Norberto Hofling s-a născut la data de 20 iunie 1924 în orașul Cernăuți, ce în perioada 1918-1944 a făcut parte din Regatul României, Basarabia, Moldova de Est și Bucovina de Nord, unde era situat Cernăuți, fiind cedate, la 12 septembrie 1944, Uniunii Sovietice.
Născut din părinți de origine evreiască, Norberto Hofling și-a petrecut întreaga sa copilărie la Cernăuți, făcând parte din echipele de juniori ale celor de la Dinamo Cernăuți. De altfel, în vara anului 1945, Hofling debuta ca jucător profesionist pentru Dinamo într-o perioadă în care majoritatea campionatelor de fotbal de pe ”bătrânul continent” erau suspendate pe durata celui de-al Doilea Război Mondial. După un singur sezon petrecut în orașul său natal, Hofling făcea trecerea către Carmen București, una dintre cele mai prestigioase echipe din perioada interbelică a fotbalului românesc unde, de asemenea, avea să râmănă un singur sezon.
În 1947, anul desființării celor de la Carmen București, Norberto Hofling semnează un contract cu Ciocanul București, fostul Maccabi București, echipă de evrei ce în 1941 era exclusă din Divizia A datorită motivelor politice antisemite. Pentru a evita autoritățile regimului din acea perioadă, conducerea clubului Ciocanul a motivat faptul că a ales denumirea de Ciocanul București în anul 1945, la scurt după încheierea războiului, de pe strada aflată în vecinătatea arenei, pentru a nu se face concuzia cu unul dintre simbolurile comunismului: ciocanul.
Serie A
Inter a revenit pe primul loc în Serie A, după ce s-a impus la limită în derby-ul cu Lazio
09/01/2022 LA 21:40
Și aici, Hofling se află într-o conjunctură nefavorabilă, deoarece un an mai târziu, în 1948, Ciocanul București se desființează și ea, jucătorul luând decizia de a părăsi țara pentru a evolua în campionatul maghiar, la MTK Budapesta. De altfel, în perioada 1947-48, Hofling a fost deseori selecționat pentru meciurile primei reprezentative a României, nereușind să bifeze însă o partidă sub ”tricolor”.
Una dintre echipele blazon ale fotbalului maghiar în perioada sa de glorie, clubul MTK Budapesta nu putea decât de serviciile unui atacant cu un puternic instinct de marcator precum Norberto Hofling, iar jucătorul româno-evreu avea să respecte toate așteptăriile conducerii echipei din capitala Ungariei. În ediția din 1947-48 a primului eșalon maghiar, MTK Budapesta încheie pe locul al șaselea, fiind printre cele mai ofensive echipe la finalul stagiunii, cu 75 de goluri. În cadrul acestei campanii, Norberto Hofling bifează 24 de partide pentru MTK, în care reușește să marcheze 23 de goluri și astfel le atrage atenția celor de la Lazio, echipă ce încheia același sezon 1947-48 la jumătatea clasamentului în Serie A.
Astfel, Hofling semnează pe 31 ianuarie 1949 un contract cu cei de la Lazio, în schimbul sumei de 12 milioane de lire italiene, aproximativ 6200 de euro în valuta curentă, urmând să debuteze două săptămâni mai târziu într-un meci de campionat disputat împotriva Atalantei. La doar două partide de la debutul în Serie A, Hofling marchează primul gol pentru ”vulturi”, în remiza obținută contra campioanei în exercițiu a Italiei, AC Torino.
De-a lungul sezonului 1948-49, Norberto Hofling a acumulat zece partide ca titular și un gol marcat pentru Lazio, urmând să reprezinte unul dintre jucătorii exponențiali ai grupării din capitala ”cizmei” pentru următoarele două sezoane. Cu două hat-trick-uri, două duble și un gol marcat împotriva fostei campioane, AC Torino, Norbert Hofling încheia stagiunea 1949-50 cu 13 goluri marcate în 29 de partide de campionat pentru Lazio, completând stagiunea următoare cu 33 de prezențe și 11 goluri, ratând doar cinci partide din sezonul 1950-51 al Serie A, în care Lazio s-a clasat pe locul al patrulea.
Astfel, ajuns la 25 de goluri marcate în 72 de partide la nivelul Serie A, Norberto Hofling era dornic să experimenteze o nouă provocare, atunci când făcea trecerea de la Lazio la Pro Patria, astăzi doar o umbră a echipei ce a evoluat timp de 14 sezoane în Serie A în timpul anilor 1940, respectiv 1950.
Alături de Pro Patria, Hofling avea să se bucure în continuare de gustul Serie A pentru două sezoane consecutive, evoluând în 57 de partide și reușind în același timp să își treacă în cont 13 goluri. Cu toate acestea, la finalul sezonului 1952-53, Pro Patria retrograda de pe ultima poziție direct în Serie B, însă ”poposește” aici doar un sezon, pentru că în 1954-55 revenea pe prima scenă a Serie A în urma unei partide de play-off pentru promovare, disputată în fața celor de la Caglari, scor 2-0.
La reîntoarecerea în primul eșalon al Italiei, Norberto Hofling continuă prestațiile convingătoare și punctează de opt ori în 31 de jocuri, înainte de ultimul său sezon în ”dreptunghiul verde”, disputat în tricoul celor de la Vicenza, prima echipă din Peninsula Italică ce a avut inscripționat, pe tricourile de joc, numele sponsorului principal. Se întâmpla în 1953, când Lanerossi, una dintre marile fabrici ale Italiei, recunoscută pentru materialele şi accesoriile pentru casă, a semnat un contract de sponsorizare cu AC Vicenza, denumirea clubului devenind astfel Lanerossi AC Vicenza. Odată cu acest acord, Vicenza avea să împrumute simbolul fabricii Lanerossi, o sfoară ce are forma literei V răsturnată, simbol ce a rămas chiar şi astăzi emblema actualei formaţii din Serie C. Această colaborare a durat până în 1990, când Vicenza se regăsea în acelaşi eşalon ca şi astăzi, deşi obţinuse o promovare în Serie A, fiind retrogradată în urma scandalului meciurilor trucate, intitulat Totonero. Aici, Hofling are parte de un sezon modest, umbrit de accidentări, ce îi limitează prezențele în efectivul de joc al Vicenzei, astfel că își ”agață” ghetele în cui și alege să îmbrace, pentru prima dată, sacoul de antrenor, la un an după retragere. Destinația? Club Brugge, campioana în exercițiu a Belgiei și participantă în grupele UEFA Champions League în acest sezon.
La doar 33 de ani, Hofling avea pe mâna sa o responsabilitate uriașă: aceea de a o purta pe Club Brugge pe căile mari ale fotbalului belgian, începând cu promovarea în prima ligă, intitulată Jupiler League, lucru ce ulterior se va întâmpla. Cu toate acestea, după șase ani petrecuți în orașul Bruges, Hofling demisionează, în urma unui conflict violent avut cu unul dintre jucătorii echipei, însă își găsește un angajament imediat în Feyenoord Rotterdam.
Ca tehnician, Hofling nu avea aceeași carte de vizită destul de impresionantă precum cea de jucător. Dimpotrivă, fie va părăsi un club prematur, precum a fost și primul caz de acest gen, la Feyenoord, fie va obține performanțe nu atât de notabile, precum promovarea din eșaloanele inferioare câtre prima ligă, fără o continuitate în urma promovărilor.
Prima promovare reușită ca antrenor va avea loc la echipa intitulată Racing White Bruxelles, ulterior dizolvată, atunci când obțineau titlul de campioană a ligii secunde, în stagiunea 1964-65. Un deceniu mai târziu, Racing White Bruxelles se va încorona drept campioana Jupiler League, la primul și singurul succes major din istoria de 93 de ani a clubului din capitala Belgiei.
Al doilea astfel de episod pentru Norberto Hofling l-a reprezentat experiența de la Oostende, unde a reușit un salt fulminant din liga a treia spre Jupiler League, mandatul său luând sfârșit în urma deselor neînțelegeri alături de membrii din consiliul administrativ.
După retragerea din viața sportivă, Holfing se stabilește în Belgia, țara unde, după experiența neplăcută de la Feyenoord, a petrecut un total de 41 de ani, cu excepția unui singur sezon ca antrenor al fostei sale echipe, Pro Patria, înainte de a-și găsi sfârșitul la vârsta de 80 de ani în Brugge.
Ca jucător, Norberto Holfing a marcat 47 de goluri în 169 de partide în Serie A, plus 10 goluri în singurul său sezon petrecut în Serie B, ceea ce-l face cel mai prolific marcator român la nivelul primei ligi italiene, după Adrian Mutu. Un jucător uitat de fotbalul românesc, ale căror performanțe merită să le reamintim și astăzi, la mai bine de șase decenii de la ultima sa partidă jucată în ”Il Calcio”.
Premier League
Chelsea scapă, în sfârşit, de Kepa. Cine îi întinde o mână de ajutor celui mai scump portar din lume
21/12/2021 LA 09:28
Fotbal
România în Liga Națiunilor! Ne batem "parte în parte" cu adversarii, ca valoare de piață
17/12/2021 LA 09:25