12 mai 1985, cu o etapă înaintea finalului de sezon. 1-1 pe terenul Atalantei a fost destul pentru un titlu istoric, o performanță greu de egalat, dacă nu chiar imposibil.
Era un alt fotbal, în care miliardele nu acaparaseră valorile, iar Verona a reușit minunea prin voință, determinare și cu niște fani uluitori în spate.
Serie A
Accidentare înfiorătoare în Serie A! Fotbalistul care ratează Mondialul după ce și-a rupt piciorul
13/11/2022 LA 16:10
Concurența era fabuloasă! Campioana entitre, Juventus îi avea pe Michel Platini și Boniek, la Napoli strălucea Diego Maradona, la Inter era epoca lui Karl-Heinz Rummenigge, la Torino golgheter era Aldo Serena, Sampdoria ataca în valuri cu Trevor Francis, Vialli și Mancini, Roma îi avea pe Giannini, Conti și Pruzzo, iar Milan era condusă de pe bancă de legendarul Nils Liedholm.

Karl Heinz Rummenigge și Hans Peter Briegel după Inter-Hellas Verona în 1985

Credit imagine: Imago

Campionat cu 16 echipe, doar doi străini

Campionatul italian era încă în format redus, iar acesta a fost primul sezon în care arbitrii au fost trași la sorți înaintea fiecărei etape.
Proprietarul echipei din Verona Ferdinando Chiampan l-a ales pe Osvaldo Bagnoli în 1981 cu un singur obiectiv, promovarea în Serie A. În chiar primul sezon, Bagnoli a reușit să îndeplinească acest deziderat, iar creșterea a fost naturală. Locul 4 în 1983 și locul 6 în 1984, cu o participare în Cupa UEFA, au anunțat ascensiunea echipei.
Vara lui 1984 a fost decisivă. Cele 5 transferuri s-au dovedit providențiale pentru Bagnoli: Briegel (venirea neamțului a fost și punctul de pornire a unei prietenii care dănuie și astăzi între fanii Veronei și cei ai lui Kaiserslautern) în defensivă, Di Gennaro la mijloc, Fanni în extremă și cei doi atacanți Preben Elkajer Larsen și Galderisi.

Hellas Verona 1984/85

Credit imagine: Imago

Echipă echilibrată, rezultate surprizătoare

Bagnoli a reușit să asambleze un prim 11 redutabil fără investiți majore.
În poartă era Claudio Garella, care este cunoscut în Italia după porecla "portarul fără mâini" pentru că evita să apere cu măna și respingea deoseori mingea cu capul sau cu piciorul. "Garellik" a luat încă un titlu, cu Maradona la Napoli în 1987.
Defensiva era cu libero, adică Roberto Tricella. Mauro Ferroni și Silvano Fontolan erau fundași centrali la marcaj. Benzile cae urcau destul de mult erau asigurate de Luciano Marangon și Hans Peter-Briegel.
La mijloc, Domenico "Dentistul "Volpati era la distrugere, iar Di Gennaro artistul. Luciano Bruni și Pierino Fanna jucau pe banzi, dar Bagnoli surprindea deseori cu aparițiile lor în centru.
Atacul a fost marea invenție. Galderisi era o forță a naturii, iar danezul Preben Elkjaer-Larsen avea cel mai variat program, de la floricele la șuturi bombă. Deși au fost în premieră parteneri în atac, cei doi au terminat campionatul cu 22 de goluri, fiecare câte 11.
Prima etapă a fost un avertisment serios pentru adversarii, care au considerat-o mereu pe Verona o echipă mică de provincie fără veleități de învingătoare. Maradona n-a mișcat și Verona a învins cu 3-1 pe Napoli.
Ce a urmat este istorie. 15 victorii, 12 egaluri și doar 2 înfrângeri, cu cea mai bună apărare și al doilea atac. Doar Torino a reușit să țină pasul, iar mesajul antrenorului torinez Gigi Radice a fost elocvent. "Acea Verona, off acea Verona. Nu știu cum reușește!" spunea Radice după meciurile din ultimele etape.
Visul a fost realizat, iar Verona s-a întors cuminte între echipele care nu mai au nici o șansă la titlu. Drepturile tv au creat o mare gaură între forțele din Serie A și echipele de pronvicie, iar maxim ce se poate realiza este pătrunderea în zona Champions League după modelul Atalanta.

Minunile Europei

Verona a deschis drumul în Italia, Montpellier a reușit să dea lovitura în Franța în 2012, iar Leicester a șocat Premier League în 2016. Spaniolii așteaptă o minune, dar autostrada Madrid - Barcelona este greu de traversat cu mingea la picior, în timp ce în Germania doar Stuttgart și Wolfsburg au mai sărbătorit în ultimii 16 ani.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Serie A
Juventus, 5 victorii consecutive în Serie A! Echipa lui Allegri, succes la limită cu ultima clasată
10/11/2022 LA 19:44
Serie A
#Voce Un (nou) sezon cu Verona
19/08/2022 LA 20:01