UEFA l-a suspendat pe Sebastian Colțescu până la finalul sezonului, după scandalul uriaș de la Paris, din timpul meciului PSG - Istanbul Bașakșehir, disputat în luna decembrie în grupele Champions League.
UEFA, prin intermediul Comisiei de Control, Etică şi Disciplină, a demarat o anchetă în urma evenimentelor petrecute la Paris, iar decizia finală a forului suprem a sosit astăzi.
UEFA nu l-a găsit vinovat de rasism pe Sebastian Colțescu, însă l-a suspendat din toate competițiile până la finalul sezonului pentru "comportament inadecvat".
Fotbal
Premieră istorică! A evoluat pentru naționala Angliei, iar acum va juca împotriva ei
ACUM 15 MINUTE
În plus, Colțescu va fi obligat de UEFA să participe la un program educațional, la fel ca și tușierul Octavian Șovre, acuzat ulterior că ar fi folosit o expresie asemănătoare. De asemenea, Pierre Webo, secundul care l-a acuzat pe Colțescu de rasism, a fost suspendat pentru un meci în competițiile europene.

Sfatul lui Ion Crăciunescu, după ce UEFA l-a suspendat pe Sebastian Colțescu

Fostul mare arbitru FIFA, Ion Crăciunescu, a comentat decizia anunțată astăzi de UEFA. Fostul oficial român consideră că Sebastian Colțescu a fost "punctul nevralgic" în scandalul de la Paris, ținând cont de cele două forțe implicate: președintele Turciei, Erdogan, și PSG, unul dintre cele mai importante cluburi din lume.
Crăciunescu i-a oferit un sfat, în mod indirect, lui Colțescu, spunând că acum ar putea să se concentreze asupra unei cariere ca arbitru de rezervă sau în camera VAR:
"S-a creat o confuzie atunci din cauza spusei lui Colțescu. Când sunt două forțe mari în joc, precum președintele Turciei, Erdogan, și cei de la PSG, un club mare, se pedepsește cel mai slab, iar el a fost punctul nevralgic, mai ales că l-au acuzat unii care trebuiau să-l apere.
UEFA îl sancționează pe Colțescu pe un singur considerent, acela că nu a găsit cuvântul potrivit, pentru o exprimare care trebuia evitată. Mai vinovat mi se pare Ovidiu Hațegan care trebuia să intervină, să tempereze spiritele, să vorbească cu căpitanii de echipă, Colțescu se ducea în tribună, întreruperea unui meci e un lucru extrem de grav.
Acum, Colțescu ar putea continua ca arbitru de rezervă sau în camera VAR. Îmi pare rău de el, a fost un talent mare, s-a irosit singur", a spus Ion Crăciunescu, pentru Digisport.

De ce a fost acuzat de rasism Sebastian Colțescu, în meciul PSG - Istanbul Bașakșehir

Sebastian Colțescu, al 4-lea ofical al partidei de pe Parc des Princes, a folosit expresia "ăla negru" când l-a indicat pe antrenorul secund al lui Bașakșehir, Pierre Webo. De acolo a pornit un scandal uriaș, în care arbitrul român a fost acuzat de rasism.
În cele din urmă, jucătorii lui Bașakșehir au plecat la vestiare, fiind urmați imediat și de fotbaliștii lui PSG. Meciul a fost amânat și s-a reluat a doua zi, cu o brigadă nouă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1.
Brigada românească, condusă la centru de Ovidiu Hațegan, a revenit în țară a doua zi după scandalul de la Paris.
Mai târziu s-a aflat că și Sebastian Șovre, unul dintre tușierii de la meciul respectiv, ar fi folosit o expresie similară cu cea a lui Colțescu.

Decizia finală luată de UEFA, după scandalul de la Paris în care Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism

"În urma unei investigaţii efectuate de un inspector de etică şi disciplină UEFA cu privire la evenimentele care au condus la abandonarea meciului din UEFA Champions League 2020/21, dintre Paris Saint-Germain şi İstanbul Başakşehir FK, din 8 decembrie 2020, şi a procedurilor ulterioare deschise împotriva oficialilor meciului Sebastian Constantin Coltescu şi Octavian Sovre, Comisia de Control, Etică şi Disciplină UEFA (CEDB) a luat următoarea decizie:
  • Îl suspendă pe Sebastian Constantin Coltescu de la îndeplinirea oricărei funcţii de arbitru până la sfârşitul sezonului 2020/21, adică până la 30 iunie 2021, pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din Regulamentul disciplinar UEFA (DR) şi a articolului 6 (1) din Termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA (GTC), adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat.
  • Îi ordonă lui Sebastian Constantin Coltescu să participe la un program educaţional înainte de 30 iunie 2021, în condiţiile stabilite de comisia de arbitri a UEFA.
  • Îl avertizează pe Octavian Sovre pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) DR şi a articolului 6 alineatul (1) din Termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA, adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat.
  • Îi ordonă lui Octavian Sovre să participe la un program educaţional cât mai curând posibil, dar înainte de 30 iunie 2021, în condiţiile stabilite de comisia de arbitri a UEFA.

Sebastian Colțescu n-a fost găsit vinovat de rasism de UEFA

Prin această decizie, CEDB a considerat, prin urmare, că ambii oficiali de la meci au încălcat articolul 11 ​​alineatul (1) DR şi articolul 6 alineatul (1) CG (obligaţia de a se comporta într-un mod adecvat), dar nu articolul 14 DR (rasism şi alte conduite discriminatorii).
CEDB a fost de asemenea de acord cu EDI că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiţi în mod adecvat şi specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbajului şi cuvintelor care vor fi utilizate în competiţiile UEFA. În context internaţional, utilizarea corectă a limbajului este esenţială pentru a evita situaţii precum cele care au avut loc în meciul menţionat mai sus.
Deciziile motivate vor fi publicate în timp util.
În legătură cu acelaşi meci şi cu cartonaşul roşu al antrenorului asistent FK İstanbul Başakşehir, Pierre Achille Webo, care a avut loc înainte de incidentele care au declanşat sancţiunile de mai sus şi, prin urmare, nu au fost provocate de acestea, CEDB a luat următoarea decizie:
- Să-l suspende pe asistentul antrenorului FK İstanbul Başakşehir, Pierre Achille Webo, pentru un (1) meci de competiţie UEFA la care altfel ar participa, pentru comportament nesportiv", se arată în comunicatul oficial emis de UEFA.
Romanian Liga I
Exclusiv | Lucian Goian, tranșant privind situația de la Dinamo: "Aș prefera să retrogradeze"
ACUM 44 MINUTE
Fotbal
Mesajul lui Sorescu la despărțirea de Dinamo: "Aici m-am format ca fotbalist"
ACUM O ORĂ