articol scris de Alexandru Ivan
Atacantul lui Juventus are un salariu impresionant la Torino, peste 550 de mii de euro pe săptămână, iar contractele sale cu sponsorii personali, cu branduri precum Nike, Armani sau Herbalife, reprezintă și ele o sursă importantă de venit pentru starul portughez. Cu toate acestea, Cristiano Ronaldo a rămas cu picioarele pe pământ și nu a ezitat niciodată să se implice în diferite scopuri caritabile.
Deși este considerat “arogant” de către contestatarii săi din cauza obsesiei pe care o are pentru propriul aspect, lusitanul a câștigat admirația multor oameni prin gesturile umanitare pe care le-a făcut de-a lungul timpului.
Premier League
Cristiano Ronaldo nu se mai regăsește la Manchester United! Gestul la care a recurs starul portughez
ACUM O ZI

Ronaldo și combaterea crizei sanitare

Dacă mulți dintre fotbaliștii importanți au refuzat să renunțe la o parte din salariile uriașe după izbuncnirea crizei, Ronaldo a acceptat să primească mai puțini bani de la clubul torinez în lunile martie, aprilie, mai și iunie ale acestui an. În urma acestei reduceri a salariului, Cristiano a pierdut peste 4 milioane de euro în doar 4 luni. Portughezul a fost printre primii oameni ce a ridicat acest semnal de alarmă în rândul celorlalți fotbaliști, iar ulterior exemplul său a fost urmat și de alții.
În plus, Cristiano Ronaldo a făcut împreună cu Jorge Mendes, agentul său, o donație de peste 1 milion de euro pentru susținerea spitalelor din Portugalia. Multe unități sanitare din Porto și Lisabona au fost ulterior dotate cu echipamentele necesare pentru tratamentul bolnavilor de Covid-19.
De asemenea, atacantul lui Juventus și-a încurajat și coechipierii de la naționala Portugaliei să pună umărul la combaterea pandemiei de coronavirus.
A venit cu propunerea ca fiecare dintre noi să doneze jumătate din bonusul pentru calificarea la Campionatul European. Toți cei de la națională am considerat că este o inițiativă bună și i-am urmat exemplul”, a declarat Bernando Silva, coleg cu Ronaldo la naționala Portugaliei.

Și-a donat propriile trofee pentru a-i ajuta pe alții

În anul 2011, Ronaldo a câștigat “Gheata de aur” a Europei, după ce a marcat 40 de goluri în La Liga sub comanda lui Jose Mourinho. Portughezul a hotărât atunci să-și vândă trofeul pe care îl mai primise o dată în 2008 și a obținut pe el 1.3 milioane de euro. Toți banii strânși în urma acelei licitații au fost donați de către Ronaldo în scopul construirii școlilor în orașul grav afectat de războaie, Gaza.
Jucătorul ce evolua pe atunci la Real Madrid a făcut un gest similar și în anul 2017, când și-a vândut Balonul de Aur câștigat în 2013. 550 de mii de euro au fost obținuti pe trofeul lui Ronaldo, iar banii au ajuns la fundația “Make a wish” din Londra, care tranformă în realitate dorințele copiilor ale căror vieți sunt puse în pericol.

Cristiano Ronaldo, atacantul lui Juventus

Credit imagine: Getty Images

Ronaldo, ambasador pentru organizații caritabile

Cristiano Ronaldo se folosește de notorietatea pe care a dobândit-o în lumea fotbalului pentru a susține diferite cauze nobile. Acesta este ambasadorul a trei fundații caritabile majore, “Save the Children”, “Unicef” și “World Vision”. El a mai vorbit în numele multor alte astfel de organizații.
În timpul discursului său de la decernarea Balonului de Aur din 2014, portughezul a semnalat importanța salvării copiilor bolnavi de leucemie. Totodată, în 2016, a transmis un mesaj și copiilor afectați de războiul din Siria, numindu-i pe aceștia “adevărați eroi”. De asemenea, a făcut o donație către organizația “Save the Children” ce a ținut să rămână dedivulgată publicului.
Ronaldo a ajutat aceste fundații și prin donarea bonusurior pentru performanțele individuale.
După ce a fost numit în “Echipa anului” de către UEFA în 2013, lusitanul și-a donat premiul în valoare de 100 de mii de euro către “Crucea Roșie.”A dăruit unei cauze nobile și bonusul primit de la Florentino Perez în 2014 pentru câștigarea Champions League. Aproape 500 de mii de euro au fost împărțiți între cele trei fundații susținute de Ronaldo, “Save the Children”, “Unicef” și “World Vision.”

Ronaldo donează sânge

Un aspect foarte cunoscut despre Cristiano Ronaldo este faptul că portughezul donează sânge în mod constant. El nu are vreun tatuaj tocmai pentru a putea dona sânge cât mai des posibil.
Ronaldo a subliniat în multe rânduri importanța acestui aspect și i-a încurajt și pe alții săo facă.
Toți putem aduce o schimbare prin donarea de sânge. Fiecare donație poate să ajute până la 3 pacienție aflați în stare gravă și le va îmbunătăți tratamentul pe termen lung. Pe această cale, îndemn ca toată lumea să doneze sânge și să ajute astfel la salvarea de vieți”, a spus într-un interviu starul portughez.
https://i.eurosport.com/2020/06/25/2838864.jpg

Cristiano Ronaldo a devenit donator și de măduvă osoasă.

Carlos Martins, un fost coechipier al lui Ronaldo, a trecut prin chinuri cumplite în găsirea unui donator de măduvă osoasă pentu fiul lui. Portughezul a decis să facă chiar el donația respectivăși astfel a fost eroul fostului său coleg. Din acel moment, actualul jucător al “Bătrânei Doamne” a devenit un donator permanent de măduvă osoasă și susține că acest proces este la fel de important precum donarea de sânge.

Cea mai mare donație

În aprile 2015, un puternic cutremur a lovit în Nepal, provocând 9 mii de victime și 22 de mii de răniți.
Presa din toată lumea a speculat atunci că Ronaldo a făcut o donație în valoare de peste 5 milioane de euro către fundația “Save the Children”, deși suma nu este verificată, iar beneficiarii au negat aceste afirmații.
Cert este faptul că portughezul a donat atunci o sumă generoasă de bani pentru a ajuta familiile afectate de cutremur, deși valoarea exactă este încă necunoscută.
https://i.eurosport.com/2020/05/04/2814225.jpg

I-a îndeplinit visul unui tânăr

În anul 2009, Cristiano Ronaldo l-a cunoscut pe Nuhuzet Guillen, un băiat de doar 9 ani ce suferea de cancer terminal. Portughezul l-a invitat pe copil la hotelul unde erau cazați cei de la Real Madrid, după care l-a dus pe acesta în loja oficială de pe Bernabeu pentru a urmări una dintre partidele galacticilor. Ronaldo a reușit să marcheze în acel meci și i-a dedicat golul lui Nuhuzet, ulterior dăruindu-i tânărului și un tricou cu autograf.
Lusitanul a încercat ulterior să ajute la remedierea sănătății lui Nuhuzet, a plătit pentru mai mult de un an tratamentul în valoare de sute de mii de euro al băiatului la un renumit centru medical, dar acesta a decedat din păcate în anul 2013.
https://i.eurosport.com/2016/06/18/1879354.jpg

Generos cu timpul său

Ronaldo este deseori acaparat de fanii ce pătrund fraudulos pe gazon doar pentru a-l întâlni în persoană pe portughez. Deși oamenii de pază au încercat să intervină agresiv, în multe rânduri Ronaldo a împiedicat acest lucru și le-a acordat acestor admiratori timpul dorit.
Portughezul interacționează și cu fanii din afara stadionului. Ronaldo petrece ore în șir făcând poze și semnând autografe și tricouri.
Fotbal
Piața transferurilor din 2023 se anunță a fi captivantă! Starurile aflate în ultimul an de contract
29/09/2022 LA 13:59
Liga Națiunilor UEFA
Messi și Ronaldo, întrecuți de un sârb care a reușit o performanță impresionantă la echipa națională
28/09/2022 LA 07:09