Logodnica lui Muamba a declarat că medicii au luat în considerare de mai multe ori să oprească procedurile de resuscitare care au durat 78 de minute, resemnați în fața situație aparent de neîntors. Muamba se afla în ambulanța care îl ducea la spital după ce s-a prăbușit pe teren, pe White Hart Lane, în martie 2012 pe vremea când evolua la Bolton. Ei i s-a spus că și dacă ar supraviețui, va avea cu siguranță leziuni cerebrale. Totuși, după zile lungi pline de rugăciuni, Mamba s-a trezit într-un pat de spital și a întrebat, nedumerit, ce caută acolo și de ce plânge toată lumea.
Forțat să își încheie cariera la doar 25 de ani, Fabrice nu avea să irosească a doua șansă primită la viață. El a studiat jurnalismul sportiv dar și cursuri de antrenorat iar acum lcurează la asociația fotbaliștilor din Anglia unde consiliază jucătorii privind deciziile lor în carieră.
”Am murit și acum sunt în viață”, îi spunea Muamba lui Matt Dickinson, redactorul-șef al secțiunii de sport de la The Times, în mai 2012. ”Este un miracol, sunt martorul ocular de la un miracol. Nu crezi în miracole? Poți să mă întrebi pe mine și îți spun cum sunt”.
Fotbal
Forster, parada sezonului, în fața lui Sterling, în Southampton - City
ACUM 22 MINUTE
Muamba încă avea probleme serioase cu memoria pe atunci iar în momentul în care Shauna, logodnica sa, i-a înmânat iPadul său, nu își amintea care era adresa lui de email sau parola. A avut întâlniri cu un psiholog săptămânale și nu a avut voie să conducă șase luni.
https://i.eurosport.com/2012/11/08/909116.jpg
”Mai mult de lucru cu memoria și este frustrant. Mi se întâmplă să o întreb pe Shauna de cineva și apoi peste cinci minute să pun aceeași întrebare”, spunea el.
Shauna urmărea meciul la televizor cu fiul lor de trei ani când Muamba s-a prăbușit pe teren. Până a ajuns ea cu trenul la Londra, el se afla deja la terapie intensivă.
”78 de minute este o perioadă extrem de lungă pentru a încerca să resuscitezi pe cineva. Doar legătura personală dintre medicul lui Bolton (Jonathan Tobin) și Fabrice a făcut ca el să continue. Tobin mi-a spus aasta după. Evident, când ai o legătură personală, dacă e vorba de copilul sau soția ta, vei continua procedura mai mult. S-au gândit să se oprească de două ori. Dar Tobin a insistat să mai încerce. Și au continuat până i-au salvat viața”, a declarat Shauna.
”M-au pregătit apoi. Mi-au spus să mă aștept la o persoană cu leziuni cerebrale grave. I-au dat tatălui lui un manual privind gestionarea persoanelor cu astfel de probleme. L-a aruncat la gunoi, a spus că nu va avea nevoie, atât de mult credea în Fabrice”, a continuat ea.
https://i.eurosport.com/2012/03/24/823836.jpg
Dar Muamba s-a trezit. Mai întâi a strâns ușor mâna logodnicei sale după ce i-a recunoscut vocea. Și apoi a vorbit.
”Când m-am trezit, am văzut-o pe Shauna. Mă gândeam ce naiba s-a întâmplat? Și ea mi-a explicat și nu mi-a venit să cred. Eu? Serios? Chiar am murit?”, povestește Muamba. ”Toată familia mea era în jurul meu și se rugau toți. Se rugau atât de tare, nimeni nu ar fi putut să doarmă”, glumește el.
Libertatea de a merge singur, fără ajutor. Toți banii din lume nu pot cumpăra asta
Apoi au venit primii pași. ”Era incredibil, puteam să merg liber, fără ajutor, fără fire. Doar faptul că puteam să respir. Că puteam să-mi văd fiul și să mă joc cu el. Libertatea asta este de neprețui. O să îmi amintesc de sentimentul ăsta toată viața. Toți banii din lume nu pot cumpăra asta”, își amintește Muamba.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Premier League
Eveniment rar pe un stadion de fotbal. Meci din Premier League, întrerupt din cauza unei drone!
ACUM O ORĂ
Fotbal
Golul marcat de Rashford în ultimul minut al duelului cu West Ham! Reușita, extrem de controversată
ACUM 2 ORE