la aeroport, însă de această dată n-a fost cazul. Fanii s-au comportat exemplar, au înțeles situația și au realizat că Italia se confruntă cu ceva mult mai important decât fotbalul. Trecerea bruscă de la euforia calificării la știrile triste a fost greu de gestionat.", a mai adăugat directorul tehnic.
În prezent, Italia este cea mai afectată țară din Europa: peste 1200 de persoane au decedat din cauza virusului Covid-19 doar în Lombardia, zona în care Atalanta își desfășoară activitate.
"Nu este vorba doar despre carantină. Este un moment tragic pentru orașul Bergamo, unde mai mult de 1200 de persoane au decedat din cauza coronavirusului. Chiar dacă ne-am calificat, nu avem motive de bucurie. Bineînțeles, ne gândim la echipă, dar majoritatea gândurilor noastre merg către doctori, cadrele medicale și familiile afectate. În prezent, fotbalul se află în plan secundar.", a continuat Sartori.
https://i.eurosport.com/2020/03/16/2795158.jpg
La fel ca majoritatea populației din Italia, jucătorii Atalantei sunt nevoiți să stea în auto-izolare la domiciliu. Excepțiile în care oamenii ies din casă sunt extrem de rare și trebuie să fie foarte bine argumentate. Sportul nu se numără printre excepții. Doar cadrele medicale, firmele care asigură produse alimentare, companiile de asigurări și chioșcurile de ziare sunt autorizate să-și desfășoare activitatea în mod obișnuit. În aceste zile, imaginea Italiei este reprezentată de străzi goale, magazine închise și pustietate.
"Este foarte greu de gestionat tot ce se întâmplă. Jucătorii sunt acasă și nu toți au posibilitatea să se antreneze pe bandă sau alte aparate specifice. Pentru unii, situația este mult mai dificilă. Cu toții au un program pe care trebuie să-l urmeze și au două obligații: să aibă grijă la dietă și să se mențină în formă.", a explicat directorul tehnic.

"Atalanta stă în casă, fără să poată ieși afară"

"Analizăm situația din oră în oră. Lucrurile se pot schimba în fiecare oră și vrem să fim conștienți când se întâmplă. Săptămâna trecută am crezut că ne puteam antrena în siguranță, însă Guvernul a anunțat că orașul va intra în carantină. Apoi, am sperat să revenim la baza de antrenamente luni, însă nu a fost cazul. A venit anunțul din partea UEFA și vestea că Valencia are în echipă 5 cazuri pozitive.
În final, am hotărât să rămânem în carantină cel puțin până pe 24 martie. Nu putem ieși din casă. Dacă cineva se opune, va fi arestat. Carantina este foarte strictă în Italia. Aceasta este situația actuală din cadrul clubului. Atalanta este acasă, fără să poată ieși afară.", a încheiat Sartori.
https://i.eurosport.com/2020/03/11/2793101.jpg

Atalanta, calificare istorică în Champions League

Atalanta a obținut calificarea în sferturile de finală ale UEFA Champions League, la prima apariție a formației italiene în competiție. Trupa din Bergamo a câștigat ambele dueluri împotriva Valenciei: 4-1 în tur, la Bergamo și 4-3 la Valencia.
Bergamo este unul din oraşele aflate în epicentrul epidemiei cu coronavirus. Până luni seară au fost anunțate peste 23.000 de cazuri în Italia şi aproape 2.200 de decese.
Deși se află într-una din cele mai afectate zone din Italia, niciun jucător de la Atalanta n-a fost testat pozitiv cu Covid-19. Totuși, același lucru nu se poate spune despre toate echipele din Serie A. Mai mulți fotbaliști din campionatul Italiei au fost depistați cu coronavirus în ultimele zile: Daniele Rugani şi Blaise Matuidi (Juventus), Dusan Vlahovic, Germán Pezzella şi Patrick Cutrone (toţi Fiorentina), Manolo Gabbiadini, Omar Colley, Albin Ekdal, Antonino La Gumina , Morten Thorsby, Fabio Depaoli şi Bartosz Bereszynski (toţi Sampdoria).
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Serie A
Mourinho, întântat de Tammy Abraham, după succesul categoric de la Atalanta
18/12/2021 LA 21:40
Fotbal
Starul neașteptat al sezonului din Franța, dorit de Newcastle, dar englezii au concurență serioasă
14/12/2021 LA 13:08