Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum a câștigat Juventus fereastra de mercato și cum au exploatat torinezii pasivitatea lui Torrenham

Nicu Savin

Publicat 06/02/2022 la 17:45 GMT+2

După achizițiile lui Vlahovic, Zakaria și Gatti, Juventus a punctat și la capitolul jucători vânduți sau împrumutați, torinezii profitând de situația de la Tottenham, cedându-i astfel pe Kulusevski și Bentancur echipei londoneze.

Dusan Vlahovic in allenamento con la Juventus - Stagione 2021-22

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Radu Florea
Odată cu transferurile lui Dusan Vlahovic și Denis Zakaria, Juventus pare a fi echipa care s-a întărit cel mai mult în perioada de mercato din luna ianuarie, torineziiaflându-se în luptă directă cu Napoli, Milan și Atalanta pentru ocuparea unui loc de Liga Campionilor la sfârșitul sezonului.
Deși echipa lui Allegri a profitat de faptul că Denis Zakaria se afla în ultimele 6 luni de contract cu Gladbach – reușind astfel să-l achiziționeze pe mijlocașul elvețian pentru doar 8.5 milioane de € – cu siguranță că torinezii mai au nevoie de întăriri la mijlocul terenului pentru a putea redeveni echipa din trecut.
După cedarea lui Miralem Pjanic la Barcelona, Juventus a avut mari probleme în rândul mijlocașilor, niciunul dintre Bentancur, Arthur, Rabiot sau McKennie neridicându-se la nivelul bosniacului și nereușind să îndeplinească cu succes acel profil de "regista" din fața apărării, un profil de fotbalist atât de mult căutat de echipele mari ale Europei. Bentancur și McKennie sunt mai degrabă doi mijlocași mediocrii, Rabiot a reușit doar câteva meciuri demne de un jucător excepțional în cariera sa (ne gândim mai mult la optimea de finală câștigată de PSG cu 4-0 împotriva Barcelonei) , iar în ceea ce-l privește pe Arthur, pare de înțeles de ce Barcelona a dorit cu nerăbdare să scape de brazilian în urmă cu doi ani.
După plecarea lui Beppe Marotta din conducerea torinezilor, politica de tranferuri a clubului italian a lăsat mult de dorit în ultimii ani. Chiar dacă Locatelli a avut un Campionat European bun vara trecută, nu pare să fie mijlocașul acela care să poată face diferența și să aducă trofeele importante în vitrina lui Juventus. De altfel, fostul fotbalist al lui Sassuolo nici nu ar putea să intre în primul 11 al Squadrei Azzurra dacă stăm să ne gândim că Verrati, Barella și Jorginho sunt trei dintre cei mai buni mijlocași din fotbalul modern. Mai mult decât atât, Zaniolo ar putea fi o opțiune mult mai bună decât Locatelli pentru echipa lui Mancini.
Drept urmare, după seria de transferuri neinspirate din ultimii ani, Juventus se află pe drumul cel bun, începând o reconstrucție în rândul mijlocașilor, mijlocași care au reprezentat marea problemă a clubului din Torino și din cauza cărora echipa lui Allegri nu a mai putut fi competitivă nici măcar în Serie A după demiterea lui Sarri și până în prezent.
Odată cu trioul din atac format din Dybala , Chiesa și Vlahovic (care se anunță a fi unul dintre cele mai bune din Europa), juventinii ar mai avea nevoie de 2,3 transferuri foarte bune în ceea ce privește apărarea și mijlocul terenului pentru a putea redeveni echipa care domina Serie A și concura pentru cucerirea Ligii Campionilor.
Pe lângă Vlahovic și Zakaria, "Bătrâna Doamnă" l-a transferat și pe Federico Gatti, un tânăr fundaș central de la Frosinone, comparat de fanii italieni cu Giorgio Chiellini, datorită determinării și spiritului de sacrificiu ale fundașului care va începe să joace pentru Juventus începând cu vara anului 2022.
Citește și:

A profitat Juventus de pasivitatea celor de la Tottenham?

Pe lângă tranferurile foarte bune realizate, torinezii au reușit să respecte și echilibrul financiar impus de regulile fair play-ului financiar, prin vânzarea lui Rodrigo Bentancur și împrumutul lui Dejan Kulusevski la Tottenham. Pentru Spurs a fost o fereastră de transferuri haotică, londonezii reușind să-i transfere pe cei doi mijlocași de la Juventus, despărțindu-se de patru fotbaliști, dintre care trei fiind împrumutați.
Cel mai important transfer pe care Tottenham l-a ratat a fost cel al columbianului Luis Diaz, care a semnat în cele din urmă cu Liverpool. Diaz s-ar fi înțeles inițial cu Tottenham, agentul fotbalistului convenind cu conducerea echipei engleze să-l cedeze pe Diaz în schimbul a 45 de milioane de euro. Din cauza faptului că atacantul lui Porto se afla cu echipa națională în America de Sud, contractul cu Tottenham nu a putut fi semnat, astfel că Liverpool a intrat pe fir, reușind să-l deturneze pe columbian din drumul spre Londra, echipa lui Klopp înțelegându-se cu Diaz pentru o sumă de transfer apropiată de cea oferită de Spurs.
Inițial Luis Diaz ar fi fost încântat să joace pentru echipa lui Conte, însă bineînțeles că oportunitatea de a îmbrăca tricoul lui Liverpool și de a evolua în Liga Campionilor a fost mult mai tentantă, chiar dacă fostului atacant al lui Porto îi va fi mult mai greu să intre în primul 11 al echipei lui Klopp decât ar fi făcut-o pentru echipa londoneză.
Atribuțiile cu privire la transferurile pe care Tottenham trebuia să le realizeze îi reveneau directorului sportiv al londonezilor, pe numele său Fabio Paratici, care semnase în iunie cu echipa patronată de Levy, după despărțirea de Juventus. În luna ianuarie, Paratici s-a interesat de achiziționarea lui Jesse Lingard, Franck Kessie sau Jordan Veretout de la Roma.
De asemenea, după ce a ratat și transferul lui Adama Traore, căruia i s-a oferit un salariu mult mai mare la Tottenham decât i-a oferit Barcelona, Paratici a părut a fi interesat de aducerea lui Ousmane Dembele, însă în cele din urmă s-a renunțat la această variantă deoarece s-a considerat că Dembele nu ar fi potrivit pentru Spurs, având în vedere și salariul foarte mare cerut de francez. În cele din urmă, datorită relațiilor foarte bune pe care Paratici le are cu cei de la Juventus, directorul lui Tottenham a reușit să perfecteze transferurile lui Bentancur și Kulusevski de la fosta sa echipă.
Dacă în cazul lui Kulusevski, putem spune că suedezul a fost ghinionist pentru că nu i s-au oferit foarte multe șanse la Torino, având în vedere talentul său uriaș, Rodrigo Bentancur pare mai mult o soluție de avarie, însă numai cu timpul vom putea vedea dacă aducerea uruguayanului se va dovedi a fi mai inspirată și mai benefică pentru Tottenham decât achiziționarea lui Veretout sau chiar Zakaria. În acest moment pare că cei de la Juventus au exploatat situația de la Tottenham, în special în cazul transferului lui Bentancur.
Odată cu această perioadă de mercato, torinezii se află pe drumul cel bun, reușind după mult timp să aducă fotbaliști foarte buni cu ajutorul cărora să încerce pătrunderea în top 4 la sfârșitul sezonului, în timp ce Tottenham are o nouă fereastră slabă de transferuri, londonezii nereușind să profite de atuul Antonio Conte, de altfel antrenorul italian nedorind să ofere garanții despre rămânerea sa la Tottenham până la data încetării contractului semnat toamna trecută.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo