Deși cele mai memorabile momente din istoria sportului tind să fie asociate cu succesul, există ceva ce îi atrage pe oameni la eșecurile în momente cheie. Acest lucru se poate vedea imediat într-o fotografie cu Kahn după finala de la Mondialul din 2002. Într-o seară neagră pentru germani la Yokohama, Kahn stă sprijinit de bara porții. Pe fața sa se poate citi frustrarea, dezamăgirea și furia înfrângerii. Germania pierduse marea finală cu 2-0 în fața Braziliei.
Acest gen de imagine pare să fie una des asociată cu Oliver Kahn. Un lucru ciudat dacă ne uităm la palmaresul său și la numărul impresionant de trofee cucerite. Kahn a jucat peste 20 de ani la cel mai înalt nivel, a cucerit opt titluri în Bundesliga, șapte Cupe ale Germaniei, șase Cupe ale Ligii, a câștigat Champions League cu Bayern și a fost desemnat în șapte sezoane cel mai bun portar din Bundesliga.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825675.jpg
Premier League
Jamie Carragher, despre Romelu Lukaku: "Este o bombă cu ceas în vestiarul lui Chelsea"
ACUM 30 MINUTE
Deși Kahn câștigase deja titlul de două ori cu Bayern, germanul cu siguranță își va aduce aminte de anul 1999 mereu. Nu din motive bune însă. E vorba de noaptea magică pentru Manchester United din Barcelona. Și coșmarul trăit de Oliver Kahn. În doar câteva minute, visul său de a fi campion al Europei cu Bayern fusese luat din fața ochilor de două goluri dramatice marcate de Solskjaer și Teddy Sheringham. Kahn, la fel ca în 2002, stătea neputincios în poarta sa.
A fost cu siguranță un moment marcant, poate chiar traumatizant, atât pentru Kahn cât și pentru colegii săi, dar nu a durat mult până la revanșă. Doar doi ani mai târziu, Bayern avea din nou ocazia să pună mâna pe trofeul mult visat. După ce a eliminat Real Madrid în semifinale, germanii au ajuns la Milano pentru a se înfrunta în marea finală cu Valencia.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825676.jpg

Seara în care Kahn a devenit o legendă

De multe ori fazele fixe schimbă soarta unui meci, dar nu a mai fost vreun meci dominat de penalty-uri ca finala UEFA Champions League din 2001. În timpul regulamentar am avut parte de trei lovituri de la 11 metri. Gaizka Mendieta și Stefan Effenberg au transformat calm, în timp ce Mehmet Scholl a ratat. Așadar s-a ajuns la ... penalty-uri, evident. Aici a strălucit cu adevărat Kahn.
Kahn a fost eroul atunci, a salvat trei penalty-uri, inclusiv pe cel decisiv. A plonjat în dreapta respingând mingea cu o tehnică neortodoxă, folosindu-se de spatele pumnului pentru a trimite balonul în lateral. Nu a fost cea mai frumoasă intervenție din lume, dar a fost ceva tipic pentru Kahn.
„Kahn a fost decisiv în acel sezon pentru Bayern. Bavarezii nu erau cea mai talentată echipă din Europa dar aveau o încredere extraordinară în forțele proprii. Cu Kahn și Stefan Effenberg ca liderii de facto ai vestiarului, Bayern a reușit să ajungă din nou în finală, după trauma suferită doar doi ani mai devreme. Intervențiile lui Kahn din finală l-au propulsat în hall of fame-ul lui Bayern. În acea seară Kahn a devenit o legendă”, ne povestesc colegii de la Eurosport Germania.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825645.jpg

„Îl iubești sau îl urăști, nu există cale de mijloc”

Având în vedere că intervențiile sale extraordinare s-au împletit mereu cu gafele de neînțeles și trofeele au venit mereu alături de eșecuri memorabile, cum este văzut Kahn de fanii din Germania?
„Kahn a fost mereu perceput diferit de fanii din Germania și așa este și în prezent. Îl iubești sau îl urăști nu există cale de mijloc. În timpul carierei sale a fost iubit de fanii lui Bayern și urât de aproape toți fanii celorlalte echipe. Deși era perceput de toți ca un portar de clasă mondială, era uneori văzut într-o lumină proastă din cauza comportamentului de pe teren”, au afirmat colegii de la Eurosport Germania.
„De multe ori se aruncau banane și alte obiecte (precum brichete sau mingi de golf) către el. Acest lucru nu s-a schimbat nici după finala din 2001”.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825677.jpg

Weiter, immer weiter!

În ceea ce-l privește pe Kahn, germanii știu ce îl diferențiază de restul: „Cu siguranță, determinarea sa pură. El avea capacitatea să ignore orice era în jurul lui și să-și urmărească obiectivele sale. Nu este cel mai talentat portar din istorie. Dar determinarea sa de a munci l-a făcut o legendă. Kahn este celebru pentru că a spus: „Weiter, immer weiter!” (Înainte, întotdeauna înainte!)”. Acest citat îl caracterizează cel mai bine”.
Timpul a trecut însă și în peisajul fotbalului german a apărut un anume Manuel Neuer, cunoscut pentru intervențiile sale extravagante de „sweeper keeper”. Neuer a câștigat și el Bundesliga de șapte ori (e aproape de al optulea trofeu), de patru ori Cupa Germaniei dar și UEFA Champions League. Mai important, Neuer este campion mondial cu Germania, trofeu cucerit în 2014. Având în vedere eșecul lui Kahn din 2002, este Neuer mai important pentru fanii germani?
https://i.eurosport.com/2019/10/22/2701179.jpg
„Nu, cu siguranță Kahn este numărul unu. Acest lucru s-ar putea schimba doar după ce își încheie cariera Neuer. Cred că un clasament ar fi: Kahn, Neuer, Sepp Meier”, ne-au transmis colegii germani.
„Cu siguranță că Neuer este cel care i-a călcat pe urma lui Kahn. Germania și Bayern aveau nevoie de un portar stabil după ce Kahn a fost scos din poartă în 2006 sau când s-a retras în 2008. Au mai fost alți portari la ambele echipe, dar apariția lui Neuer a încheiat orice discuție”, consideră cei de la Eurosport Germania.
Fotbal
Ianis Hagi s-a accidentat în meciul lui Rangers din Cupa Scoției! Care este starea mijlocașului
ACUM 2 ORE
Premier League
Adama Traore, între Tottenham și Barcelona! Care este prima ofertă pe care Wolves a refuzat-o
ACUM 3 ORE