Dintre toate arenele construite special pentru CM 2022, Ras Abu Aboud are o poveste specială. Acesta a început să fie construit în 2018 şi e format din containere. Acestea vor fi dezasamblate imediat după Cupa Mondială, urmând a fi mutate către o destinaţie unde pot fi valorificate.
"Arena cu 40.000 de locuri poate fi complet dezasamblată și transportată pentru a fi reconstruită în altă țară; sau pot fi construite două arene de 20.000 de locuri", a declarat Mohammed Al Atwan, managerului proiectului Ras Abu Aboud, pentru CNN. "Toate componentele pot fi donate țărilor care au nevoie de infrastructură sportivă", a continuat el.
974 de containere au fost puse cap la cap pentru construirea arenei din apropierea portului Doha. Stadionul are o capacitate de 40.000 de locuri şi va găzdui nu mai puţin de 7 partide la turneul final, printre care şi o confruntare din sferturile de finală.
Fotbal
Prima reacție a lui Lewandowski după ce a primit titlul de cel mai bun fotbalist al lumii în 2021
ACUM O ORĂ
Containerele pot fi transportate atât pe calea aerului, cât şi maritim şi, puse cap la cap, vor crea un nou stadion, identic cu cel din Qatar.

Qatarul a îmbunătăţit condiţiile pentru cei care muncesc la stadioane

Qatarul duce o adevărată campanie de a populariza eforturile pentru mediu şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, după ce autorităţile au fost permanent criticate la nivel internaţional pentru exploatarea muncitorilor migranţi care alcătuiesc aproape 95 la sută din forţa de muncă a acestei ţări.
Ministerul Dezvoltării Administrative şi Muncii din Qatar a emis un ordin care interzice munca în exterior atunci când sunt temperaturi caniculare, a informat agenţia naţională de presă din Qatar (QNA).
Conform noilor reguli, munca în aer liber este interzisă între orele 10 şi 15:30 în intervalul 1 iunie - 15 septembrie. Decretul schimbă un act normativ din 2007 care interzicea munca în aer liber între orele 11:30 - 15:00 între 15 iunie şi 31 august. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a salutat noile reglementări.
În primăvară, Federaţia daneză de fotbal (DBU) a cerut FIFA să mărească presiunea asupra Qatarului, astfel încât această ţară să asigure respectarea drepturilor omului în vederea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, solicitând în special o anchetă independentă asupra situaţiei dificile a muncitorilor migranţi.
"Suntem împotriva atribuirii Cupei Mondiale Qatarului şi criticăm situaţia drepturilor omului în această ţară", preciza atunci directorul general al DBU, Jakob Jensen.
Cu un an şi jumătatea înaintea turneului final programat în noiembrie şi decembrie 2022, "intensificăm acum presiunea asupra FIFA, pentru că nu credem că s-au realizat îmbunătăţirile dorite pentru lucrătorii migranţi. Vrem acţiuni acum, şi cu cât mai devreme cu atât mai bine", adăuga el.
The Guardian a susţinut în primăvară că 6.600 de muncitori au murit pe şantierele stadioanelor Cupei Mondiale, de când competiţia a fost acordată Qatarului, în 2010.
Fotbal
Camerun și Burkina Faso merg mai departe, în timp ce Insulele Capului Verde se află în așteptare
ACUM O ORĂ