”Am avut ghinionul de a juca în același timp cu acea echipă incredibilă a celor de la Real Madrid” își amintea portarul celor de la Reims, Dominique Colonna, în 1959, după ce echipa sa a pierdut din nou finala Cupei Campionilor cu Madrid.
Real Madrid a revenit de două ori pentru a învinge Reims cu 4-2 în prima lor finală din 1956, marcatorii fiind Alfredo di Stefano, Marquitos și Hector Rial (dublă). După ce l-au cumpărat în acea vară pe Raymond Kopa, vedeta celor de la Reims, spaniolii au învins și Fiorentina în finala din 1967 chiar pe Santiago Bernabeu. Victoriile au continuat să vină: 3-2 cu AC Milan în finala din 1958 de la Bruxelles, 2-0 cu Reims la Stuttgart în următorul an și într-un final 7-3 cu Eintracht Frankfurt la Glasgow în 1960.
Madrilenii au câștigat în această perioadă toate cele 17 partide de acasă din Europa. ”Aveam cei mai mari jucători: Di Stefano, Puskas, Gento. Defensiva noastră era excelentă cu Marquitos, Santamaria, Santisteban. Atmosfera la meciuri era fantastică - veneau 125.000 de spectatori. Nu aveam sponsori, nu erau televizate partidele, trebuia să jucăm amicale prin toată lumea ca să facem bani. Erau vremuri diferite”, își amintește Kopa.
Fotbal
Christian Eriksen se antrenează cu Ajax: "E ca și cum aș reveni acasă"
ACUM O ORĂ
https://i.eurosport.com/2013/04/17/991816.jpg
Apogeul acelei echipe a fost probabil victoria cu 7-3 în fața celor de la Eintracht Frakfurt pe 18 mai 1960. Atunci a marcat Ferenc Puskas iar legendarul Di Stefano a făcut spectacol, reușind un hat-trick în fața a 127.000 de fani în Scoția. Iată primul 11 de atunci: Rogelio Domínguez; Marquitos, José Santamaría, Pachín; Vidal, Zárraga; Canário, Luis del Sol, Di Stéfano, Puskás, Francisco Gento. Manager era Iiza Miguel Munoz, cel care a devenit prima persoană care a câștigat Cupa Campionilor și ca jucător și ca antrenor.
”Nicio echipă nu ar face față astăzi Realului de atunci. Jocul lor era echivalentul a celor mai spectaculoase artificii pe care le-ai văzut”, povestește jurnalistul francez Jean Eskenazi. Totuși, în următorul sezon Madrid a fost eliminată în prima rundă de Barcelona, descoperind că Europa s-a adaptat și nu mai era la fel de ușor de cucerit.
https://i.eurosport.com/2018/06/12/2353993.jpg

Marea echipă a Realului a dispărut din mentalul colectiv

Având în vedere acest mare succes al Realului chiar la începutul competiției, mai este această mare echipă amintită în Spania de astăzi? Până la urmă, Real Madrid se mândrește mereu că este cea mai de succes echipă din Europa, dar nimeni nu știe exact cum a început totul: ”Mulți oameni din Madrid și în general cei bătrâni mai vorbesc despre asta, dar majoritatea fanilor nu aduc subiectul în discuție. Foarte puțini au avut ocazia să urmărească această echipă așa că a dispărut din memoria colectivă”, ne-au povestit colegii de la Eurosport Spania.
”În acel moment, Real Madrid era regina Europei și așa și-a construit acest renume. Dar în Spania acum multă lume râde de acele trofee pentru că au fost cuerite în epoca televizoarelor alb-negre, cu ajutorul lui Franco și al arbitrilor. Așa este văzut totul aici, poate în Europa fanii văd altfel”, ne-au explicat cei din Spania.
https://i.eurosport.com/2014/07/08/1275045.jpg

A fost Alfredo di Stefano răpit de Real Madrid?

Printre cele mai răspândite mituri din fotbal este acela că marele Alfredo di Stefano, chiar înainte să ajungă la Real Madrid, era ca și semnat la Barcelona. Însă Spania se afla atunci sub dictatura generalului Franco și mulți spun că acesta a ordonat ca argentinianul să ajungă la Real.
”Este o întrebare foarte dificilă. Am citit informații în ambele direcții în ultimii ani. Diferite publicații spun lucruri diferite. Majoritatea oamenilor cred că Real Madrid l-a furat pe Di Stefano, dar conform unor altor surse Barcelona nu a mai dorit să îl aducă înapoi. Adevărul este că Barcelona a plătit banii celor de la River Plate, Real a plătit celor de la Millionarios. FIFA a decis ca Di Stefano să joace un an la fiecare club. Ce s-a întâmplat apoi nu putem ști sigur. Există cărți care susțin ambele teorii.”, ne-au explicat cei din Spania.
https://i.eurosport.com/2020/05/17/2820192.jpg
”Să vă spun și ceva ce puțină lume știe: Santiago Bernabeu nu voia ca jucătorii să creadă că sunt diferiți de oamenii normali. Așa că nu îi lăsa să-și cumpere mașini scumpe. Di Stefano își amintește acest lucru. El și-a cumpărat o mașină la doi ani după ce a ajuns la Real, dar venea la stadion cu autobuzul sau cu taxiul”, povestesc ei.
Dar unde stă Realului lui Di Stefano în comparație cu cel al lui Zidane, care a cucerit trei UCL-uri consecutive? ”Di Stefano a fost mult mai apreciat înainte de aceste titluri recente, dar acum toată lumea îl iubește pe Zidane. Totuși cu toții au respect față de trecut și consideră că Di Stefano rămâne cel mai mare jucător din istoria clubului”.
https://i.eurosport.com/2020/06/14/2832789.png
Fotbal
Răzvan Burleanu a explicat motivele pentru care Edi Iordănescu a fost numit selecționerul României
ACUM 3 ORE
Fotbal
Edi Iordănescu, primele reacții din postura de selecționer: "Am fost susținut de americani"
ACUM 3 ORE