Fotbalul mic din România prezintă mereu situații inedite, dar ceea ce se întâmplă în Seria din București a Ligii a 4-a în acest sezon depășește orice imaginație. După 15 etape (din 26) scurse din această stagiune, pe prima poziție este CS Dinamo, echipa Clubului Sportiv Dinamo, susținută de Ministerul de Interne.
Dănuț Lupu este președintele echipei de fotbal, iar antrenor este Daniel Iftodi, ambii cu trecut glorios în tricoul lui Dinamo. Bugetul echipei ar fi undeva în jurul sumei de 300.000 de €, mult peste media competiției, iar acest lucru se vede și în clasament, unde CS Dinamo are un avans de 6 puncte față de Progresul și Rapid FNG, o echipă susținută de o parte a fanilor giuleșteni.
Pe locul 4 se află echipa a 2-a a divizionarei secunde Metaloglobus, dar la doar două puncte în spate se clasează ACS FC Dinamo, formație susținută de Nicolae Badea, care a împrumutat sigla și culorile echipei din Liga 1.
Romanian Liga I
Cel mai rapid gol al sezonului în Liga 1 s-a marcat în ultimul meci din play-off
ACUM 5 ORE
Sistemul competițional din Liga a 4-a prevede o luptă pentru promovare între primele 4 echipe clasate la finalul sezonului regulat. Formația care va termina prima după cele 26 de etape va începe play-off-ul cu 3 puncte, cea de pe locul doi cu două puncte, cea de pe locul 3 cu un punct, iar cea de pe locul 4 cu 0 puncte. Se va juca în sistemul fiecare cu fiecare, iar câștigătoarea acestui play-off va juca pentru un loc în Liga a 3-a, în dublă manșă, cu echipa care va câștiga seria din județul Călărași.
Paradoxul este că ACS FC Dinamo are șanse mari să intre în play-off, astfel că am putea asista la un "război fratricid", o luptă pentru promovare între două echipe cu același nume.

Dinamo vs Dinamo, în Liga a 4-a! Progresul, echipa prinsă la mijloc

Eurosport.ro a stat de vorbă cu Andrei Rusu, managerul celor de la Progresul. Acesta a explicat că s-a implicat în conducerea celor de la Progresul pentru că este legat sentimental de această echipă. Actuala Progresul nu este urmașa defunctei FC Național, ci o echipă nou înregistrată la OSIM. Cei mai reprezentativi jucători ai formației sunt Nicu Epaminonda, fost campion al României cu Unirea Urziceni, care încă joacă deși a ajuns la 42 de ani, dar și Marius Pena, care are în palmares un titlu și o Supercupă cu Oțelul.
Managerul Progresului nu și-a ascuns frustrarea că echipa sa este nevoită să poarte o luptă inegală din punct de vedere financiar cu o formație susținută puternic de o instituție a statului, mai ales că în anii trecuți Progresul a fost blocată de la promovare de o altă grupare susținută de un minister, CSA Steaua.
"Tatăl meu a fost antrenor la Progresul în anii '70-'80-'90, la copii și juniori, și m-am atașat de acest club. Un fost elev al tatălui meu avea o echipă pe nume Clubul Sportiv Progresul București 2005 și voia să o lase pe mâini bune pentru că s-a mutat din țară. Echipa era în Liga a 4-a. Aveam un prieten din Germania care voia să facem ceva împreună în fotbal și mi-a propus să facem o Academie, dar am căzut de acord că e greu să faci așa ceva la un standard adecvat.
Atunci i-am propus să preluăm acea echipă, fiind legat sufletește de Progresul. Aceasta nu este echipa urmașă a celor de la FC Național, care a falimentat și nu mai există. Am decis să înregistrăm la OSIM clubul nostru cu emblema veche a Progresului.
https://i.eurosport.com/2022/03/03/3330878.jpg
În primul an am dat de CSA Steaua. Am făcut o figură frumoasă, dar a fost greu, am ieșit pe locul 3. În al 2-lea an ne-am confruntat tot cu CSA Steaua, care nu a promovat în 2020. Am început bine, dar apoi a venit pandemia și noi nu am putut respecta toate normele protocolului medical impus de FRF pentru a juca în play-off și CSA a promovat.
Acum suntem în postura de a promova pentru că avem ambiții mai mari. Poate ziceți că sunt nebun, dar vreau să ajungem în Liga 1. Mingea e rotundă. Ideea e că s-a trezit Ministerul de Interne că are prea mulți bani și și-a înființat secție de fotbal direct în Liga a 4-a, pe modelul CSA Steaua. Astfel că ne batem cu cei de la minister, care dau niște salarii mari pentru Liga a 4-a, nu chiar cum dădea CSA, care în ultimul an a avut un milion de € buget pentru a face fotbal la Liga a 4-a. Din ce știu eu, CS Dinamo au un buget de 300.000 de € și au obiectiv promovarea. Jucătorii noștri nu au salarii, avem doar niște prime de victorii și de obiectiv." a spus Andrei Rusu.
În ciuda diferenței dintre CS Dinamo și Progresul la nivel financiar, Andrei Rusu e de părere că ecartul nu e nici pe departe același la valoarea lotului, astfel că încă speră la o promovare în Liga a 3-a. Dacă va intra în play-off, echipa lui Nicolae Badea ar putea juca un rol decisiv, existând o rivalitate acerbă între cele două echipe cu numele Dinamo în titulatură, cel puțin la nivel de conducere.
Fotbal
VAR-ul, sintagma cheie la finalul unui sezon nebun
ACUM 7 ORE
Liga
Cum a "trădat-o" Kylian Mbappe pe Real Madrid! Dezvăluirea făcută azi în Spania
ACUM 9 ORE